logo

fb youtube rss

Σύνδεση

 

 

 

Αγαπητέ Κε Καλόπουλε,
 
Είμαι 25 ετών και μέχρι τα 24 μου πίστευα στην "ορθοδοξία" γιατί πολύ απλά δεν είχα μάθει να σκέφτομαι. Μία συζήτηση περί ιστορικότητας των ευαγγελίων με ανάγκασε να διαβάσω, να διερευνήσω, να σκεφτώ. Το φώς ήταν εκτυφλωτικό αλλά αποκαλυπτικό της αλήθειας: Ο Ελληνισμός εξοντώθηκε από ένα Παυλικό μύθευμα.

Η ερώτησή μου είναι, πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση? Υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς? Για πιό λόγο η Πλατωνική Ακαδημία είναι ένας σκουπιδότοπος και μπορεί η Οξφόρδη να επαίρεται ότι είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου.

Μία πρώτη απάντηση - λύση είναι η εισαγωγή στο σχολείο ενός μαθήματος θρησκευτικής ιστορίας και η ίδρυση στο Παν. Αθηνών ενός τμήματος με ειδίκευση στην Ιστορία των Αβρααμικών Θρησκειών. Φοβάμαι όμως ότι και αυτά να γίνουν, πάλι δεν θα προλάβω να δώ την αλλαγή... θα ήθελα πολύ να δώ έναν νέο Σόλωνα να νομοθετεί, έναν νέο Ικτίνο να χτίζει, έναν νέο Διογένη να ψάχνει έναν ειλικρινή άνθρωπο.

Κε Καλόπουλε επιτελείτε έργο λόγω τε και πράξει, αντιμαχόμενος την αδράνεια και την υπεροπλία του νεολληνικού - ορθόδοξου κράτους. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλοι νέοι σαν εμένα, που σκέφτονται ακριβώς το ίδιο και είναι έτοιμοι για τον δικό τους αγώνα.

Γιατί ο Ιουλιανός δεν ήταν παραβάτης αλλά φιλόσοφος!

Μετά πάσης Ειλικρινείας
"Ιουλιανός"


ΥΓ: θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως να σας συναντήσω προσωπικά και να συζητήσω μαζί σας.

………………………………………………………………………………

 

Αγαπητέ φίλε Ιουλιανέ...


Είναι ευτύχημα που η συζήτηση που αναφέρεις σου έδωσε το έναυσμα για περισσότερη έρευνα.

Αλλά αυτό ουσιαστικά ήταν μόνο το έναυσμα, γιατί η πραγματική αιτία της βρισκόταν ήδη μέσα σου. Αργά ή γρήγορα θα ανακάλυπτες πως ανήκεις στη μικρή εκείνη μειοψηφία των ανθρώπων, που έχουν  μια βασανιστική βιολογική προδιάθεση,
προβληματισμού και ερευνητικότητας.

Στην εξαιρετικά δύσκολη ερώτησή σου: "πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;" Προσπαθώ να απαντήσω στο νέο μου βιβλίο με τίτλο "Οδυσσειακό Πνεύμα". Μια γεύση του θέματος προσφέρω στην ομιλία μου:

"Ενωμένος Ελληνισμός"... Δημόσια ομιλία του Μ. Καλόπουλου. (κείμενο+video)
http://www.greatlie.com/ellinismos/elliniki-autokritiki/1126-enomenos-ellinismos-dimosia-omilia-tou-m-kalopoulou.html

Καθώς και στην ομιλία μου:
Ο ΤΕΡΑΤΟΚΤΟΝΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ- Δημόσια ομιλία του Μ. Καλόπουλου.
http://www.greatlie.com/anazitiseis/skeptikismos/607-o-teratoktonos-skeptikismos.html

Παρά το νεαρό της ηλικία σου, έχεις ήδη ανοίξει τις πύλες του προβληματισμού, κι αυτό υπόσχετε πολλά στη νέα γενιά που εσύ αντιπροσωπεύεις. Σου δίνω λοιπόν μια γεύση της γνώμης μου, λέγοντας πως βασικά τα λάθη μας σκότωσαν τις ελπίδες μας και όχι η αξιοσύνη των αντιπάλων μας. Βασικά, η σχεδόν απόλυτη έλλειψη της αντιπαλογνωσίας μας, γέννησε την διαχρονική διοικητική μας ανεπάρκεια.

