logo

fb youtube rss

Σύνδεση

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας: www.greatlie.com το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.

Μπορείτε να παραγγείλετε τά βιβλία του Μ. Καλόπουλου επί αντικαταβολή στο τηλ: 6976 906640 ή στο E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 MAIANDROS TELIKO

 

  1. Δείτε πως προέκυψε το διάσημο σύμβολο του Μαιάνδρου... και πως ο Μ. Καλόπουλος έφτασε στην  ερμηνεία του. Μια μικρή επεξηγηματική ξενάγηση.
  2. Αξίζει εν συντομία να σας ξεναγήσω στο ιστορικό αυτής της σημαντικής επισήμανσης. Να σημειωθεί πως η ερμηνεία του Μαιάνδρου ήταν μια εντελώς τυχαία προσέγγιση, που ξεκίνησε με αρχικό κίνητρο, να αποδείξω πως η βιβλική πάλη του Ιακώβ με τον άγγελο-θεό που περιγράφεται στην Βίβλο. (Γένεσις 32:22-30), και που καταλήξει μάλιστα σε παράξενη ισοπαλία, είναι μια απόλυτη αφηγηματική εβραϊο-βιβλική εξαίρεση και παραδοξότητα, μιας και οι ήρωες της Βίβλου, ουδέποτε μάχονται με τον θεό τους, αλλά απεναντίας υποτάσσονταν με απόλυτο δουλικό φόβο. Για να αποδειχθεί αυτή η πραγματικότητα, αναγκάζομαι να παραθέσω διάφορουςΈλληνες ήρωες που αντιμάχονται θεούς, όπως ο Ηρακλής που πάλεψε με τον ίδιο τον πατέρα του Δια (και μάλιστα κι εδώ με ισόπαλο αποτέλεσμα)... (Βλέπε: Tsetes in Lycophronem 41).
  3. Στην συνέχεια παραθέτω τον έξοχο Αίαντα να φωνάζει ναυαγός πάνω στον μοναχικό βράχο: «Εγώ θα γλυτώσω από την θάλασσα κι ας μην το θέλουν οι θεοί». Τον υπέροχο Έκτορα, τον απαράμιλλο υπερασπιστή της Τροίας, που όταν βαρέθηκε ν' ακούει για θεϊκά σημάδια, πουλιά και οιωνούς, που τάχα έδειχναν την απαγορευτική θέληση των θεών, να απαντά οργισμένος στον μάντη της Τροίας, που έκρυβε την δική του δειλία πίσω απ' τα θεϊκά σημάδια, που δήθεν διάβασε στο πέταγμα ενός αετού: «Πολυδάμα... δεν με νοιάζει προς τα που πετάνε τα πουλιά κι ούτε που γυρνώ να τα κοιτάξω... (για μένα) ένας είναι ο καλύτερος οιωνός: Να μάχεσαι για την πατρίδα... κι αν εσύ από τη μάχη τραβηχτείς ή με τα λόγια σου κανέναν άλλον καταφέρεις, την ίδια στιγμή απ' το δικό μου δόρυ θα χάσεις την ζωή σου». Homerus Iliada 12.243.
  4. Συνεχίζοντας δε την αναζήτηση Ελλήνων θεομάχων, παρατηρώκαι καταγράφω, ότι στις απεικονίσεις της μάχης θεών και ηρώων, όχι μόνο εμφανίζεται η λαβή που θυμίζει μαίανδρο, όπως στην περίπτωση της απεικόνισης την πάλης, οπου ο Ηρακλή καταβάλλει τον Τρίτωνα (Μουσείο Ταρκυνίας), αλλά και κείμενο, που την συγκεκριμένη ακινητοποίηση θείων την ονομάζει «λαβή». Σας παραθέτω ατόφιο το κείμενο του βιβλίου μου για να καταλάβετε:«Ο Πηλέας τυραννιόταν απ' τη θεϊκή ομορφιά… αλλά πώς μπορούσε αυτός θνητός, ν' αποκτήσει την Θέτιδα που ήταν μια θεά; Ρώτησε όμως γι' αυτό τον σοφότατο Χείρωνα, που κατοικούσε ψηλά στο πολυβότανο Πήλιο και «πρώτος εύρε την ιατρική διά βοτάνων». Sudachi. 267. «Εκείνος,(ο Χείρωνας),τον ορμήνεψε, στο ίδιο μέρος σαν τη δει, τη νύχτα να χορεύει, να την αρπάξει όσο γίνεται σφιχτά στην αγκαλιά του.Να μην αφήσει τη λαβή όσο κι αν εκείνη άλλαζε μορφή,κι ας γίνει φίδι, λιοντάρι ή φωτιά, νερό για να ξεφύγει». Ο Πηλέας, στο πάθος του για την θεά, ξεπέρασε και νίκησε καρτερικά όλες τις θυμωμένες μεταμορφώσεις της, κρατώντας την με μια λαβή(την συγκεκριμένη καθ' υπόδειξιν του Χείρωνος), σφιχτά στην αγκαλιά του. Η θεά υπέκυψε και παραδόθηκε στον έρωτά του»! Pindarum Nemea. 4.60 // Schol. In Pindarum Nemea. 3.60.
  5. Έτσι φτάνουμε αβίαστα στην αναθεώρηση της ονομασία του Μαιάνδρου ως «χειρώνειας λαβής» και όχι ως: «διακοσμητικό αρχαιοελληνικό σχήμα που υπενθυμίζει τους ελιγμούς του ποταμού της Καρίας Μαιάνδρου, όπου πρωτοευρέθη και εκ του οποίου έλαβε το όνομα». Λεξικό Ηλίου.

