logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Άγιο Φώς

AGIRTIA TO AGIO FOS

Θεοφάνης: «Κι έχει βγει κι ένα βιβλίο απαράδεκτο για το Άγιο Φως, μην το πάρετε, διότι αυτός που το έγραψε είναι άσχετος, και βρήκε μόνο μαρτυρίες (θαύματος) υπέρ του φωτός, που οι περισσότερες είναι από τις ρώσικες δεισιδαιμονίες, και δεν αναφέρει άλλες (αρνητικές) μαρτυρίες... και πατριάρχες ακόμη... Πατριάρχης Ιεροσολύμων (Εφραίμ 1766-1771) είπε ότι το άγιο φως είναι αγυρτεία. Και πριν από διακόσια χρόνια είπε δεν μπορώ (να το λειτουργήσω),».

Πιστός: Για το βιβλίο του Χαράλαμπου Σκαρλακίδη λέτε;

Θεοφάνης: «Ναι, είναι απαράδεκτο, και δεν είναι επιστημονικό. Το κάνουν για λόγους εμπορικούς. Εμπορευόμεθα την ευσέβεια»

Πιστός: Βαριά κουβέντα αυτή που λέτε.

Θεοφάνης: «Το έχω πει και σ' αυτόν που το έγραψε. Λοιπόν να φωτιστείτε αγαπητοί μου πραγματικά, να γίνετε άνθρωποι λειτουργικοί, εκκλησιαστικοί... και να τα καταλάβουμε καλύτερα. Βοήθεια μας και καλή φώτιση». 21 Μαρ 2019. Αγιοταφίτης Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης (υποψήφιος για τον πατριαρχικό θρόνο το 2005).

Σχόλιο απ' το βιβλίο μου: ΘΑΥΜΑ ή ΑΠΑΤΗ ΤΟ ΑΓΙΟ Φως Της ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ:

(*) Ναι λοιπόν, υπήρξαν και κάποιοι ιεράρχες, που δεν κατάφεραν να αμβλύνουν εντελώς την συνείδησή τους με τα διάφορα σωτηριο-οικονομικά προσχήματα, όπως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Εφραίμ,1 που ενώ κατείχε την πατριαρχεία Ιεροσολύμων για πέντε χρόνια, (από το 1766 έως το 1771) και προφανώς ήταν από εκείνους που πρωταγωνιστούσαν στο σκηνοθετημένο δρώμενο, ο ίδιος «κατά την μαρτυρία του Νεόφυτου Καυσοκαλυβίτη, αποκάλεσε την τελετή «χειροποίητον μηχανουργίαν» και του παραγωγούςτου θαύματος«φωτοποιούς»,2προσφέροντας τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς στον Κοραή και υλικό αμφισβήτησης στους Μoshem3 και Γίββωνα».4

Να τι δηλώνει επίσης, περί το 1800, εντελώς απομυθοποιητικά για το άγιον φως (ο αρχιεπίσκοπος Ρωσίας) ο Νικηφόρος5 Θεοτόκης: «ουκ απ' ουρανού κατέρχεται ουδ’ από του τάφου αναβλύζει, αλλ’ ο επί την διακονία αυτήν ταχθείς αρχιερεύς εις το λεγόμενον κουβούκλιο εισελθών, τον πυρίτην παίων (το σπίρτο τρίβοντας), πυρ εξάγει επάνω του τάφου, είτα εφάψας (μετά παίρνει) τας εν τω τάφω πρότερον τριβείσας λαμπάδας κρατών, εξέρχεται και το φως μεταδίδωσιν ως ηγιασμένον τη επαφή... και ο μεν αγελαίος λαός εκ του τάφου το φως εκείνο αναβλύσας νομίζει, ουδείς δε εναντίον αυτού (του φωτός) τολμά κάτι να ειπεί, φοβούμενος ότι κάτι κακό θα πάθει».6 Ποιος θα μπορούσε να κάνει σαφέστερη, μια τέτοια ομολογία;

1 Εφραίμ (κοσμικό όνομα Ευθύμιος) Πατριάρχης Ιεροσολύμων! (;-1771) το 1766 κατέλαβε τον πατριαρχικό θρόνο της Ιερουσαλήμ. Έργα του εξέδωσε ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης ατό Βουκουρέστι το 1768.

2 Δ. Καμπούρογλου «Μνημεία της ιστορίας των Αθηναίων» 1890 τ.Β΄ σελ.23.

3 Johann Lorenz Moshem (18ος αι.) Έγκριτος εκκλησιαστικός ιστορικός στο έργο του: De lumine Sancti Sepulchri («περί του φωτός του αγίου τάφου»)

4 Κυριάκος Σιμόπουλος: «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα 1810-1821». Αθήνα 1975, τ. Γ2, σελ. 299.

5 Αρχιεπίσκοπος (!) Νικηφόρος Θεοτόκης: Σοφός Κερκυραίος (1736-1805) λαμπρός θεολόγος, φιλόσοφος και μαθηματικός, ο μόνος που δίδαξε στην Κέρκυρα ανώτερα μαθηματικά. Έφτασε (το 1799) μέχρι το αξίωμα του ορθόδοξου αρχιεπίσκοπου στην Ρωσία.