Ζούμε σε ένα κόσμο αέναης συγκρουσιακότητας. Ο νικητής είναι πάντα ο πιο οδυσσειακός και ο μεθοδικότερος αντιπαλογνώστης. Για τον απίστευτο και άκρως επικίνδυνο βαθμό της ελλειμματικής αντιπαλογνωσίας μας, σου συνιστώ τα πρώτα 4 βιβλία μου, για να καταλάβεις πως η αξιοσύνη του αντίπαλων μας, στηρίχτηκε απολύτως στην συγκεκριμένη δική μας αναξιοσύνη.

Ο πολιτισμός που δεν συνοδεύεται από απόλυτη υπεροπλία σε κάθε επίπεδο,
είναι αίολος, ημιτελής, θνησιγενής και τελικά στην περίπτωση που η δύναμή
του θρέψη τον αντίπαλο... άκρως επικίνδυνος. Το ιδεόγραμμα της "πάνοπλης Σύνεσης", δηλαδή της "θέας" Αθηνάς, αυτό ακριβώς συμβόλιζε. Φαίνεται λοιπόν, πως οι ίδιοι οι Έλληνες δεν κατάλαβαν το βαθύτερο νόημα του πολιτισμού που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει!

Αυτά για την ώρα. Περισσότερα στο υπό συγγραφή βιβλίο μου: "Το Οδυσσειακό Πνεύμα"

Για περισσότερη συζήτηση και διευκρινήσεις συνάντησης, μπορείς να μου
τηλεφωνήσεις στο 2310-770100

Με εκτίμηση
Μ. Καλόπουλος

……………………………………………………………………

 

Αγαπητέ Κε Καλόπουλε,

Με τιμά που ένας άνθρωπος της σοφίας και της αμφισβήτησης με κατατάσσει σε μία μικρή εκλεκτή μειοψηφία ανθρώπων.

Διάβασα και τις δύο συνδέσεις και ομολογώ ότι αυτά που γράφετε είναι τόσο μεστά και κατανοητά, τόσο αληθινά.  Προσπαθώ όμως να βρώ μία εξήγηση για την πολεμική τεχνολογική ένδεια των Ελλήνων και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ο πόλεμος ήταν κατ' εξοχήν μάχη τακτικής. Μάχη διανόησης σε συνδυασμό με σοφή οικονομική διαχείριση στην πόλη και συστηματική στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτός που κέρδιζε ήταν σοφός στρατηγός και οι στρατιώτες του γενναίοι υπερασπιστές της πόλης. Αυτό δεν αντιφάσκει με τις δικές σας διαπιστώσεις για τα πραγματικά χαρακτηριστικά της Θεάς Αθηνάς.

Φαίνετε λοιπόν ότι η σοφία περιορίζεται στην τακτική και αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα γιατί η επιστήμη περιορίζετε στην μελέτη του φυσικού κόσμου και της κοινωνίας. Οι Έλληνες ξέχασαν ότι ο πόλεμος στην Τροία κερδήθηκε όχι με τα όπλα αλλά με την καινοτομία, με την τεχνολογία, με την ευρεσιτεχνία: με τον Δούρειο Ίππο. Ξέχασαν ακριβώς αυτό που αποκαλύπτει ο τίτλος του νέους σας βιβλίου: "οδδυσειακό πνεύμα". Ανυπομονώ!