 


Εκεί με πλήρη σαφήνεια δηλώνω, πως δεν πρόκειται για διακοσμητικό σύμβολο που απεικονίζει αόριστα τις συστροφές κάποιου ποταμού, αλλά για «λαβή μαχητών» και έχω τις σχετικές επεξηγήσεις, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω. Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που στο ίδιο το εξώφυλλο του βιβλίου αυτού, φιγουράρει και ο Μαίανδρος!

Βεβαίως και είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ένας καλλιτέχνης ασχολιέται επιτέλους με την ελληνική αρχαιότητα, και φυσικά είναι πολύτιμη κάθε νέα λεπτομέρεια που έχει ανακαλύψει γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό… αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου ότι κάθε είδους πνευματική κλοπή είναι επιτρεπτή!   
Σχετικά μάλιστα με την ερμηνεία του Μαιάνδρου που δίνει ο Γ. Μηλιώκας: ΜΑΙΑ ΑΝΔΡΟΣ = μαμή-ανδρός, έχω να προσθέσω πως σύμφωνα με τα αρχαία λεξικά, η ερμηνεία είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη: «μαίεσθαι δε και ο Όμηρος το ζητείν ονομάζει» Philoxenus Gramm148.7
Και: «Μαίαν ονομάζει την ζήτηση και την εύρεση» Etymologicum Magnum 589.45.  Άρα Μαίανδρος είναι ο αναζητητής και όχι απλά... η μαμή του άνδρα!

Ιδού το εξώφυλλο και ο σχετικός υπότιτλος:
ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ: η λαβή των θεομάχων!  


MEGALO PSEMA MPROSTINO EXOFIL 2016Συνήθως δεν διαμαρτύρομαι για την κλοπή των ιδεών-ερμηνειών μου, από το 20ετες συγγραφικό μου έργο, αλλά τις περί Μαιάνδρου ερμηνείες δεν μπορώ να τις χαρίσω σε κανέναν. Μάλιστα παρακαλώ τον συμπαθέστατο τραγουδιστή και ευαίσθητο όπως πιστεύω άνθρωπο Γ. Μηλιώκα, να ανακαλέσει δημοσίως τα περί πρωτιάς στην συγκεκριμένη ερμηνεία, αλλιώς επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου, ενώπιων των αστικών και ποινικών δικαστηρίων, διεκδικώντας σε ενδεχόμενη άρνησή του και την σχετική αποζημίωση. 