6 «Ουδείς δ’ αυτώ τουναντίον ειπείν θαρσεί, δεινόν τι παθείν δεδιττόμενος». Κων. Δουβουνιώτης «Περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός» 1936 σελ. 5.

AGIO FOS 850 XRONIA APATHS

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία Αγιοταφίτη που κατέγραψε ο φακός μέσα στο Ναό της Αναστάσεως να εξηγεί στους προσκυνητές, μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο, πώς ανάβει το Άγιο Φως και γιατί δεν είναι θαύμα.

«Δεν λένε την αλήθεια στους πιστούς, αλλά ο κληρικός που φοράει τα άμφια πρέπει να λέει την αλήθεια. Το Άγιο Φως είναι ιερό και άγιο αφού καθαγιάζεται. Αλλά ανάβει από καντήλι. Είναι φυσικόν φως. Είναι καιρός ο λαός να το καταλάβει» αναφέρει ο αγιοταφίτης Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης (υποψήφιος για τον πατριαρχικό θρόνο το 2005).

Όπως εξηγεί, το Αγιο Φως είναι μέσα στις τελετές, γίνεται σε όλες τις εκκλησίες, απλώς στον Πανάγιο Τάφο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Κατά την ίδια περιγραφή θαύμα έγινε από τους σταυροφόρους. «Φύγαν οι σταυροφόροι και δυστυχώς το πήραμε εμείς. Και επειδή ο κόσμος έχει συνηθίσει, δεν τους λένε την αλήθεια πολλοί. Αλλά η Εκκλησία ποτέ δεν λέει ψέματα», προσθέτει μεταξύ άλλων».

 

 

Mαρτυρία - ομολογία της απάτης του "Αγίου" φωτός, του Χαράλαμπου Κατενίδη, αρχιδιακόνου του Πατριαρχείου Ιερουσαλήμων, που μαγνητοφωνήθηκε τό έτος 1965 από τόν Στυλιανό Χαραλαμπάκη.

Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ. ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1965

 

UPDATE: Το Πατριαρχείο κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του

https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_2627831861&feature=iv&index=5&list=PLMiqxvDM5GcyAYuVMKcQ1P5JfR7yd8RWH&src_vid=amTRaqFsENg&v=23-T36R7u9A

 

 

Ο Δαβίδ Copperfield ξεκουράζεται! «Το φυτίλι του κεριού είναι βρεγμένο με διάλυμα λευκού φωσφόρου με διθειάνθρακα». Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (που μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια πειραματικά εκ των προτέρων), το κερί αναφλέγεται αυθόρμητα. Ο διθειάνθρακαθρακας εμποδίζει την ανάφλεξη του φωσφόρου και επομένως το κερί δεν ανάβει αμέσως μόνο του. Αφού εξατμιστεί ο διθειάνθρακας τότε αναφλέγεται". Αυτό είναι το ολόκληρο τέχνασμα!

EXOFILLO AGIO FOS

Συγγραφέας από Θεσσαλονίκη αμφισβητεί το Άγιο Φως

AGIO FOS METALLHNOS

Παπα-Μεταλληνος: Θαύμα υπό προϋποθέσεις το Άγιο Φώς! (VIDEO)

Καλά ο σκεπτικιστής Καλόπουλος δικαίως απ' την σκοπιά του αμφισβητεί ευθέως το θαύμα της ουρανοκατέβατης αφής του Αγίου Φωτός... ο παπα-Μεταλληνός όμως... κάνει κάτι διαφορετικό λέγοντας: «Πιστεύω λοιπόν και καταλήγω, πως όταν υπάρχει πίστις και χάρις θεού, στον εκάστοτε Πατριάρχη, γίνεται το θαύμα. Όταν δεν υπάρχει πίστις, μπορεί η κανδήλα να χρησιμοποιηθεί...»

Κατά τα λεγόμενα λοιπόν του παπα-Μεταλληνού, το αβίαστο συμπέρασμα είναι:

Καμιά χρονιά δεν μπορούμε να ήμαστε βέβαιοι για την αυθεντικότητα του θαύματος του Αγίου Φωτός... μιας και δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη μέσα στο κουβούκλιο, κι αν στον συγκεκριμένο Πατριάρχη, αναγνωρίσθηκε «πίστης και χάρις θεού»!

Όμως ο Πατριάρχης βγαίνει τελικά κάθε χρόνο απ' το κουβούκλιο περιχαρής με ανάμενες τις λαμπάδες του καταχειροκροτούμενος, ενώ μέσα στο κουβούκλιο μπορεί (πάντα κατά τον Μεταλληνό) να παίχτηκε ένα θείο δράμα απόρριψης, και ο θεός της χριστιανοσύνης να αρνήθηκε στον συγκεκριμένο Πατριάρχη και πίστη και χάρη θεού! Ενώ λοιπόν ο απορριπτέος απ' την θεότητα Πατριάρχης, λόγω ελλειμματικής πίστης και χάρης, χρησιμοποίησε την πάντοτε αναμμένη ακοίμητη κανδήλα του κουβουκλίου για να ανάψει τις λαμπάδες του, βγαίνει καταχειροκροτούμενος με αναμμένες τις λαμπάδες του, όπως οποιοσδήποτε άλλος Πατριάρχης, που αξιώθηκε λόγω πίστεως και χάριτος θεού του πολυπόθητου θαύματος! Αυτό ακριβώς μας λέει ο παπα-Μεταλληνός...

ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΛΙΓΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ;

FOS-LIPSANA

Οκτώ βουλευτές ζητούν να καταργηθούν οι τιμές αρχηγού κράτους σε λείψανα και Φως.

Και ρωτούν πόσο κόστισε…

"Άγιο" φως και λείψανα "Αγίας" Βαρβάρας. Επιτέλους κάποιοι βλέπουν το αυτονόητο.

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία ζητούν να καταργηθεί η μεταφορά Αγίου Φωτός και λειψάνων Αγίων, κατέθεσαν στη Βουλή οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρουν ότι αφού τέτοια έθιμα απαντώνται μόνο σε θεοκρατικά κράτη και λογίζονται ως περιττές δαπάνες. Οι βουλευτές Γεράσιμος Μπαλαούρας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Φωτεινή Βάκη, Αννέτα Καββαδία, Φρόσω Καρασαρλίδου, Αγλαΐα Κυρίτση, Στέφανος Σαμοΐλης και Μερόπη Τσούφη επικαλούνται την οικονομική κρίση υποστηρίζοντας ότι «η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο λίγο πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, καθώς και η πρόσφατη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, με τιμές αρχηγού κράτους, αφενός απαντώνται μόνο σε θεοκρατικά κράτη και αφετέρου μπορούν να λογιστούν ως περιττές δαπάνες που δεν αρμόζουν στις δύσκολες οικονομικές περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα».

Όπως αναφέρουν «η μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στα νοσοκομεία για προσκύνημα των πιστών, δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία τους και συνιστά ενόχληση σε ανθρώπους που είναι πιστοί άλλων δογμάτων ή άθεοι».

«Πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, η αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός και η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας με έξοδα του ελληνικού κράτους δεν συνιστούν ούτε θρησκευτική υποχρέωση, ούτε καν μια μακραίωνη παράδοση» αναφέρουν στο κείμενό τους και προσθέτουν:

«Ειδικότερα, για την περίπτωση του Αγίου Φωτός πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο "έθιμο", που εγκαινίασε πρωτοβουλιακά ένας ιδιώτης το 1988. Μέχρι το 2000, ο ίδιος ιδιώτης κάλυπτε εξ ολοκλήρου και το ανάλογο κόστος. Από το 2002 όμως και εντεύθεν η ευθύνη και η δαπάνη της μεταφοράς του Αγίου Φωτός πέρασε στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία, που συνίσταται σε ειδική πτήση και μεταφορά με τιμές αρχηγού κράτους από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και, στη συνέχεια, σε ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας με τις οποίες το Άγιο Φως μεταφέρεται στις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Ελλάδας. Πέρα από το δυσανάλογα και πιθανόν ανάρμοστο στις περιστάσεις που ζει η χώρα μας κόστος, ας αναλογιστούμε επίσης ότι κανένα από τα κράτη με μεγάλο ποσοστό ορθόδοξων πιστών δεν ναυλώνουν αεροσκάφος για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός ούτε το υποδέχονται ως αρχηγό κράτους. Πρόκειται επομένως για μια όψιμη και αποκλειστικά ελληνική και προκλητικά δαπανηρή ιδιοτυπία που δύσκολα απαντάται ακόμη και σε θεοκρατικά κράτη. Επιπλέον η μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στα νοσοκομεία για προσκύνημα των πιστών, δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία τους και συνιστά ενόχληση σε ανθρώπους που είναι πιστοί άλλων δογμάτων ή άθεοι».

Στην ερώτηση τους ρωτούν να μάθουν και το κόστος της μεταφοράς του Αγίου Φωτός αλλά και των λειψάνων της Αγ. Βαρβάρας στον κρατικό Προυπολογισμό. «Πόσο κόστισε την τελευταία χρονιά συνολικά (κόστος πτήσης, κόστος διαμονής, κόστος αγημάτων και άλλων τελετών και εκδηλώσεων, κόστος ειδικών πτήσεων για τη διανομή στις μητροπόλεις της χώρας) η μεταφορά του Αγίου Φωτός για τον κρατικό προϋπολογισμό; Πόσο κόστισε η μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας για τον κρατικό προϋπολογισμό; Βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση αυτών των οπισθοδρομικών "εθίμων" του κράτους, καθώς και των δαπανών για την εκτέλεσή τους από τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους;», αναφέρουν οι οκτώ ερωτώντες βουλευτές.

