logo

fb youtube rss

Σύνδεση

 ΥΠΑΤΙΑ & Οχι Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 1/5


ΥΠΑΤΙΑ & Οχι Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 2/5

ΥΠΑΤΙΑ & Οχι Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 3/5

ΥΠΑΤΙΑ & Οχι Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 4/5

ΥΠΑΤΙΑ & Οχι Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 5/5

Υπατία (370-415 μ.Χ.): Προστάτης γραμμάτων και τεχνών –
στη θέση των τριών ιεραρχών
Ομιλία του Μ. Καλόπουλου στο Ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς στις 30/1/09

YPATIA5

Υπατία: ως προστάτης γραμμάτων και τεχνών –

στη θέση των τριών ιεραρχών

Ομιλία του Μ. Καλόπουλου στο κατάμεστο Ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς στις 30/1/2009

                             Ομιλία του Μ. Καλόπουλου στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 30/1/10

Αγαπητοί μου φίλοι, πολλοί είναι οι σοφοί που μας βεβαιώνουν… πως το πολυτιμότατο αγαθό της νοημοσύνης μας, μετριέται με το βάρος των ερωτήσεών και την ευστοχία των αναθεωρητικών μας αμφισβητήσεών.

Η οδυνηρή αλήθεια αυτής της δήλωσης, αποδεικνύεται καθημερινά απ’ τη συρρίκνωση της πατρίδος μας, σε αγαθά, αξίες και ιδανικά, που είναι διαρκής και σήμερα παρά ποτέ δεδομένη, απ’ την ανυπόφορη γενικευμένη διαφθορά, και την υλική και πολιτισμική μας υποβάθμιση, που συνεχίζεται σε έναν διαχρονικό πλέον κατήφορο… παρά τις αντίθετες προσπάθειες, πολλών εξ ημών.

Όλα όμως τα ανθρώπινα δεινά, έχουν αιτία και αφετηρία.

Συχνά οι λάθος επιλογές μας και η αναθεωρητική μας απραξία, είναι και η συνηθέστερη αιτία των παθών μας. Και επειδή αγαπητοί μου φίλοι, σήμερα ως γνωστόν το πανελλήνιο γιορτάζει τους τρεις μεγάλους προστάτες των γραμμάτων. Ιωάννη Χρυσόστομου, Μέγα Βασίλειου και Γρηγορίου Νανζιανζινού… σήμερα λοιπόν κι εμείς, θα κάνουμε μια τέτοια αναθεωρητική προσπάθεια, θέτοντας μια βασική ερώτηση: Είναι πράγματι ο Ι.Χ. προστάτης των τεχνών και των ελληνικών γραμμάτων;

Υπενθυμίζουμε βέβαια, ότι η γιορτή αυτή καθιερώθηκε μεσούντος του μεσαίωνα, δηλαδή περί τα τέλη του 11ου αιώνα! Ακριβώς τότε, που η περί γραμμάτων αίσθηση, ήταν στην χειρότερη έκπτωσή της. Τότε που Μαθηματικά, Ιατρική, Αστρονομία, και γενικότερα οι επιστήμες υπέφεραν απ’ τους διωγμούς του σκληρότερου θρησκευτικού φανατισμού.

Βέβαια η πραγματική ονομασία της εορτής τότε ήταν: «Γιορτή των γραμμάτων της ελληνοχριστιανικής παιδείας».

Υπάρχει λοιπόν μια παρεξήγηση… μια ιστορική καπηλεία θα έλεγα… οι άνθρωποι αυτοί, δεν ήταν ποτέ προστάτες γενικώς των τεχνών και γραμμάτων, όπως εμείς τα εννοούμε σήμερα. Μεγάλοι ίσως αγωνιστές κατήχησης και προώθησης των θεολογικών τους ιδεών και συμφερόντων ΝΑΙ…. Αλλά οπωσδήποτε όχι, προστάτες της ευρύτερης παιδείας… πολύ δε λιγότερο των ελληνικών ιαματικών τεχνών και αρετών.

