logo

fb youtube rss

Σύνδεση
XRISTIANIKH_PTOXIA


Μαμωνάς και η παραβολή του Ιησού για τον κακό οικονόμο! Λουκάς 16.3-9

Του Μ. Καλόπουλου

Για να καταλάβουμε πως ξεκίνησαν όλα, ας θυμηθούμε λίγο...
την παραβολή του Ιησού για τον κακό οικονόμο: Λουκάς 16.3-9

MAMONAS«Έλεγε δε προς τους μαθητάς του και άλλην παραβολήν, ένας άνθρωπος, ήτο πλούσιος και είχε διαχειριστή στην την περιουσίαν του. Και αυτός ο διαχειριστής κατηγορήθηκε στον κύριον του, ότι του διασκορπίζει και σπαταλά την περιουσίαν του. Και ο κύριος τον εφώναξε και του είπε• Τι είναι αυτό που ακούω εναντίον σου; Δος μου λογαριασμόν της διαχειρίσεώς σου, διότι δεν μπορείς πλέον να είσαι διαχειριστής μου. Είπε δε από μέσα του ο οικονόμος: Τι να κάμω τώρα, που μου αφαιρεί ο κύριός μου την διαχείρισιν; Να σκάπτω δεν ημπορώ, να ζητιανεύω εντρέπομαι. Ευρήκα (εύρηκα-εύρηκα) τι θα κάμω, ώστε όταν θα με διώξουν από την διαχείρισιν και από το σπίτι του κυρίου μου, για να με δεχθούν άλλοι γνωστοί μου άνθρωποι εις τα σπίτια των. Και αφού επροσκάλεσε καθένα από τους χρεωφειλέτας (αυτοί είναι οι γνωστοί!) του κυρίου του χωριστά, και είπε στον πρώτον• Ποσα χρεωστάς συ στον κύριόν μου; Εκείνος δε απήντησεν• Τρισήμισυ περίπου χιλιάδες κιλά λάδι. Και του είπε ο διαχειριστής• Παρε το γραμμάτιόν σου, κάθισε και γράψε γρήγορα ότι χρεωστάς τα μισά. (κλοπή… 1750 κιλά λάδι!) Έπειτα δε είπε εις άλλον• Συ πόσα χρεωστάς; Εκείνος δε απήντησε• τεσσερεσήμισυ και πλέον χιλιάδες κιλά σιτάρι. Και ο διαχειριστής του είπε• Πάρε το γραμμάτιόν σου και γράψε ότι χρεωστάς τρισήμισυ χιλιάδες κιλά. (κλοπή… 1000 κιλά σιτάρι!)
Μετά απ’ αυτά (την βαρύτατη δηλαδή κλοπή σε είδος του αφεντικού του) θα περίμενε κάνεις Ο Ιησούς που λέει την παραβολή να κατακρίνει τον κακό αυτόν κλέφτη!
Για δείτε όμως τη συνέχεια:
Και ο κύριος (του κακού οικονόμου) επήνεσε τον άδικον και αναξιόπιστον αυτόν διαχειριστήν του, διότι εις την περίστασιν αυτήν ενήργησε άδικα μεν, αλλά συνετά δια τον εαυτόν του”.  Αν αυτό το συμπέρασμα, δεν είναι για σας περίεργο τότε έχετε πρόβλημα κρίσης! 

Έτσι κι αλλιώς η παραβολή είναι οπωσδήποτε "κουλή". Ή… ο κύριος της παραβολή δεν είναι και πολύ στα καλά του. Προσέξτε γιατί... πρώτα θυμώνει και θέλει να τον διώξει, επειδή έφτασαν στ’ αυτιά του φήμες κακοδιαχείρισης του κακού οικονόμου του, και αφού διαπιστώνει ότι πράγματι τον κλέβει, για ίδιον όφελος... τον επαινεί! Καταλαβαίνετε κάτι άλλο εσείς;

Αλήθεια, μετά από τέτοια δόλια και ιδιοτελή εξαργύρωση οφειλών, ποιος "κύριος" θα μπορούσε ποτέ να παινέψει τον διαχειριστή του; Από πότε η κατάχρηση ξένης περιουσίας και η προδοσία των προνομίων μας για ίδιον όφελος, είναι πράξη σύνεσης; Κι όμως ο ίδιος ο Ιησούς αυτό ακριβώς λέει!