Παραθέτω πρώτα όσα ισχυρίζεται ο Γ. Μηλιώκας στο βιβλίο του περί Μαιάνδρου, και στη συνεχεία ξανα-παραθέτω το δικό μου απόσπασμα από το βιβλίο μου «Το Μεγάλο Ψέμα» που εκδόθηκε το 1995!
Την  σχετική τηλεοπτική συνέντευξη και την διαφήμιση του βιβλίου του Γ. Μηλιώκα μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
http://www.schizas.com/site3/el/maiandros-i-agnosti-gymnastiki-ton-arhaion-ellinon.html

Μ. Καλόπουλος
 .............................................

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΩΚΑΣ

MAIANDROS_MHLIOKAS__KALOPOULOSΜΑΙΑΝΔΡΟΣ: Η άγνωστη γυμναστική των αρχαίων Ελλήνων
Η άγνωστη πλευρά του Γιάννη Μηλιώκα

Η άγνωστη γυμναστική των αρχαίων Ελλήνων

 Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνώριζε ότι ο Μαίανδρος, το αρχαίο τετραγωνισμένο ελληνικό σύμβολο που υπάρχει παντού ζωγραφισμένο, είναι ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ.

Τα λεξικά παγκοσμίως το αναφέρουν ως... διακοσμητικό στοιχείο αγγείων, κτηρίων, ενδυμάτων κ.λπ. και ως τίποτε άλλο.

Και όμως, ο Μαίανδρος σε κάποια σπάνια αγγεία φαίνεται πεντακάθαρα ότι είναι λαβή στο αγώνισμα της πάλης.

2.500 χρόνια αυτή η πολύτιμη πληροφορία είχε χαθεί.

Τα σπάνια αγγεία που εξηγούν με ζωγραφιές τη γυμναστική αυτή βρίσκονται εκτός Ελλάδος (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Η.Π.Α. κ.λπ.).

Κανένα τέτοιο αγγείο δεν βρίσκεται στην Ελλάδα.

Εκείνη την εποχή, όμως, ήταν κοινό μυστικό των αρχαίων Ελλήνων, γι’ αυτό και το ζωγράφιζαν παντού, αλλά, αυστηρά κωδικοποιημένο.

Η γυμναστική αυτή δυνάμωνε τα χέρια κατ' αρχάς με δίσκο, ακόντιο, τόξο και ξίφος, με τελικό ζητούμενο τη Μαιάνδριο λαβή στην πάλη.

Το δέσιμο των δαχτύλων μεταξύ τους και το σφίξιμο του αντιπάλου ήταν οδυνηρό στο αγώνισμα της πάλης και θανατηφόρο στον πόλεμο.

Ο Πλάτων ο ίδιος ήταν παλαιστής και φυσικά γνώστης της λαβής του Μαιάνδρου.

Λόγω της απώλειας αυτών των αγγείων και της άγνοιας της χρησιμότητας του Μαιάνδρου, για χιλιάδες χρόνια, αλλάξαμε παγκοσμίως σωματότυπο, χάσαμε δύναμη, πήραμε βάρος και αρρωστήσαμε.

Με τη γυμναστική του Μαιάνδρου και τη διατροφή του Ιπποκράτη, όλοι οι νέοι σήμερα μπορούν να φτιάξουν σώμα αγαλμάτινο και να έχουν άριστη υγεία.

Και οι μεγαλύτεροι, όμως, έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου.

Φωτογραφίες και κείμενα επιλεγμένα από 100 βιβλία αποδεικνύουν τη σημασία, την αξία και τη χρησιμότητα αυτού του συμβόλου.

Η έρευνα του μοναδικού υλικού αυτού του βιβλίου και η καταγραφή του είναι ένας από τους λόγους που απείχα από τη μουσική σκηνή χρόνια και είμαι σίγουρος ότι άξιζε τον κόπο.

....................................................