Το γιατί αναφέρω τις τέχνες δίπλα στα γράμματα… νομίζω πως είναι στον καθένα σας φανερό. Τα γράμματα είναι οι σπόροι του πνεύματος. Όταν βλαστίσουν παράγουν καρπούς, και αυτοί οι καρποί του πνεύματος είναι οι τέχνες. Οι πάσης φύσεως ιαματικές τέχνες, που οδηγούν στην ανάτασης "ψυχών" και σωμάτων, αλλά και στην σημαντική αφετηρία, της ευρύτερης κοινωνικής ανόρθωσης.

Τα γράμματα λοιπόν δεν είναι αυθύπαρκτες, στείρες, ξεκομμένες έννοιες… αλλά οδηγούν κάπου, έχουν μια εντελέχεια, παράγουν «κάτι»… και σίγουρα αυτό το «κάτι», δεν μπορεί να είναι μόνο κατήχηση και καθοδήγηση προς την επουράνια (ψυχική) σωτηρία!

Οι γνώσεις που τα ελληνικά γράμματα παρέχουν, σχετίζονται κυρίως με τις επίγειες ανάγκες και τα προβλήματά μας. Είναι η δύναμη που προάγει τις πάσης φύσεως επιδεξιότητές μας, για την κοινωνική ανύψωση και την αντιμετώπιση των βασανιστικών ελλείψεων μας.

Τι παρήγαγαν λοιπόν σ’ αυτή την κατεύθυνση, οι τρεις μεγάλοι προστάτες των γραμμάτων, εκτός από έναν απέραντο θεολογικό λόγο; Πόσες τέχνες προήχθησαν από τους τρεις αυτούς υποτιθέμενους φωστήρες;

Τελικά: Ήταν πραγματικά προστάτης των γραμμάτων ο Ιωάννης Χρυσόστομος;

Για να διαπιστώσουμε λοιπόν αν δικαίως, ή εσφαλμένα ονομάζεται «προστάτης των Ελληνικών γραμμάτων». Ας δούμε λίγα πράγματα, για το ποιος ήταν ο Ιωάννης Χρυσόστομος, ο σημαντικότερος αυτής της υποτιθεμένης τριάδας, και ποια η πραγματική του σχέση με τις ελληνικές τέχνες και τα γράμματα.

Θα ήταν πράγματι πολύ διαφωτιστικό, αν ρίχναμε μια ματιά στις θέσεις του Ιωάννη Χρυσοστόμου, απέναντι στον ελληνισμό, που παγκοσμίως υμνείται ως ο κατ’ εξοχήν προμηθεϊκός πολιτισμός, απ’ οπού πραγματικά ξεκίνησα όλες οι τέχνες και τα πάσης φύσεως γράμματα.    

Ο Ιωάννης Χρυσόστομος γεννήθηκε το 349 και πέθανε το 407 μ.Χ. Δηλαδή πέθανε 16 ολόκληρα χρόνια μετά την καταστροφή της αλεξανδρινής βιβλιοθήκης που χρονικά τοποθετείται στο 391 μ.Χ.

Προσέξτε την σκληρή ανθελληνική του στάση, όπως προκύπτει απ’ την δική του δήλωση: «Αν στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) κοιτάξεις, θα δεις, τέφρα και σκόνη και υγιές ουδέν, αλλά τάφος ανοιχτός ο λάρυγγάς τους, (των Ελλήνων φιλοσόφων!) τα πάντα δε γεμάτα ακαθαρσίας και έμπυου! Πάντα τα διδάγματα τους βρίθουν σκωλήκων... Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, από των φιλοσόφων λαβόντες... Γι αυτό κι εμείς δεν παραιτούμεθα της κατ’ αυτών μάχης»Ι. Χ. Αρχιεπ. Κωνσ/λεως: (344-407 μ.Χ.) Εις άγιο Ιωάννη τον ευαγγελιστή (ομιλία ξσ΄ 59.369.12 -370.11