Πηγή: www.lifo.gr

 

 

 this priest, whose name is Nectarios, does not want to sit in the same sofa with M. Kalopoylos...!!!! Kalopoylos is a writer who speciallizes in critic of the bible and the greek church, in the way of logical, truth and reason. So the tv presenter asks kindly Kalopoylos if he had any problem not to sit on sofa and to sit on a chair... He accepts. We talk about messianic, when the church was burning books that did critic on their beliefs...KALOPOULOS-PAPA-ZIOMPOLAS

 

Αναλυτικότερα (και περισσότερο γέλιο) εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=C4Q_XD-v5mE


 

 


 

 

 

 

Άγιο φως και συγχωροχάρτια στην Ιερουσαλήμ!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΕΝΙΔΗΣ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ:

«Άπαξ και ο προσκυνητής πατήσει το πόδι του στην Ιερουσαλήμ, υπάρχει μια κλίκα, μια σπείρα, οι όποιοι είναι εξουσιοδοτημένοι από το πατριαρχείο να παραλαμβάνουν τους προσκυνητές άμα τη αφήξει τους. Έχουν μάλιστα τον τρόπο να τους ζαλίζουν και να τους τυφλόνουν, να βλέπουν και να μη βλέπουν... Αυτοί οι εγκάθετοι του Πατριαρχείου τους λένε, τώρα θα σας δώσουμε το λεγόμενο συγχωροχάρτι… και το πληρώνουν μια λίρα»! Όλα αυτά επί πατριαρχίας Βενέδικτου 1957-1950.

SYGXOROXARTI AGIO FOS

SYGXOROXARTI IEROYSALIM

 

 

Κάθε χρόνο τα ίδια. O Καλόπουλος απορρίπτει το Άγιο Φως που εμφανίζεται στα Ιεροσόλυμα

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=r18vhxLVWg0

 

Τα κεριά μπορούν να ανάψουν μόνα τους, ισχυρίζεται ο πρόεδρος των σκεπτικιστών

http://www.protothema.gr/greece/article/466379/ta-keria-boroun-na-anapsoun-mona-tous-ishurizetai-o-proedros-skeptikiston/

 

 

 

 

 

 

Ο κατά φαντασία Ναός της Ιερουσαλήμ. Του Μ. Καλόπουλου

 
 

Ποιός τάφος;

Για να γίνει κατανοητό, ότι τίποτε δεν πάει καλά με τα γενικότερα ιστορικά δεδομένα του Ιεροσολυμικού "αγίου φωτός" και της σχετικής προσκυνηματικής παρωδίας, πρέπει να σημειώσουμε, πως όχι μόνο η δήθεν ιερή φλόγα του τάφου είναι εφεύρημα, αλλά και ο ίδιος ο τάφος βρέθηκε ετσιθελικά, για να ικανοποιήσει την αυτοκρατορική αλαζονεία του KONSTANTINOS AGIOS(αγίου[1]) Κωνσταντίνου και της υπέργηρης πια μητέρας του Ελένης, αφού εύκολα όπως θα δείτε αποδεικνύεται, ότι ο συγκεκριμένος τόπος, καμία απολύτως σχέση δεν μπορεί να είχε, με τον βιβλικό τόπο της θρυλούμενης σταύρωσης και ταφής του Χριστού.

Η υπέργηρη βασιλομήτωρ Ελένη, με εντολή του Κωνσταντίνου, βάλθηκε να βρει το άγιο (!;) όργανο της σταύρωσης του Χριστού. Το κίνητρο αυτής της ενέργειας είναι οφθαλμοφανές, δεν αποσκοπούσε μόνο στην θεολογική υστεροφημία της Ελένης, ούτε στην ξαφνική θρησκευτική κατάνυξη του καιροσκόπου Κωνσταντίνου, αλλά κυρίως αποσκοπούσε στην λατρευτική εξύψωση και εδραίωση του χριστιανικού συμβόλου, που ήδη είχε επιλέξει για τα λάβαρα του αυτοκρατορικού ρωμαϊκού στρατού.

Μετά την ανεύρεση και μετατροπή του "τιμίου σταυρού" σε αυτοκρατορικό έμβλημα, οι χριστιανοί των ρωμαϊκών λεγεώνων μπορούσαν να σκοτώνουν τους απίστους... κοιτώντας με κατάνυξη τον σταυρό της αγάπης στα φλάμπουρα της αυτοκρατορίας!!!  

Τώρα, πόσο "τίμιος" μπορεί να είναι ένας σταυρός, πάνω στον οποίο, η ίδια η Ρώμη, πρώτα θανάτωσε τον αρχηγό αυτής της θρησκείας, και στην συνέχεια, το ίδιο αυτό όργανο ρωμαϊκής εκτέλεσης, το μετέτρεψε σε στρατιωτικό της έμβλημα, στο όνομα του οποίου οι οπαδοί της θρησκείας του εκτελεθέντος... για χίλια χρόνια, σφάζουν οποιονδήποτε κατ’ εντολή της Ρώμης, αφήνω εσάς να το κρίνετε!