Παράξενη λοιπόν και ύπουλη συνταγή διαφθοράς πρότεινε ο αναμάρτητος Ιησούς!
Αβίαστο συμπέρασμα: Αν λόγω της ανικανότητα σου να διαχειριστείς τις υποχρεώσεις σου απειληθεί η υλική σου ευημερία … μπορείς να κλέψεις την περιουσία του αφέντη σου (π.χ. 1750 κιλά λάδι και 1000 κιλά σιτάρι!) και να την δωρίσεις στους αντιδίκους του!
Η καραμπινάτης αυτή κατάχρηση που εδώ βαφτίζεται "σύνεση", θα σου εξασφαλίσει την μελλοντική σου επιβίωση μέσα από τους νέους φίλους που θα κάνεις με τις θρασύτητες αυτές δωροδοκίες σου!

Και για να μην μένει καμιά αμφιβολία για το συμπέρασμα μας, διαβάστε τι λέει παρακάτω ο ίδιος ο Ιησούς δίνοντας τον ορισμό της χριστιανικής "σύνεσης" και της "πρόνοιας": Και επρόσθεσεν ο Κύριος• (ο Κύριος αυτός, τώρα είναι ο Ιησούς) “οι αμαρτωλοί άνθρωποι του κόσμου τούτου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά των, αποδεικνύονται εις την γενεάν των συνετώτεροι και προνοητικώτεροι από τα τέκνα του φωτός, από εκείνους που έχουν φωτισθή από την αλήθειαν του Θεού. Και εγώ (ο Ιησούς Χριστός ο αναμάρτητος) σας λέγω τούτο• Κάμετε εις εαυτούς φίλους εκ του μαμωνά της αδικίας, διά να σας δεχθώσιν εις τας αιωνίους σκηνάς, όταν εκλείψητε (όταν φύγετε από τον κόσμον αυτόν).
Να λοιπόν πως τα βολεύεις και σ’ αυτόν και στον άλλο κόσμο με καλοσχεδιασμένες κλοπές, κατάχρηση εξουσίας και δόλια δώρα!

Μπορείτε να βγάλετε εσείς άλλο συμπέρασμα;

Ο διάσημος θεολόγος και καθηγητής Κολιτσάρας σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις εντυπώσεις γράφει διαστρέφοντας βάναυσα το νόημα της παραβολής: μιμηθήτε τον τρόπον της ενεργείας του άδικου οικονόμου. Οσοι έχετε μεγάλες περιουσίες, (Μα εδώ δεν λέει για τις δίκες τους περιούσιες, αλλά των αφεντάδων τους) αι οποίαι κατά κανόνα αποκτώνται με αδικίας, αφού μετανοήσετε, (δηλαδή;) κάμετε έργα καλά με τα χρήματα αυτά της αδικίας, αποκτήσατε φίλους με τας αγαθοεργίας σας, ώστε οι φίλοι σας αυτοί να σας υποδεχθούν εις την αιωνίαν ζωήν, όταν φύγετε από τον κόσμον αυτόν. Λουκάς 16.3-9. Καινή Διαθήκη κατά Κολιτσάρα και Βάμβα

Όπως καταλαβαίνετε όσα λογοτεχνικά ακροβατικά κι αν κάνει ο Κολιτσάρας, η αλήθεια παραμένει ξεκάθαρη και αποκαλυπτική: Κλέψτε, εξαπατήστε, δωροδοκήστε! Κι όλα αυτά… κατ’ ευθείαν από το στόμα του αποθεωθέντος Ιουδαίου Χριστού!

Να λοιπόν η κρυφή επεκτατική δύναμη του χριστιανισμού! Η μυστική ατμομηχανή που σέρνει το τρένο των αφελών πιστών, ξέρει πολύ καλά και τι κάνει και που πάει! Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα ακούσετε ποτέ την παραβολή αυτή στις εκκλησιές. 