Πρωτοφανής και εκπληκτικά αποκαλυπτικός είναι επίσης και ο φιλοβαρβαρικός ανθελληνισμός του Ι. Χρυσοστόμου: «Όσο πιο βάρβαρο φαίνεται ένα έθνος, και της ελληνικής απέχει παιδείας, τόσο λαμπρότερα φαίνονται τα δικά μας... (τα χριστιανικά δηλαδή!) Έτσι ο (πιστός) βάρβαρος, (με την βοήθεια του χριστιανισμού) την οικου­μένη ολάκερη κατέκτησε... και ενώ στους Ελλήνες τα πάντα σβήνουν και αφανίζονται, στου (πιστού βαρβάρου ) όλα κάθε μέρα λαμπρότερα γίνονται»Ι. Χρ. Εις Ιωάννην 59.31.33.

Ο Ι. Χρυσόστομος όμως δεν σταμάτησε σε φιλο-βαρβαρικούς επαίνους και ανθελληνικούς αφορισμούς, αλλά… ΜΕ ακραίες ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ… ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ ΑΦΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ !

 

Γράφει ο Ι. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στο ιστορικό της αλεξανδρινής βιβλιοθήκης: «Ιστορίαν θα σας διηγηθώ παλαιάν. Ο Έλληνας Πτολεμαίος (Β΄) ο Φιλάδελφος, πανταχόθεν μάζευε βιβλία. Έμαθε δε ότι και παρά Ιουδαίων υπάρχουν βιβλία που περί θεού φιλοσοφούν (αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη), ... αυτά μετέφρασε και τα εφύλαξε εις το ιερόν του Σεράπιδος, και μέχρι τώρα, (επί 700 χρόνια) εκεί τα (άγια ) βιβλία των προφητών βρίσκονται».

Συνεχίζει όμως και αναρωτιέται: «Τι όμως, άγιος είναι ο ναός του Σεράπιδος δια τα βιβλία; (αναφέρεται ξανά στην Παλαιά Διαθήκη) Μη γένοιτο! Αλλ’ εκείνα μεν (τα ιουδαϊκά αυτά βιβλία) έχουν την δική τους αγιότητα, στον τόπο όμως (στο Σεράπειο δηλαδή) δεν την μεταδίδουν... αλλά δαίμονες οικούσι τον τόπον... μάλλον δε και αυτών (των Ελλήνων!) όντων δαιμόνων... και παρ’ αυτών (των Ελλήνων) στέκει εκεί βωμός απάτης αόρατος, εις τον οποίον ψυχάς ανθρώπων θυσιάζουσι... κατάλαβε λοιπόν και φανέρωσε (διέδωσε!) ότι δαίμονες κατοικούν εκείΙ. Χ.. λογοι κατά ιουδαιων 48.851.38 έως 852.35

        
Δαίμονες λοιπόν τα βιβλία της Αλεξανδρινής βιβλιοθήκης κατά τον "σοφό" ιεράρχη… και ψυχοθυσιαστήρια οι βιβλιοθήκες των Ελλήνων!!!

Σάλπισμα καταστροφής των βιβλίων και των γραμμάτων… απ’ τον υποτιθέμενο προστάτη των γραμμάτων! Αυτό ήταν και το τελικό σάλπισμα επίθεσης κατά της αλεξανδρινής βιβλιοθήκης.

ΝΑΙ… ο Ι.Χ. ήταν ένας "φίλος" των ΒΙΒΛΙΩΝ αλλά μάλλον ένας εξαιρετικά άσπονδος φίλος! Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν αυτός θεωρείται φίλος των βιβλίων… τότε πως θα ήταν άραγε ένας πραγματικός εχθρός;

Υπενθυμίζω δε, ότι υπάρχει πληθώρα αντίστοιχων εμπρηστικών και αφοριστικών ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ δηλώσεων για: Θέατρα, στάδια, αγορές, βουλευτήρια, ασκληπιεία, μουσεία, άλση, και σχολές

Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας

Με τέτοιους "προστάτες" γραμμάτων δεν είναι νομίζω καθόλου παράξενο, που ασίγαστες καταστροφικές καταιγίδες αφανισμού, ξέσπασαν πάνω απ’ την κοιτίδα των γραμμάτων την ταλαίπωρη Ελλάδα με τους: Μ. Κωνσταντίνο, Θεοδόσιο, Ιουστινιανό, Ιουστίνο, Αλάριχο, Αββά Φουρμόντ… και τόσους άλλους να πρωτοστατούν.