Μ. Καλόπουλος:
Εδώ τελειώνει η παρουσίαση του βιβλίου του αγαπητού Γιάννη Μηλιώκα, που ξεκάθαρα αντιγράφει τις ερμηνείες μου πριν από 15 χρόνια! Παρακολουθήστε το δικό μου υπότιτλο: «Μαίανδρος, η λαβή των θεομάχων» από το βιβλίο μου «Το Μεγάλο Ψέμα» έκδοση 1995... και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

«Μαίανδρος, η λαβή των θεομάχων»
Του Μ. Καλόπουλου
 
Κάποτε στο φως του φεγγαριού ο βασιλιάς της Φθίας ο Πηλέας. είδε μια πανώρια θεά να χορεύει μαζί με τις κόρες των νερών. Ήταν η θεά Θέτιδα, που η προφητεία του Προμηθέα την ανάγκαζε να παντρευτεί θνητό, ώστε να μη γεννηθεί αυτός, που θα ανέτρεπε τον παντοδύναμο Δία!

Το υπέροχο αυτό θέμα απεικονίζεται έξοχα στο εσωτερικό ερυθρόμορφης κύλικας[3] του 500 π.Χ. που τώρα βρίσκεται στο μουσείο του Δυτικού Βερολίνου. Η έξοχη αυτή απεικόνιση παρουσιάζει τον Πηλέα, να αψηφά τα φίδια της θεϊκής μεταμόρφωσης που τον δαγκώνουν παντού, καθώς και το λιοντάρι που ωρύεται γαντζωμένο στην πλάτη του. Ο Πηλέας νικά τις μεταμορφώσεις της πεντάμορφη θεάς, χρησιμοποιώντας την ιερή "χειρώνιο λαβή", ή «Μαίανδρο» όπως έγινε αργότερα γνωστό, το διάσημο αρχαιοελληνικό σύμβολο της ήττας των θεών!

Τα λεξικά πράγματι επιμένουν στην ανόητη στερεότυπη άποψη, πως Μαίανδρος είναι: «το διακοσμητικό αρχαιοελληνικό σχήμα που υπενθυμίζει τους ελιγμούς του ποταμού της Καρίας Μαίανδρου, όπου πρωτοευρέθη και εκ του οποίου έλαβε το όνομα». Μπορεί πράγματι να πήρε το όνομα απ’ τον ποταμό πλησίον του οποίου πρωτοευρέθη, αλλά είναι ολότελα ανόητο να πιστεύουμε ότι τα απανταχού της γης ελληνοπρεπή αυτά ευρήματα, απεικονίζουν με πάθος τις χάρες και τους "ελιγμούς" ενός άγνωστου εν πολλοίς ποταμού της Ασιατικής Καρίας.[4]

Σημειώνουμε εδώ, ότι ο συσχετισμός της λαβής αυτής, ή μια χούφτα γαντζωμένη μεσ’ στην άλλη, που σαφώς σχηματίζει το διάσημο ελληνοπρεπές γραμμικό σύμβολο του μαίανδρου, είναι εδώ ολοφάνερος. Δε βλέπω όμως πουθενά να σχολιάζεται έτσι, αυτός ο ολοφάνερος παραλληλισμός, που τόσο τιμά τον «παγκόσμια γνωστό ελληνικό Μαίανδρο», που απλά είναι γνωστός μόνο, ως ένα πανέμορφο διακοσμητικό γραμμικό εφεύρημα και όχι ως πιθανό ιερό σύμβολο ανύψωσης του ανθρώπου στο βάθρο του ισάξιου αντιπάλου των "θεών". Η μαιάνδριος ζεύξη των χειρών, είναι εξαίρετος συμβολισμός κάθε ηρωισμού και αξιοσύνης.

MEANDROS_PILEAS-THETIDAΕικόνα: Ο Πηλέας καταβάλλει τη Θέτιδα με τη "μαιάνδριο ζεύξη χειρών ή χιρώνιο λαβή"! Εσωτερικό ερυθρόμορφου κύλικα που χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ. Δ. Μουσείο Βερολίνου.

Απ’ το πλήθος των αρχαιοελληνικών αγγειογραφιακών αναπαραστάσεων σαφώς διαφαίνεται ότι η λαβή αυτή, η χειρώνιος λαβή ή χειρώνιο πλέγμα ή όπως αλλιώς κι αν αποκαλούσαν την συγκεκριμένη αυτή λαβή στο παρελθόν, αποτελούσε το ιδιαίτερο ίσως και ιεροπρεπές έμβλημα των θεομάχων Ελλήνων ηρώων! Το μεγαλειώδες σχηματικό σύνθημα ότι και οι θεοί ηττώνται!