Τελικά, και μόνο η απόφαση μιας τέτοιας ανεύρεσης, είναι εξαιρετικά περίεργη. Ποιος θα μπορούσε σοβαρά να δεχτεί, ότι το συγκεκριμένο ξύλινο όργανο εκτέλεσης, θα έμενε στην ίδια ακριβώς θέση που χρησιμοποιήθηκε, μετά από 300 χρόνια; Ο Γολγοθάς ήταν τόπος ρωμαϊκών εκτελέσεων και εκτελέσεις συνέβαιναν ετησίως αρκετές. Μέχρι των ημερών της "ευσεβούς" αυτοκράτειρας, πρέπει να συνέβησαν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες εκτελέσεις, παρόμοιες μ’ αυτές των ημερών του Χριστού. Ακόμα και αν παρακάμψουμε την σκέψη ότι πρέπει λογικά να χρησιμοποιούσαν κατ’ επανάληψη και τελικά να έκαιγαν τους φθαρμένους ξύλινους σταυρούς, η πιθανότητα τρεις αιώνες μετά, να βρεθεί το συγκεκριμένο ξύλινο όργανο εκτέλεσης, στον ίδιο τόπο, ήταν πέρα από κάθε φαντασία!

Ένα κομμάτι ξύλο, ικανό να κράτησει το βάρος ενός ανθρώπου πάνω του, ήταν αναντίρρητα έναν γερο, χρήσιμο ξύλινο δοκάρι, που δεν θα έμενε για πολύ καιρό στην ίδια θέση αχρησιμοποίητο. Σε μια χώρα που τα δέντρα σπανίζουν, όπως είναι η ερημοποιημένη Παλαιστίνη, ένα τέτοιο κομμάτι ξύλου, θα ήταν για πολλούς φτωχούς της Ιερουσαλήμ, ενα ζηλευτό λάφυρο για πολλές χρήσεις. Άλλωστε οι σταυρικές εκτελέσεις, πριν και μετά την περίοδο του Ιησού, ιδιαιτέρως στην Ιερουσαλήμ, λόγω των συχνών εξεγέρσεων, εγίνοντο κατά εκατοντάδες![2] Τι έκανε λοιπόν την Ελένη, να είναι τόσο σίγουρη για την ανεύρεση του συγκεκριμένου σταυρού;

Παρόλα αυτά, το 327 μ.Χ., δηλαδή 300 περίπου χρόνια μετά τον θρυλούμενο θάνατο του Ιησού: «απέστειλε ο βασιλεύς την εαυτού μητέρα Ελένη εις Ιερουσαλήμ, (προσέξτε) μετά χρημάτων αφθονί­ας, προς τον επίσκοπον Μακάριον, επί αναζητήσει του ζωοποιού (;!) ξύλου και οικοδομής των αγίων τόπων». Γεώργιος Μοναχός «Περί της ευρέσεως του σταυρού».110.620.12.    

KONSTANTINOS ELENHΦορτωμένη ΧΡΗΜΑΤΑ, από τον παιδοκτόνο και ηλιολάτρη[3]γιο της, η υπέργηρη Ελένη, κατέβηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου την υποδέχθηκαν οι ιερείς, οπλισμένοι με όλο το "άγιο πνεύμα" που μπορούσαν να συγκεντρώσουν, αποφασισμένοι να μην χάσουν την ανεπανάληπτη αυτή οικονομική ευκαιρία!

Ακόμα και σήμερα μια οργανωμένη ομάδα αρχαιολόγων, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, θα είχε αξεπέραστες δυσκολίες, σε ένα τέτοιο σχεδόν ανέφικτο εγχείρημα, και τουλάχιστον θα χρειαζόταν χρόνια ανασκαφών και αναζητήσεων... χρόνο όμως, που δεν διέθετε πια η ογδοντάχρονη Ελένη! Ο σταυρός λοιπόν έπρεπε να βρεθεί οπωσδήποτε και να βρεθεί τώρα, που η φορτωμένη χρήματα αυτοκράτειρα ερχόταν για να οικοδομήσει στην Ιερουσαλήμ, ναούς και να στήσει προσκυνήματα!

Οι πλέον επίλεκτες ομάδες αρχαιολόγων, θα είχαν σοβαρό πρόβλημα... όχι όμως και η επισκοπική ομάδα της... ενορατικής αρχαιολογίας! Ένας χριστιανικά όμως "φωτισμένος" νους, δεν αφήνει ποτέ τέτοιες θεόσταλτες ευκαιρίες να χαθούν! Άλλωστε, γιατί νομίζετε πως υπάρχουν στην συγκεκριμένη πίστη, όλα αυτά τα παράξενα θεολογικά χαρίσματα, ενοράσεις, όνειρα, προφητείες, αλλά και (κατά παπά-Μεταλληνόν)... το φαινόμενο της νοεράς ευχής;

Η αφήγηση του Χρονογράφου Γεώργιου μοναχού είναι μοναδική: «Μαθών δε ο επίσκοπος, τα της βασιλικής ελεύσεως, τους επισκόπους των επαρχιών συγκέντρωσε για τις πρέπουσες τιμές της υποδοχής. Ευθέως δε τους επισκόπους παρακάλεσε, την αναζήτηση του ποθούμενου ξύλου να αναλάβουν. Απορούντων δε πάντων περί τούτου, υπόνοιες και υποψίες μόνο διηγούμενοι, ο της πόλεως επίσκοπος πάντας παρακάλεσε ησυχία να κάμουσι (!) και σπουδαιοτέραν ευχήν[4]υπέρ τούτου, στον θεό προσέφερε»!