Ο Ι. Χρυσόστομος μάλιστα, καυχόταν ότι: «για την παντελή κατεδάφιση κάθε τι ελληνικού, που επέμεινε όρθιο, μίσθωνε συνεργία ολόκληρα, όχι από χρήματα του κράτους, αλλά από ευσεβείς γυναίκες που προθύμως προσέφεραν για την κατεδάφιση των υπολοίπων ελληνικών ναών» Θεοδώρητου εκκλησιαστικη ιστορια - επιστολη δαμασου (Τομ. 5ος 329/8-330/8) Που σημειωτέων οι περισσότεροι είχαν μετατραπεί ήδη σε δημοσιά κτήρια ή βιβλιοθήκες!

Τυφλωμένος από καύχηση και υπερηφάνεια ο Εβραίος στην καταγωγή επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Ι. Χρυσόστομος γράφει: «Ο δε πανταχού της γης εκταθείς Ελληνισμός και τας απάντων ανθρώπων ψυχάς κατασχών, ούτως ύστερον μετά την τοσαύτην ισχύν και την επίδοσιν, υπό της του Χριστού (χριστιανικού ιερατείου) κατελύθη δυνάμεως». Κατά Ελλήνων 15. «Και ενώ πάντα τα των Ελλήνων σβήνουν και αφανίζονται, τούτου (του χριστιανικού ιερατείου) καθ’ έκαστη λαμπρότερα γίνονται» Ι. Χρυσόστομος Εις Ιωάννην 59.31.33

Ας επιστρέψουμε όμως στην μεγάλη Βιβλιοθήκη, που κατεδαφίστηκε το 391, δηλαδή 16 χρόνια πριν από τον θάνατο του Ι. Χρυσοστόμου και τις αφοριστικές-εμπρηστικές του δηλώσεις!

Μπορούμε άραγε να ρίξουμε μια ματιά στο περιεχόμενο της βιβλιοθήκης που με τις προτροπές (του Επισκόπου Κωνσταντινουπόλεως) Ι. Χρυσοστόμου, ο Επίσκοπος Αλεξάνδρειας Θεόφιλος κατέστρεψε; Ναι, μπορούμε να το επιχειρήσουμε ρίχνοντας μια φευγαλέα ματιά στους τίτλους των βιβλίων που χαθήκαν… από τον κατάλογο που συνέταξε 700 χρόνια πριν την καταστροφή της, ο βιβλιοθηκάριος Καλλίμαχος και που μόνο με τους τίτλους των βιβλίων, γέμισε 120 τόμους!

Διαβάζουμε μικρό ενδεικτικό αποσπάσιμα:

 

περι φυσεωσ παιδων και αγωγησ - περι αρετησ και φιλαδελφειασ - περι δεισιδαιμονιασ - περι ΠΡΑΟΤΗΤΟΣ - πολυπραγμοσυνησ – γονεων & εγγονων φολοστοργιασ - περι καλουσ και τροπων -

περι αρχαιασ ιατρικησ – περι Επιληψίας - περι φυσεωσ και ανθρωπου - περι ανατομιΑς ΚΑΙ εγχειρησεων - περι φαρμακων - οστων - φλεβων - αρτηριων - ανατομιασ νευρων –

περι μητρασ ανατομια - κινησεωσ μυων - διαιτησ - αναπνοησ - ευεξιασ –

μελαινησ χολησ - περι διαγνωσεωσ σφυγμων - πυρετων - δυσπνοιασ - συμπτωματων – τρομου - ριγουσ και σπασμων - περι μαρασμου - περι των παρα φυση ογκων

περι συνθεσεωσ φαρμακων - αντιδοτων - οξεων νοσηματων - γονοριασ – περι ανατομιας ανθρωπινων μοριων –

περι καταγματων - επιδεσμων - νεφρικων παθησεων - επιδημιων - περι διανοιασ - περι διαγνωσεωσ και θεραπειασ ψυχικων παθησεων - περι μεγαλομανιας -

περι αυτοματοποιητικησ - περι διοπτρασ - περι μετρων - ηλεκτρου - περι συνθεσεωσ ονοματων - περι ψυχησ - ουρανου - χρωματων - περι ζωων γενεσεωσ - περι φυτων ιστοριασ - περι ενυπνιων.