Ο Μαίανδρος λοιπόν ήταν πιθανότατα η γραφική παράσταση της θεϊκής ήττας, από ψυχωμένους θεομάχους ήρωες!

 

 

MEANDER2-HERKELESΕικόνα: Ο Ηρακλής καταβάλλει τον Τρίτωνα με την "μαιάνδριο λαβή".
Αγγειογραφία του 550 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ταρκυνία.

Την "μαιάνδριο λαβή", όπως δικαίως πλέον θα πρέπει να την αποκαλούμε, τη χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη ο κατ’ εξοχήν θεομάχος Ηρακλής, όπως φαίνεται τονισμένη ξεκάθαρα στην αριστουργηματική αυτή απεικόνιση της πάλης του Ηρακλή με τον Τρίτωνα, σε αγγειογραφία του 550 π.χ. όπου βλέπουμε τον Τρίτωνα να πασχίζει μάταια ν’ ανοίξει μπροστά από το στήθος του, τα κλειδωμένα με την μαιάνδριο λαβή ατσαλένια δάχτυλα του ανίκητου ήρωα!

Την ολοφάνερη σχέση διακοσμητικού μαιάνδρου και μαιάνδριας λαβής μπορεί κανείς εύκολα επίσης να διαπιστώσει στο σύμπλεγμα Πηλέα και Θέτιδας[5] όπου η αξία της εν λόγω λαβής στο κέντρο της παράστασης υπερτονίζεται στεφανωμένη ολόγυρα απ’ τον σχηματοποιημένο πλέον μαιάνδριο συμβολισμό. Δεν πρέπει επίσης να είναι τυχαίο, ότι πλήθος αγγειογραφιών που υπαινίσσονται θεϊκή ήττα, ή υπέρμετρο ηρωισμό, συχνά στεφανώνονται από μαίανδρο!

 

Maiandros_FILIPPOYΣυμπεραίνουμε λοιπόν ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η ευρύτατη διάδοση κατά την αρχαιότητα του παραπάνω μαιανδρικού συμβολισμού. Αποτελούσε ένα διαχρονικό δώρο των μυθολογικών χρόνων, στους κλασικούς και νεότερους χρόνους των μεσογειακών απογόνων του Έλληνα. Ένα υπέροχο σχηματικό σύνθημα, της υποχρέωσης σε υποχώρηση των εξουσιαστικών "θεών", ιερατείων και θρησκειών.

Μαίανδρος από την χρυσελεφάντινη ασπίδα της χρυσοποίκιλτης πανοπλίας του Φιλίππου του Β' η οποία βρέθηκε στον Βασιλικό τάφο των Αιγών!

Αν μάλιστα σωστά υποθέτουμε ότι οι ερωτήσεις και οι ερμηνείες, είναι τα δυο χέρια των σοφών. Τότε η μαιάνδριος πεμπτουσία, δεν είναι άλλη απ' την αδιάσπαστη αλυσίδα ερωτήσεων και ερμηνειών, που αχρηστεύουν τους θεοποιημένους αινιγματοποιούς, μαζί με τα αινίγματά τους!

Μπορεί σαν λαός (αυτό αφορά μόνο τους σημερινούς έλληνες) να πάσχουμε (επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν) από βαριά ιστορική αμνησία, δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να αφαιρούμε επίμονα αξία απ’ τους συμβολισμούς των προγόνων μας, επιμένοντας με πάθος σε τυχάρπαστες ερμηνείες που κάποιοι εντελώς αβασάνιστα πρότειναν υποτιμώντας βάναυσα τον εξαίσιο αυτόν ιερό συμβολισμό.

  MEANDROSMAIANDROS ME TA XERIA PRAPABESH
Ο μαίανδρος είναι ένα γραμμικό παράγγελμα των προγόνων μας, για μάχη ενάντια στο αδύνατο! Μια υπέροχη σχηματική υπενθύμιση ότι στα δύο σου "χέρια" κρατάς το μυστικό της ήττας των καταδυναστευτών σου. Και αν μόνο τα δικά σου "χέρια" δεν επαρκούν, τότε ένωσέ τα με άλλους σ’ ένα αδιάσπαστο αρμονικό σύνολο, ελληνοπρεπούς, μαχητικής, μαιανδρικής αλυσίδας, επιθετικών ερωτήσεων και απομοιθοποιητικών ερμηνειών! Αυτή είναι και η αποτελεσματικότερη μάχη ενάντια σε κάθε αυθαίρετης εξουσίας!