«Τούτου δε γενομένου, (της ευχής δηλαδή γενομένης) ευθύς, θεόθεν εδείχθη στον επίσκοπο ο τόπος, όπου ο ακαθάρτου δαίμονος, ο Ναός και το άγαλμά της Αφροδίτης υπήρχε. Τότε η βασίλισσα, πλήθος πολύ τεχνιτών και εργατών συγκέντρωσε και εκ βάθρων το αισχρό (θέλει να πει περικαλλέστατο) οικοδόμημα κατέστρεψε. Τούτου δε γενομένου, ανεφάνη το θείον μνήμα και ο τόπος του κρανίου και τρεις καταχωμένοι σταυροί»

«Μεγάλη όμως αμηχανία και θλίψη κατέλαβε την βασίλισσα γιατί κανείς δεν γνώριζε ποιος μπορούσε να είναι ο δεσποτικός σταυρός. Ο δε επίσκοπος μετά πίστεως έλυσε την απορία. (όχι βέβαια πάλι με ευχή, αλλά...) γυναίκα άρρωστη, υπό πάντων απεγνωσμένη και τα λοίσθια πνέουσα, έφεραν μεταξύ των σταυρών, για να βρεθεί το ζητούμενο. Και μόνο που η σκιά του σωτήριου σταυρού άγγιξε την ασθενούσα, ευθύς η άπνους και ακίνητη αυτή γυναίκα, απ’ την θεια δύναμη, ευθέως (υγιής) αναπήδησε, δοξάζουσα μετά μεγάλης φωνής τον θεό».[5] «Η δε βασίλισσα Ελένη, μετά χαράς μεγάλης παρέλαβε τον σταυρό... και (μέρος) του σταυρού παρέδωσε στον επίσκοπο της πόλεως εις μνημόσυνο γενναίων και εκκλησία όρισε να γίνει πάνω στο ζωοποιό μνήμα και στον άγιο Γολγοθά». Γεώργιος Μοναχός «Περί της ευρέσεως του σταυρού»110.620-621

Βλέπουμε λοιπόν, ότι τα περί ευρέσεως του σταυρού και η ανοικοδόμηση του ταφικού ναού, στο συγκεκριμένο τόπο, συνέβησαν μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιερής απάτης και παραμυθιού, που μόνο ο παλιμπαιδισμός της θρησκευτικής ευπιστίας, θα μπορούσε να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα!

Στην κατεύθυνση των αμφισβητήσεων, βέβαια, υπάρχουν σοβαρές ερωτήσεις που προκύπτουν εντελώς αβίαστα.

Κατ’ αρχάς, είναι λογικό, ένα όργανο θανάτωσης, να γίνεται έμβλημα, λάβαρο και σημαία και να αποδίδονται τιμές σ’ αυτό; Και αν αποδίδομε σε αυτό τέτοιες τιμές, γιατί δεν κάνουμε χριστιανική σημαία, με ανάλογες τιμές και τον ακάνθινο στέφανο, το σφουγγάρι με το ξίδι, την λόγχη, ή ακόμα και τα υποτιθέμενα καρφιά της σταύρωσης; Μήπως είναι φανερό, πως η ανεύρεση αυτή του σταυρού, εξυπηρετούσε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, την αυτοκρατορική ανάγκη, για νέα λάβαρα πίστης και αφοσιωμένων μαχητών;

EN TOYTO NIKAΠως γίνεται, με το «εν τούτω νίκα», ο σταυρός από σύμβολο σωτηρίας και αγάπης, να μετατρέπεται για αιώνες, σε ξίφος εξουσίας στα χέρια αυτοκρατόρων; Πως συμβιβάζεται αλήθεια, ο χριστιανισμός της αγάπης, να κραδαίνει το ξίφος της Ρώμης για αιώνες; Δεν είναι ύποπτο, ότι η αναζήτηση και το απίστευτο "θαύμα" της ανεύρεσης και η οριστική αγιοποίηση του συμβόλου, ξεκίνησαν μετά από μια αυτοκρατορική χρηματαποστολή;

Αν πάλι η αποδεδειγμένη θεραπευτική δύναμη του ανευρεθέντος σταυρού, ήταν τέτοια, ώστε «γυναίκα πνέουσα τα λοίσθια ευθύς ανένηψε», γιατί όλοι αυτοί οι αθεόφοβοι, δεν τοποθέτησαν το ιερό αυτό ξύλο στην αρχική του θέση, (μέχρι σήμερα επιδεικνύουν την αρχική τρύπα στο έδαφος!) προσφέροντας για αιώνες τώρα, στους αμέτρητους ταλαιπωρημένους και συχνά φρικτά πάσχοντες πιστούς προσκυνητές, μια ευκαιρία παρόμοιας ίασης με το θεραπευτικό άγγιγμα της σκιάς του θαυματουργού σταυρού; Έτσι ο χριστιανισμός θα μπορούσε εντελώς δικαιολογημένα να καυχηθεί, ότι κατέχει την απόλυτη απόδειξη της ιαματικής υπεροχής, έναντι όλων των υπολοίπων θρησκειών!