περι νεοτητοσ γηρατοσ ζωησ και θανατου - περι μακροβιοτητοσ και βραχυβιοτητοσ - περι μνημησ - κοσμου - αισθησεων - περι ευσεβειασ - περι ονοματοποιιασ - περι ορθογραφιασ - αστεϊσμου - ειρωνειασ - σαρκασμου - περι αποδειξεωσ και επιχειρηματων.

Αυτό τον Ναό τον Βιβλίων κατάστρεψε με τις εμπρηστικές του δηλώσεις ο Ι. Χρυσόστομος… ο υποτιθέμενος προστάτης των γραμμάτων!

Και ερωτώ:O άνθρωπος αυτός, που τόλμησε να αποκαλέσει την φιλοσοφία: μητέρα πάντων των κακών"… Ο φανατικός αυτός διώκτης της Ελλάδος και των βιβλίων τηςείναι άξιος να ονομαστεί προστάτης των ελληνικών γραμμάτων;  

 

Ο ιστορικός θρήνος της απώλειας, της ιερής αυτής βιβλιοθήκης είναι απερίγραπτος! Δεν χάθηκαν όμως μόνο βιβλία εκεί… αλλά και άγνωστος αριθμός τεχνολογικών εκθεμάτων… που κοσμούσαν τις αίθουσές του!

Ο χριστιανός Σουΐδας με τις πληροφορίες που διέσωσε, μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά σε ένα απ’ τα εκπληκτικά αυτά έκθεμα της βιβλιοθήκης γράφοντας: «Μαγνήτης καλείται ο λίθος (εκείνος που) έχει την φυσική δύναμη να έλκει προς εαυτόν του τον σίδηρον. Εις δε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εν το Σεράπειο, (αξιοθαύμαστο υπήρχε έκθεμα). Ξόανον κατασκεύασαν εκ χαλκού και εις την κεφαλήν σίδηρον ένδοθεν έθεσαν, τον δε λίθον αυτόν (τον μαγνήτη) στις υποδοχές άνωθεν της στέγης έθεσαν. Το δε (ξόανον) υπό της φυσικής αυτής δύναμης (του μαγνητισμού) ελκόμενο του λίθου, μετέωρον εκρέματο, δια πολλήν μηχανήν και τέχνην! Εκρατείτο δε μετέωρον, αναμέσον οροφής και εδάφους, θαυμαζόμενον και μη παντελώς κατασπόμενον» Σουΐδας «Μαγνήτης»

Μόνο τα τελευταία χρόνια η μαγνητική ανύψωση είναι γεγονός και η μαγνητοπροωθητική (Magler=MagneticLevitation) βρίσκει εφαρμογή στους ηλεκτρομαγνητικούς συρμούς Αμερικής και Ιαπωνίας.

Αυτούς τους επιτηδείους και εξαιρετικά μορφωμένους Έλληνες, ονόμαζαν οι φανατισμένοι χριστιανοί αγραμμάτους και παγανιστές, δηλαδή χωριάτες. Και φυσικά… τρομερούς ειδωλολάτρες!

Απ’ τον Θεοδώρητο έχουμε την τραγική πληροφορία, πού συμπληρώνει την εικόνα: «Ο (Επίσκοπος) Θεόφιλος, όχι μόνο εκ βάθρων ανέσπασε των ειδώλων τεμένη, αλλά και όλα τα μηχανήματα της απάτης εκ χαλκού και ξύλων... (που υπήρχαν εκεί)»

Τα επιτεύγματα της πανέξυπνης ελληνικής τεχνολογίας, τα αριστουργηματικά δηλαδή εκθέματα και τεχνουργήματα του πρώτου αυτού ιερού πανεπιστημιακού μουσείου, ο επίσκοπος Αλεξάνδρειας Θεόφιλος, όχι μόνο τα κατέστρεψε, αλλά και τα παρουσίασε σαν κατασκευάσματα πλάνης, μόνο για ιερατικούς εντυπωσιασμούς και απάτες!