Θέλετε κι άλλες μυστικές συνταγές πλουτισμού;

Διαβάζουμε λοιπόν ένα άλλο εδάφιο που λέει: «Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπεν• Αληθώς σας λέγω, δεν είναι ουδείς όστις, αφήσας οικίαν ή αδελφούς ή αδελφάς ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή τέκνα ή αγρούς ένεκεν εμού και του ευαγγελίου, και δεν θέλει λάβει εκατονταπλασίονα τώρα εν τω καιρώ τούτω, οικίας και αδελφούς και αδελφάς και μητέρας και τέκνα και αγρούς… και εν τω ερχομένω αιώνι ζωήν αιώνιον. Λουκάς 10.29-30

Προσέξτε κάτω απ’ τις δακρύβρεχτες απώλειες περί αδελφών και συγγενών… πως κρύβει τις υλικές υποσχέσεις (σε οικίες και αγρούς) και πως ανάμεσα στις τόσες (σάλτσες για) πνευματικές θυσίες, πως ακριβώς καταφέρνει να υπόσχεται ξεκάθαρα, ότι όποιος τον υπηρετήσει θα εκατονταπλασιάσει τα υλικά του αγαθά, όχι… στον άλλο κόσμο, αλλά "τώρα, εν τω καιρώ τούτω"!

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο σ' αυτόν που διαβάζει προσεκτικά! Όποιος αφήσει λοιπόν ένα σπιτάκι, θα αποκτήσει πολυκατοικίες και όποιος αφήσει έναν αγρό, θα γίνει μεγάλος γαιοκτήμονας! Πότε; Τώρα εν τω καιρό τούτω… χώρια το "όνειρο" της αιώνιας ζωής εν τω ερχομένω αιώνι…! Ξυπνάτε… εδώ είναι όλα πεντακάθαρα γραμμένα!
Αν λοιπόν στους παραπάνω αγρούς και τις οικοδομές προσθέσετε και την προτεινόμενη συνταγή άπατη του πανούργου οικονόμου, που παρά την ξεδιάντροπη εξαπάτηση και δωροδοκία… αντί για κατάκριση εισπράττει επαίνους καταλαβαίνετε ότι μπροστά μας έχουμε έναν μυστικό μισθοφορικό στρατό οπλισμένο με αδιάντροπη διάθεση κατάχρησης κλοπής και ασύδοτου πλουτισμού!

Αυτά όπως καταλαβαίνεται δεν τα μαθαίνουν, ουτε οι φοιτητές της θεολογικής ούτε ο κατώτερος κλήρος, αλλά είναι κοινός τόπος για τους υψηλόβαθμους ιερείς, που κάνουν ταμείο, ακλουθώντας τις "άγιες" μυστικές συνταγές πλουτισμού της διεφθαρμένης εβραϊκής Βίβλου!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που η παγκόσμια οικονομική εξαθλίωση άρχησε από την εκχριστιανισμένη Δύση. Ο χριστιανισμός και συγκεκριμένα ο ιδρυτής της, ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, παρέδωσε στους μυημένους μαθητές του την αποδοτικότατη μέθοδο του πλέον ασύδοτου οικονομικού επεκτατισμού (καπιταλισμού) και αυτός είναι ο πραγματικός εισηγητής, εμπνευστής και ιδρυτής του σύγχρονου ανθρωποφάγου καπιταλισμού!

Η οικονομική διαφθορά λοιπόν, έχει ιστορική προέλευση τον ίδιο τον ιδρυτή του χριστιανισμού.
Το πράγμα είναι απλό: Οι πολλοί και οι αμύητοι θα μιλούν για αγάπες και λουλούδια και οι λίγοι και μυημένοι θα υπονομεύουν συστηματικά τις οικονομίες των εθνών!
Βάλτε λοιπόν καλά στη φαρέτρα (μνήμη) των ερωτήσεών σας και του απελευθερωτικού σας αγώνα από την χριστιανική υποκρισία, τα δυο αυτά εδάφια. Λουκάς 16.9 και Μάρκος 10.30.

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί όλοι οι επαγγελματίες της πίστης έχουν αμύθητες περιουσίες και οι ρασοφόροι και μή κήρυκες της πτωχείας είναι πάμπλουτοι;!