Ο ιερός μαίανδρος είναι ένα αιώνιο σύμβολο νίκης, που το χαρίζει η ελληνική αρχαιότητα στην πανανθρώπινη ελπίδα της τελικής απελευθέρωσης απ’ τη δουλεία όλων ανεξαιρέτως των αρχαίων και νεότερων "θεών".

Μ. Καλόπουλος

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

1 «Χείρων: που πρώτος εύρε την ιατρική δια βοτάνων» Suda chi. 267.

2 Pindarum Nemea. 4.60 // Schol. In Pindarum Nemea. 3.60.

3 Κύλιξ ή κύλικας: Ποτήρι ή κρασοπότηρο.

4 Καρία: Αρχαία χώρα της Μ. Ασίας. Ευρίσκετο απέναντι των νησιών Σάμου Ρόδου.

5 Ελληνική Μυθολογία Κακριδή Εκδοτική Αθηνών 3ος τόμ. σελ. 141.

6 Homerus Odyssea 4. 355-500.
Απ' το βιβλίο του "ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ" 1995 Σελίδες: 219-222

...........................
 Επιστολή αναγνώστου:

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα την διένεξη μεταξύ των κκ Καλόπουλου και Μηλιώκα σχετικά με την πατρότητα του αποσυμβολισμού του «μαιάνδρου», κάτι το οποίο αναμφίβολα αποκάλυψε πρώτος ο κ. Καλόπουλος. Σαν αναγνώστρια των βιβλίων του κ Καλόπουλου, δεν θα ήταν δυνατόν να μην γνωρίζω πόσο έχει ερευνήσει τον ελληνικό πολιτισμό, το πνεύμα του και κυρίως την ερμηνεία των συμβόλων και των μύθων. Ουσιαστικά η ερμηνεία των συμβόλων είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει προσφέρει ο συγγραφέας στην αφύπνιση των Ελλήνων, ισάξιο της απομυθοποίησης των εβραϊκών προτύπων της Βίβλου, μια ακόμα αξιόλογη και πρωτότυπη μελέτη του ερευνητή.

            Η ερμηνεία του μαιάνδρου στη σελίδα 180 του βιβλίου «Βιβλική Θρησκεία: Το Μεγάλο Ψέμα. Στη Σκιά του Γίγαντα Ελληνισμού» το οποίο εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995, δεν είναι η μοναδική αποκάλυψη που έφερε στο φως ο κ. Καλόπουλος. Ο ίδιος έδειξε ζωντανά την αυτανάφλεξη κεριών και έδωσε λογική ερμηνεία στην ιστορία της καιόμενης βάτου. Στην σελίδα 40 του προαναφερθέντος βιβλίου ερμηνεύει με σαφήνεια την χρησιμότητα του περιστεριού στην περίπτωση του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα, εξηγώντας με απλό και κατανοητό τρόπο για ποιόν λόγο έπρεπε να αφήσουν το συγκεκριμένο πτηνό να πετάξει πριν κατέβουν από την κιβωτό. Μια εξίσου εκπληκτική ερμηνεία δίνει ο κ Καλόπουλος στο βιβλίο του «Βιβλική Θρησκεία: Ο Ένοπλος Δόλος», σελίδα 318, στο «Πάριον βέλος» και αποκαλύπτεται πως προφανώς επρόκειτο περί δηλητηριασμένου βέλους.