Όσο για το επίπεδο της ελληνικής τεχνολογίας, αρκεί να υπενθυμίσω ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, εξέπληξε ολόκληρη την ανθρωπότητα, αν και ήταν 400 τουλάχιστον χρόνων παλαιότερος! Φαντασθείτε τι χάθηκε μέσα σ’ αυτό το διασημότερο, πληρέστερο και αρχαιότερο μουσείο της ανθρωπότητας στο οποίο συνεισέφερε και η τεχνολόγος Υπατία!

«Ο Εδουάρδος Γίββων (1737-1794) στην εποχή του διαφωτισμού αποδίδοντας την καταστροφή της βιβλιοθήκης στον τρομερό επίσκοπο Θεόφιλο, τον καταστροφέα του Σεράπειου, τον χαρακτήριζε «αιώνιο εχθρό της ειρήνης και της αρετής, άνθρωπο ιταμό και κακό που βρώμιζε τα χέρια του άλλοτε με αίμα και άλλοτε με χρυσάφι» Λουτσιάνο Κανφόρα η χαμενη βιβλιοθηκη σελ. 122.

Ας θυμηθούμε και την καταστροφή της βιβλιοθήκης!

«Ο δε ναός... παμμεγέθης ήτο … με κίονες πολυτιμότατους και με μάρμαρα ένδοθεν και έξωθεν εξαιρετικά λαμπρώς κεκαλλωπισμένος... οι δε τοίχοι του ενδοτάτου ναού, από χρυσό και άργυρο ήταν επενδεδυμένοι». Γ. Μοναχός χρονικησ ιστοριασ 584.10.

Αυτόν το Ναό της γνώσης και των βιβλίων… το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της αρχαιότητας, ηλικίας 700 ετών, που μόρφωσε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο… κατάστρεψε με πελεκιοφόρους ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Θεόφιλος… υπακούοντας στο κάλεσμα του επισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ι. Χρυσοστόμου….

 

Πως μπορούμε λοιπόν, αυτόν, τον καταστροφέα της ακρόπολης του ελληνικού πολιτισμού… τον διώκτη της μόρφωσης και της επιστήμης… εμείς να τον αποκαλούμε άγιο και προστάτη των γραμμάτων;

 

H περιγραφή της καταστροφής βιβλιοθήκης

Την περιγραφή της βάρβαρης καταστροφής διέσωσε ο Ευνάπιος που γραφεί σχετικά: «Στην Αλεξάνδρεια... του Σεράπειου πάντα τα οικοδομήματα όπως στους ποιητικούς μύθους των Γιγάντων έγιναν... Θεοδοσίου δε βασιλεύοντος και (επισκόπου) Θεοφίλου πρωτοστατούντος... τα αναθήματα του Σεραπείου (οι χριστιανοί) κατελυμένοντο, και όχι μόνο χωρίς μάχη ενίκησαν, αλλά τους ανδριάντες και τα αναθήματα κατέκλεπτον... του δε Σεραπείου μόνο το έδαφος δεν απέσπασαν κι’ αυτό δια το βάρος των λίθων, επειδή (οι λίθοι της θεμελίου δόμησης) ήταν αμετακίνητοι. Οι πολεμικότατοι δε αυτοί φιλοχρήματοι, την ασέβεια αυτή εις έπαινον τους καταλόγιζαν.

Έπειτα… εισέβαλαν οι καλούμενοι μοναχοί, άνθρωποι μεν (μόνο) κατά το είδος, ο δε βίος αυτών συώδης (καπρικός, γουρουνώδης) και εμφανώς πάσχοντες, μύρια έπρατταν κακά και ανείπωτα, αλλά αυτά ευσέβειαν ενόμιζαν...