Απ’ την άλλη, αναρωτιέμαι, όταν πνέεις τα λοίσθια και έχεις ελάχιστη επαφή με το περιβάλλον, είναι ευκολότερο να επιδείξεις πίστη; Ο σταυρός δεν ήταν ακόμα αντικείμενο λατρείας, προς τι άσκησε πίστη, η ημιθανής αυτή γυναίκα;

Βέβαια η απάντηση σ’ όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι εξαιρετικά απλή! Ο όποιος Θεός των γαλαξιών και του σύμπαντος, δεν έχει καμιά σχέση με τους γελοίους θεΐσκους των θρησκειών, που επινοήθηκαν για να διευκολύνουν την συναλλαγή των ιερατείων με τις κοσμικές εξουσίες. Ακριβώς δηλαδή, όπως συνέβη και με τον παραφύση έρωτα της σπαθοφόρου Ρώμης με τον γλυκομίλητο αλλά αμείλικτο, εκρωμαϊσθεντα Χριστιανισμό!

Για τον ίδιο τον τόπο της εύρεσης του σταυρού και της ανέγερσης του ταφικού ναού, γεννιούνται οι εξής δικαιολογημένες αμφιβολίες: Αν όπως βεβαιούν οι βυζαντινοί χρονογράφοι, στην συγκεκριμένη θέση του τωρινού τάφου, προϋπήρχε μεταγενέστερος της σταύρωσης, ναός της Αφροδίτης, είναι βέβαιο, ότι ο τόπος εκείνος, δεν υπήρξε ποτέ τόπος μνημάτων και εκτελέσεων! Οι Ελληνικοί ναοί δεν εκτίζοντο ποτέ, πάνω σε τάφους,[6] πολύ δε περισσότερο πάνω σε γνωστούς τόπους εκτελέσεων.

AFRODITIS THESSALONIKHΟι Έλληνες είχαν την πλέον εκλεπτυσμένη αίσθηση του κάλλους και της αρμονίας. Ακόμη και πολύ μικρότερες αιτίες, από τις παραπάνω, θα ήταν ικανές να αποτρέψουν την ανέγερση ναού στον συγκεκριμένο τόπο. Όλως ιδιαιτέρως βέβαια, αληθεύει αυτό, για τον ναό της φιλομειδούς Αφροδίτης. Ο ναός της πανώριας θεάς του έρωτα και του ειδυλλιακού τοπίου, μπορούσε να οικοδομηθεί μόνο σε τόπο φυσικού κάλλους και ερωτικής έμπνευσης και ποτέ πάνω στον αντιαισθητικό, γυμνό από οποιαδήποτε βλάστηση και εξ’ αυτού γνωστό ως κρανίου τόπο Γολγοθά, όπως ήταν ο συγκεκριμένος τόπος εκτέλεσης κακούργων!

Αφού λοιπόν, όπως βεβαιούν οι βυζαντινοί χρονογράφοι, ο ναός της Αφροδίτης προϋπήρχε εκεί, τότε ο θρυλούμενος τόπος εκτέλεσης και ο τάφος του Χριστού, ήταν οπωσδήποτε κάπου αλλού.

Ποιον θεϊκό τάφο λοιπόν και ποια ουρανόπεμπτη φλόγα, προσκυνάνε χίλια χρόνια τώρα, οι οδυνηρά εξαπατηθέντες και φρικτά εξιουδαϊσθέντες Έλληνες;!  

 

Μ. Καλόπουλος

[1] Στην ερώτηση μου γιατί είναι άγιος ο Κωνσταντίνος αν και αλλόθρησκος, απάντησαν: «επειδή ευνόησε τα μέγιστα τον Χριστιανισμό». Μα αν είναι έτσι τα μέγιστα ευνόησαν τον χριστιανισμό και οι Οθωμανοί Σουλτάνοι, γιατί δεν τους αγιοποιούμε;

[2] «Αιχμαλώτους ανήγαγε εις Ιερουσαλήμ... και οκτακοσίους ανεσταύρωσεν» Ιώσηπος ιστορία Ιουδαϊκού πολέμου 1.97. «Τους δε πρωταίτιους στην Ιερουσαλήμ σταύρωσε έως και δυο χιλιάδες». Ιώσηπος ιστορία Ιουδαϊκού πολέμου 2.72-75.

[3] Ο Μέγας Κωνσταντίνος εφόνευσε τον υιό του και παρέμεινε οπαδός του Μίθρα μέχρι τέλους. Δεν βαπτίστηκε Χριστιανός παρά… ημιθανής ή νεκρός και από Αριανό επίσκοπο!

[4] Μα επιτέλους, τι ακριβώς είναι αυτή η «ευχή»; Μήπως το λεγόμενο «τάμα»; Μια προσευχή, μπορεί να είναι παρακλητική ή ευχαριστιακή ή και τα δυο. Μια σκέτη ευχή: δηλαδή «εύχομαι να...», θυμίζει εκπληκτικά τους θαυματοποιούς, που με στόμφο εύχονται κάτι προστακτικά, λίγο πριν το πραγματοποιήσουν! Δεν έφτανε λοιπόν «το φαινόμενο της νοεράς ευχής», τώρα έχουμε και το φαινόμενο της «σπουδαιοτέρας ευχής»! Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να πληροφορηθούμε αν τελικά πρόκειται για το ίδιο πνευματικό εργαλείο. Απύθμενη... "επιστήμη" η θεολογία!