Αυτά τα μικρά παραδείγματα δείχνουν πως ο εν λόγω συγγραφέας δεν είναι κάποιος τυχαίος ερευνητής, αλλά ένας άνθρωπος που έχει δημιουργήσει ελληνοπρεπές και οπωσδήποτε αξιόλογο έργο, με στόχο πάντα την ενδυνάμωση του ελληνισμού και όχι την αυτοπροβολή του. Πάντα απέφευγε τις αντιπαραθέσεις, πότε με χιούμορ και πότε απλά αδιαφορώντας και προσπερνώντας τις διενέξεις. Είναι γνωστό πως ολόκληρα κομμάτια του έργου του έχουν παρουσιαστεί από άλλους σαν δικά τους και ποτέ δεν ακούσαμε τον κ. Καλόπουλο να διαμαρτύρεται ή να κυνηγάει τους λογοκλόπους. Όμως, κάποια στιγμή ο κόμπος φτάνει στο χτένι.

Δεν είναι τυχαίο πως αν και ο κ. Καλόπουλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητές της εποχής μας δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε, επειδή αρνήθηκε να γίνει μέρος του συστήματος. Δέχτηκε πολλά χτυπήματα από διαφορετικές πλευρές και όμως άντεξε και συνεχίζει να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ειλικρινά ελπίζω πως αυτή η υπόθεση δεν είναι παρά μία απλή παρεξήγηση. Θα ήταν κρίμα η ερμηνεία ενός ιερού συμβόλου να σταθεί αιτία αντιπαράθεσης δύο πραγματικά αξιόλογων ανθρώπων.

 Αριάδνη

...............................
Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010 11:28 αναρτήθηκε από Καλόπουλος Μιχάλης

Δυστυχώς, είμαι αναγκασμένος να σας ενημερώσω πως παρά τους όποιους όρκους του, ο συμπαθής κος Μηλιώκας, ψεύδεται ασύστολα. Ο αποσυμβολισμός αυτός, ακριβώς με το σκεπτικό και την ερμηνεία που διεκδικεί για τον εαυτό του ο κος Μηλιώκας, έγινε από μένα πριν από 15 συναπτά χρόνια, και στο βιβλίο μου "το Μεγάλο Ψέμα" που εκδόθηκε το 1995.
Αν στις επόμενες λίγες εβδομάδες, δεν επικοινωνήσει μαζί μου, ή δεν ανακαλέσει δημοσίως τον συγκεκριμένο ισχυρισμό του, επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου, ενώπιων των αστικών και ποινικών δικαστηρίων, διεκδικώντας σε ενδεχόμενη άρνησή του (από κάθε υπεύθυνο) και την σχετική αποζημίωση, για την όποια βλάβη των συγγραφικών μου δικαιωμάτων.
http://www.tralala.gr/interviews/greek-artists/item/4327-giannis_miliokas_georgia_grammatikou
...............................................

Μαρτυρίες παλαιότερων αναρτήσεων περί Μαιάνδρου στο Διαδίκτυο:

ΠΛΗΘΩΝ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ''Ο ΥΠΟΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ''

Δελφικά Παραγγέλματα Σοφών | ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ: η λαβή των "θεομάχων" →. Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2009. ...
ieraellas.pblogs.gr/.../plhthwn-gemistos-o-ypokinhths-ths-anagennhshs.html -
...............................
ΝΕ.Ο.Σ. ΦΟΡΟΥΜ • Προβολή θέματος - ΕΛΛΑΣ Η ΠΑΤΡΙΣ ΜΟΥ

Τελευταία καταχώρηση: 14 Μάιος 2008 Έτσι σχηματίζεται το γραμμικό ελληνογενές σύμβολο του μαιάνδρου που ... προς δικαίωση των προγόνων μας ως η “λαβή των θεομάχων ελλήνων”. ...
www.neos-forum.com/viewtopic.php?..
......................
Επανελληνισμός - Epanellinismos.com

Μορφή αρχείου: PDF/Adobe Acrobat - Quick View
24 Νοεμ. 2008 ... Μαίανδρος λοιπόν ήταν πιθανότατα η γραφική παράσταση της θεϊκής ήττας, ... Αν μάλιστα σωστά υποθέτουμε ότι οι ερωτήσεις και οι ερμηνείες,
www.epanellinismos.com/index.php?option=com_kunena...

http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=2&id=7617&catid=103&func=fb_pdf

 

MY_BOOKS

Μπορείτε να παραγγείλετε τά βιβλία του Μ. Καλόπουλου επί αντικαταβολή στο τηλ: 6976 906640 ή στο E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.