Και συμπληρώνει θρηνώντας: τότε πας άνθρωπος (μελανή) φορών εσθήτα (ράσα) τυραννικήν είχεν εξουσίαν και δημοσίως να ασχημονεί ημπορούσε Ναι… σε τόση "αρετή" άλλαξε (η νέα θρησκεία) τον άνθρωπο...» Ευνάπιος (346-414 μ.Χ.) βιοι φιλοσοφων και σοφιστων 6.11

Η δολοφονία της Υπατίας

Αυτή είναι η εποχή της Υπατίας (370-415 μ.Χ.) δολοφονήθηκε 45 ετών και ήταν 21 περίπου ετών, όταν κατέστρεψαν την βιβλιοθήκη. Όμως συνέχισε να διδάσκει δημοσίως, εν μέσω χριστιανικής τρομοκρατίας, για 28 ακόμα χρόνια!

 

Τι ήταν η Υπατία; Τι δεν ήταν καλύτερα! Μαθηματικός, γεωμέτρης, ανεξίθρησκη φιλόσοφος, όμορφη γυναίκα, δασκάλα, τεχνολόγος και δημόσια εκλαϊκευτής των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών! Λέγεται μάλιστα, ότι δική της και του πατερά της Θέωνα είναι η τελική επιμέλεια της Ευκλείδειας γεωμετρίας… που διδάσκεται μέχρι σήμερα παγκοσμίως!

Η περιγραφή της βιαιότατης εκτέλεσής της είναι συγκλονιστική:

«Συνέβη δε ο επίσκοπος επί των αιρέσεων Κύριλλος, να περάσει (αστυνομεύοντας δηλαδή εντελώς τυχαία!) έξω από τον οίκο της Υπατίας, όπου συνωστιζόμενους είδε στις εξώθυρες άνδρες και γυναίκες, ανθρώπους πολλούς, που άλλοι έφευγαν, άλλοι έρχοντο, και άλλοι έστεκαν εκεί. Ερώτησε λοιπόν (ο Κύριλλος) τι είναι όλο αυτό το πλήθος και γιατί όλος αυτός ο θόρυβος στην συγκεκριμένη οικία.. Κάποιος του εξήγησε ότι μέσα αγορεύει η φιλόσοφος Υπατία και δική της είναι η οικία.

»Μαθαίνοντας αυτά (ο άγιος) δαγκώθηκε η ψυχή του, ώστε τον φόνο αυτής ταχέως επιβουλεύετο, τον ανοσιότατον μάλιστα φόνο, που κατά την συνήθεια (του αγίου!) προήλθε από πολλούς μαζί θηριώδεις επιτιθέμενους ανθρώπους, ανθρώπους φαύλους που ούτε θεών ούτε ανθρώπων φόβο είχαν, και ξέκαναν έτσι την φιλόσοφο» Σουΐδας (ύψιλον 166)

Ο Σωκράτης ο Σχολαστικός, μας διέσωσε τις φρικιαστικές λεπτομέρειες από το συμβόλαιο θανάτου του φθονερού Κύριλλου κατά της Υπατίας: «Συμφωνήσαντες δε οι άνδρες (το πόσο "άνδρες" ήταν θα το δείτε σε λίγο) με ένθερμο φρόνημα, (δηλαδή φανατικούς) στους οποίους ηγείτο κάποιος Πέτρος ο αναγνώστης (ο Πρωτοπρεσβύτερος του Θεόφιλου… Βλέπε Φώτιος Λεξικογρ. Bibl 96.81b.20) και παραμόνευαν την επιστρέφουσα στον οίκο της Υπατία. Όρμησαν, την έβγαλαν έξω από το δίφρο (μεταφορικό μέσον την εποχής) την έσυραν μέχρι την εκκλησία, της εξέδυσαν την εσθήτα (ενδεικτικό ένδυμα διδασκάλου) και με όστρακα και θεια μανία την κατέκοψαν, την κατέσπασαν, (τις τσάκισαν δηλαδή τα μέλη!) και στην συνέχεια συνεργαζόμενοι αφού την καταδιαμέλισαν, κατέκαψαν τα μέλη της μέχρι καταναλώσεως. Αυτό όλο το έγκλημα μεγάλη κατακραυγή ξεσήκωσε κατά του Κυρίλλου και της αλεξανδρινής Εκκλησίας...