Ως προς τον σκεπτικισμό δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί πληρέστερη ανάλυση των χαρακτηριστικών του. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που διαπίστωσα τις ακρότητες, τα ψεύδη και τις λογικές αντιφάσεις τις Βίβλου κατάλαβα την σημασία που έχει η αιώνια αναζήτηση της αλήθειας αν τελικά αυτή υπάρχει. Η αμφισβήτηση είναι η αρχή της προόδου. Βέβαια σήμερα νομίζω ότι κατατάσσω τον εαυτόν μου ως πραγματιστή αγνωστικιστή. Η ηθική είναι κατ' ουσία και τύπο ανεξάρτητη από την ύπαρξη ή ανυπαρξία θεού - υπέρτατης δύναμης κλπ. Στηρίζω όμως την αναβίωση του Ελληνικού πάνθεου για λόγους παράδοσης, αισθητικής και επιμόρφωσης. Και όπως γράφετε: "Αν ο λαός δεν είναι έτοιμος να δεχθεί την σκληρή τροφή της φιλοσοφίας και την άρνηση των θεών, τότε ενδεχομένως οι θεοί να εξακολουθούν να έχουν τον δικό τους ρόλο στη ζωή τους. Πρέπει να τους προσφέρεις θεολογία, αν δεν θέλεις να δεις τον δικό σου λαό, στο θεολογικό σούπερ-μάρκετ ή το στρατόπεδο των αντιπάλων σου"! Απλά μεγαλοφυές!!!!   

Επίσης παρατηρώ στα γραπτά σας την ρεαλιστική προσέγγιση της ιστορίας μέσα από τον πόλεμο. Βίαιος διδάσκαλος ο πόλεμος έγραψε ο πατέρας της Πολιτικής Ιστορίας Θουκυδίδης και συνέχισε λέγοντας: η δικαιοσύνη υπάρχει μεταξύ ισοδύναμων ενώ οι ανίσχυροι υποκύπτουν στους ισχυρούς (πχ Μήλος πχ Γιουγκοσλαβία και τόσα άλλα ιστορικά παραδείγματα).

Εδώ όμως έρχεται ο Κινέζος Σουν Τσού και λέει: να υποτάσεις τον εχθρό χωρίς μάχη – πόλεμο, είναι η ακμή της ικανότητας. Μα ειδού το οδυσσειακό πνεύμα!!!
Και εδώ θέλω να σταθώ τελειώνοντας αυτό το μακροσκελές μήνυμα. Φαίνεται ότι η Ελληνική και η Κινεζική παράδοση έχουν πολλά περισσότερα πολιτιστικα-φιλοσοφικά κοινά από οποιαδήποτε σύγκριση με τις ρομαντικές παραδόσεις άλλων χωρών. Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε! Παραχώρηση δωρεάν των λιμανιών στην Κίνα με την προϋπόθεση στο 50% των σχολείων της να διδάσκονται τα ελληνικά σαν υποχρεωτική ξένη γλώσσα και την δημιουργία κέντρων σπουδών comparative politics Κινεζικού Ελληνικού πολιτισμού!  Η σύντομη εμπειρία μου στην Washington DC με παροτρύνει να πω ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και την τάση των Think Tank της "Nation' Capital" να εξετάζουν ενδελεχώς την ιστορική γνώση προκειμένου να συμβουλεύουν το Κογκρέσο στο παρόν (θυμίζω την σημασία του πελοποννησιακού πολέμου για τον ψυχρό πόλεμο και την έρευνα όλων των αμερικανικών ινστιτούτων το 70 και το 80). Οι Αμερικάνοι πολιτικοί θεωρούν τον εαυτό τους πολιτικό συνεχιστή τις Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας και άρα η αξιακή - φιλοσοφική διερεύνηση των Ελληνικών έναντι των Κινεζικών φιλοσοφικών αρχών, θα μπορούσε να είναι ιδιαιτέρως ελκυστική. 

Για σκεφτείτε πόσο καλά ταιριάζει η "Πάνοπλή Σύνεση - Αθηνά" και η πολιτικο-στρατηγικές επιδιώξεις της Κίνας...

Θα χαρώ πολύ να ξεκινήσω να διαβάζω τα βιβλία σας.

Θα σας τηλεφωνήσω σύντομα και θα χαρώ πολύ για μία συνάντηση ίσως στο καφέ του μουσείου της Ακρόπολης? ή όπου θεωρείτε βολικό.

 

Μετά πάσης Ειλικρινείας
"Ιουλιανός

 

…………………………………………………………………………………….

 

 

Αγαπητέ φίλε Ιουλιανέ...

Απ’ τις απαντήσεις σου, προκύπτει χωρίς καμία αμφιβολία, πως η αρχική μου εκτίμηση για σένα ήταν ακριβέστατη! Οι λαμπρές επισημάνσεις σου, δείχνουν πως πραγματικά έχω να κάνω με μια φωτισμένη εξαίρεση.