Μ. Καλόπουλος

Υστερόγραφο: Φυσικά δεν είναι καθόλου λίγες οι φόρες, που διάφοροι θεολόγοι αποπειράθηκαν να διαψεύσουν τις κριτικές μου θέσεις. Κάθε φορά βέβαια, σε μένα ήταν φανερός ο πανικός τους, γιατί το επιχειρούσαν επιλεκτικά μόνο σε ακραίες και ελαφρά τεκμηριωμένες καταγγελίες μου. Επειδή όμως και ο ίδιος έχω μεγάλη απορία για το τι απαντούν επιτέλους σ’ τόσο καυτές καταγγελίες όπως οι παραπάνω, τους παρακαλώ να μπουν στον κόπο, να πάρουν θέση στο συγκεκριμένο άρθρο... Αν δεν το κάνουν, θα πει ότι δεν έχουν καμία οδό διαφυγής, και τα συμπεράσματά μας είναι ολόσωστα.
Περιμένω λοιπόν με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους!
..................................................

Κάποιοι προσπάθησαν φιλότιμα να απαντήσουν:
http://www.oodegr.com/oode/grafi/kd/adikos_oikonomos_1.htm

Εκτός από τα πολλά λόγια και τις ειρωνείες των ΟΟΔΕ, που μ΄ αφήνουν αδιάφορο, η ουσία της παραβολής εξακολουθεί να φαίνεται αρνητική, ακόμα και στην δική τους "μετάφραση" όπου γράφουν:

Όσα προείπαμε εκθέτουν την παράλογη ερμηνεία του Καλόπουλου, με αποτέλεσμα ο στίχος, «Καγώ υμίν λέγω, ποιήσατε εαυτοίς φίλους εκ του μαμωνά της αδικίας, ίνα όταν εκλείπητε, δέξωνται υμάς εις τας αιωνίους σκηνάς», να μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως εξής:       Εγώ (ο Ιησούς) σας λέω, κάντε φίλους [δίνοντας ως ελεημοσύνη τα αγαθά] από μια περιουσία που αποκτήθηκε με άδικο τρόπο, ώστε όταν φύγετε από τη ζωή, [οι φίλοι αυτοί που θα ελεήσετε], να σας υποδεχτούν στον Παράδεισο [δηλ. τα καλά έργα που θα κάνετε σε αυτούς να γίνουν αιτία να σωθείτε].

Τι διαφορετικό είπα εγώ; Άρα ο ίδιος ο Ιησούς προτρέπει από μια περιουσία που αποκτήθηκε με άδικο τρόπο να κάνουν ελεημοσύνες! Φυσικά το εδάφιο λέει για φιλίες και όχι για ελεημοσύνες. Εξακολουθεί λοιπόν να μένει αναπάντητο το ερώτημα, γιατί ο Ιησούς δίνει το δικαίωμα να κάνουν φιλίες με χρήματα που κερδήθηκαν με άδικο τρόπο!

.........................
Για να απαλλαγείτε οριστικά από τα εκβιαστικά θρησκευτικά διλήμματα.
Για να γνωρίσετε τις απαρχές της αντιπαλότητας, που κατατρώει τον πολιτισμό μας.
Για να κατανοήσετε τις απίστευτες μεθοδεύσεις και τα υλικά των βιβλικών θαυματοποιών!
Για να απαντήσετε σε όλες σχεδόν τις θεολογικές σας ενστάσεις και απορίες.
Η γνώση είναι... η καλύτερη εκδίκηση!
KALOPOULOS_TA_BIBLIA2
Αποκτήστε τα βιβλία του Μ. Καλόπουλου επί αντικαταβολή στο τηλ: 2310/770100
Ξεναγηθείτε με διασκεδαστικό και σαφή τρόπο, στα πλέον απίστευτα μυστήρια της θεολογικής μαγείας, και ανακαλύψτε την γέννηση της σημερινής αθλιότητας, στα χέρια εκείνων... που λατρευτήκαν σαν άνθρωποι του θεού
Βλέπε επίσης τα σχετικά άρθρα:
Ιησούς Χριστός, ο ιδρυτής του διαχρονικού καταχθόνιου καπιταλισμού!
Η ορθή κατανόηση του βιβλικού Μαμωνά... Καλόπουλος - "Μαμωνάς και Βατοπέδι"!(video)