Αυτά δε συνέβησαν το τέταρτο έτος της επισκοπής Κυρίλλου και το έκτο του ("μεγάλου") Θεοδοσίου, τον μήνα Μάρτιο διαρκούντων των νηστειών»!!! Σωκράτους Σχολαστικού εκκλησιαστικη ιστορια - περι υπατιασ τησ φιλοσοφου 7.15

Ευτυχώς που νήστευαν οι άνθρωποι και δεν έτρωγαν και κρέας… αλλιώς ίσως να την έτρωγαν και ζωντανή ή καλοψημένη!

Αυτή είναι εν ολίγοις η τραγική σύγκριση μεταξύ Ι. Χρυσόστομου και Υπατίας!

Απ’ τη μια, ο ασίγαστος διώκτης των ελληνικών τεχνών και γραμμάτων Ι.Χ και απ’ την άλλη η σεμνή δημιουργός και υπηρέτης των γραμμάτων και τεχνών αλλά και τραγική μάρτυρας υπέρ αυτών ΥΠΑΤΙΑ!

Είναι λοιπόν δυνατόν να μη προβληματιστούμε;

Είναι δυνατόν να μην αποπειραθούμε μια θαρραλέα αναθεώρηση;

Είναι όλο αυτό το ανθελληνικό μένος του Ι.Χ. άξιο επαίνων και τιμών;

Ποσό ακόμα πρέπει να περιμένουμε πριν αποτολμήσουμε μια θαρραλέα διαμαρτυρία;

Και για να μη νομίζετε πως οι υπόλοιποι φωστήρες της τριάδος διαφέρουν, θα σας αναφέρω μόνο ενδεικτικά όσο έλεγε περί των Ελλήνων ο Μέγας Βασίλειος.

 

«Μη δειλιάζετε από των ξύλων και των δαυλών τούτων των καπνιζόντων. Προσταγή, (σας δίνω!!) μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων... τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες που καπνίζουν… καταμελανώνουν και βρωμίζουν όσους τα πιάνουν, και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Βασίλειος Καισαρείας (αρχιεπίσκοπος 330-379 μ.Χ.) εισ τον προφητην ησαΐαν προοιμιον 7.196.3

Αιώνες τώρα, και ενώ η γνώση έχει περισσέψει, και ο τελευταίος ανάμεσά μας μπορεί να ενημερωθεί για την ακραία αυτή διαστροφή της ιστορίας, εμείς συνεχίζουμε να ονομάζουμε «προστάτη των γραμμάτων» έναν λάβρο εχθρό της ελληνικής γραμματείας και δεδηλωμένο ανθέλληνα όπως είναι ο Ι. Χρυσόστομος και να αρνούμεθα τις αντίστοιχες τιμές στην εκλεκτότερη εκπρόσωπο του πολιτισμού των γραμμάτων και τεχνών… την ηρωίδα Υπατία!

Με καθυστέρηση λοιπόν αιώνων …

σήμερα στις 30 Ιανουαρίου 2009:

Στο όνομα της γνώσης και της ιστορικής αλήθειας, των ένδοξων ελληνικών γραμμάτων και τεχνών… Εμείς οι απλοί εραστές της ιστορίας… κηρύττουμε έκπτωτο τον Ι. Χρυσόστομο από το τιμητικό βάθρο του προστάτη των ελληνικών γραμμάτων, και στην θέση του μετά πολλών τιμών και επαίνων, τοποθετούμε την ηρωίδα τεχνών και γραμμάτων ΥΠΑΤΙΑ… ζητώντας από την ελληνική πολιτεία να πράξει τα δέοντα.  

Καλούμε δε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας και την εκπαιδευτική κοινότητα να μας ακολουθήσουν.

 

 

Μ. Καλόπουλος 30-1-2009