Τις απαντήσεις μου στις ερωτήσεις σου, που είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, δεν θα προσπαθήσω να τις βάλω σε λίγες φράσεις, αλλά θα σε παραπέμψω στα βιβλία μου, μια και ήδη προτίθεσαι να τ’ αγοράσεις, και που ειδικά εσύ, θα τ’ απολαύσης πραγματικά.

Η γνώση είναι πολυεπίπεδη, αλλά ο "κλειδωμένος ορίζοντας" είναι απαγορευμένος, όχι μόνο επειδή έτσι κάποιοι το θέλησαν, αλλά κυρίως διότι η πρόσβαση του, παραμένει βιολογικά αδύνατη στους πολλούς. Οι "γρυπές" που έχω στο εξώφυλλο του βιβλίου μου: "ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ" δείχνουν αυτό ακριβώς… κάποιες φυλακτήριες δυνάμεις, καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση σ΄ αυτή τη γνώση των υψηλών οριζόντων.    

Συχνά υπόσχομαι  στους αναγνώστες μου, "αναβάθμιση σκληρού δίσκου", αλλά νομίζω πως εσύ δεν τη χρειάζεσαι. Ένας οξύνους άνθρωπος σαν και σένα, χρειάζεται επειγόντως δυνατά θρεπτικά υλικά, και μια σταθερή ροη ποιοτικών πληροφοριών, που νομίζω θα την βρεις στα βιβλία μου.

Εκεί λοιπόν, σε απλή και κατανοητή γλωσσά, θα δεις την εξέλιξη της επιθετικής νοημοσύνης σε αντιδιαστολή με τις διάφορες μορφές του επικίνδυνου παθολογικού ιστορικού εφησυχασμού. Βασικό μου συμπέρασμα για τον συγκρουσιακό μοντέλο της ιστορίας μας: δεν υπάρχει αυτόνομο καλό ή κακό, δίκαιο ή άδικο… υπάρχει μόνο νίκη ή ήττα. Το "αγαθό" και το "δίκαιο" δυστυχώς το ορίζει απόλυτα ο νικητής. Χαίρομαι λοιπόν που με τα βιβλία μου θα σου κάνω "συντρόφια" για αρκετούς μήνες.

Όσον αφορά τον αγνωστικισμό… ναι φαίνεται πως είναι ιδιαίτερη πτυχή του σκεπτικισμού, όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι, με κακόηχο δυστυχώς επίθετο!

Χαίρομαι επίσης που γνωρίζεις ήδη το περιεχομένο του σημαντικότερου βιβλίου περί στρατηγικής και πολέμου που διάβασα ποτέ: Σουν Ζου: "Η τέχνη του  πολέμου", και για φαντάσου… δεν είναι καν ελληνικό! Και μάλιστα ίσως εκεί, να βρίσκεται και η αιτία του διαφορετικού βαθμού επιβίωσης που σήμερα παρουσιάζουν οι δυο χώρες.

  Η τελευταία σου σημείωση για τον "Ιουλιανό", είναι απολύτως σεβαστή αλλά και σοφή… αν και όταν θα διαβάσεις το βιβλίο μου ΑΒΡΑΑΜ Ο ΜΑΓΟΣ, θα διαπιστώσεις ότι ο αχιλλειακός Ιουλιανός δεν θα σε εκφράζει καθόλου. Κάποιες επιπλέον πληροφορίες μπορείς να βρεις στα άρθρα μου:

Μνημείο αντιπαλογνωσίας... η οδυσσειακή αντεπίθεση! Του Μ. Καλόπουλου

http://www.greatlie.com/anazitiseis/antipalognosia/2116-mnimeio-antipalognosias-i-odusseiaki-antepithesi-tou-m-kalopoulou.html

Το «ιερατείο του πολιτισμού» δεν γεννήθηκε ακόμα! Του Μ. Καλόπουλου

http://www.greatlie.com/ellinismos/elliniki-autokritiki/2085-to-lierateio-politismour-den-gennithike-akoma.html

Με εκτίμηση και ευχές για κάθε τι καλό

Μ. Καλόπουλος