[5] Με παρόμοιο τρόπο, ξεχωρίζουν οι ιερείς, τα θεραπευτικά λείψανα των αγίων από τα κοινά λείψανα των αμαρτωλών! «Τα "δοκιμάζουν" πάνω σε "δαιμονισμένους"! Αν το θύμα ουρλιάξει και μετά ηρεμήσει, δηλαδή αποβάλει το δαιμόνιο, τότε τα συγκεκριμένα λείψανα, είναι όντως κάποιου αγίου! Αυτά, τα πολύ κωμικοτραγικά, παραδέχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ζιόμπολας, στις τηλεοπτικές εκπομπές μαζί μου, περί θαυμάτων! Ο παρουσιαστής (Σ. Καρατζαφέρης), εξεμάνη λέγοντας τους παπάδες, πως αν είναι έτσι, πρέπει να πάρουν με την σειρά τα τρελοκομεία, μήπως και θεραπεύσουν κανένα δαιμονιζμένο. Εγώ προσπάθησα να διαμαρτυρηθώ λέγοντας, πως βασανίζουν ταλαίπωρους ανθρώπους! Το βέβαιο είναι, ότι οι εξορκισμοί συνεχίζονται ακόμα και εμείς απλά αναφωνούμε... θρησκεία το μεγαλείο σου!

[6] Η περίπτωση της σκόπιμης ταφής-βεβήλωσης ελληνικού ναού φαίνεται καθαρά στην περίπτωση Βαβύλα. Το 351 ο Διοικητής της Αντιόχειας Γάλος, διέταξε την ταφή των λειψάνων του αγίου Βαβύλα, μέσα στον Ναό του Δαφναίου Απόλλωνα. Μετά την βεβήλωση αυτή σταμάτησε η λειτουργία του ναού και δεν επαναλειτούργησε ούτε όταν ο Ιουλιανός διέταξε την απομάκρυνση των λειψάνων. Βλ. Θεοδώρητου Εκκλ. Ιστ. 3.6. Και Ι. Χρυσόστομος «εις Βαβύλαν λόγοι δυο» Migne 50.527-572.  

 
 

 

Μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη-ντοκουμέντο του Αρχιδιακόνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Χαράλαμπου Κατενίδη, στον εκκλησιαστικό συγγραφέα Στυλιανό Χαραλαμπάκη (7 Σεπτεμβρίου 1965)

https://www.youtube.com/watch?v=aVDfe-g0y0s&feature=youtu.be

 
 

 
 

KORAHS FOS DHLOSEIS

 

Δηλώσεις Αδαμαντίου Κοραή για το Άγιο Φως – 1826 Του Μ. Καλόπουλου

Άγιο Φως και Αδαμάντιος Κοραής 18 Φεβρουαρίου 1826

*«Μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων τα εξ ουρανού ψευδοκαταίβατα φώτα»

*«θαύμα αισχροκέρδιας... μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων» και «ψευδοκαταίβατα (είναι τα) φώτα της Ιερουσαλήμ...».

*«Μοναχοί (θρασύτατοι γόητες) επινόησαν το θαύμα του αγίου φωτός, για να ενισχύσουν τον ηλίθιο ζήλο των προσκυνητών»

*«Όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασύτατους θαυματοπλάστες... Αξιοθρήνητοι οι κατ έτος τρέχοντες μωροί και πλανημένοι προσκυνητές του θαύματος»

*«Τέτοιων θαυμάτων έχουν ανάγκη οι ψευδοθρησκείες»

*«Ασυγχώρητον, με παντοειδείς δόλους να υπερασπίζεται η θρησκεία πλαστά θαύματα και πάσης λογής ανομήματα»

*«Στρατεύματα μεθυσμένων προσκυνητών που δεν αισχύνονται να ονομάζονται χατζήδες»

*«Ελευθερώστε την Ανατολική εκκλησία από το όνειδος του αισχρού θαυματουργήματος»

*«Το άγιον φως είναι πλάσμα ασεβές και αναίσχυντον... πλάσμα Λατίνων μοναχών και φραγγοπατερικόν γέννημα»

*«Μην πιστεύετε λοιπόν όσα λέγουν περί του αγίου φωτός»

*«Αναίσχυντη θαυματοποιία... και πλάσμα του μεσαίωνα, κατασκευασμένο από σκοταδιστές Καπουτσίνους».

*«Της Ελλάδος ο κοινός λαός, μωρός ότι πιστεύει το άγιον φως»!

*«Ιερείς και λαός να καθαρισθώσιν από (αυτό) της δεισιδαιμονίας το όνειδος».

 


«Οι ποιμένες... πρώτοι αυτοί (αυτό) το γέννημα του σκότους (το άγιον φως, πρέπει) να σβέσωσι και τους τρέχοντας εις θέαν και προσκύνησιν αυτού, να εμποδίζωσιν». Αδαμάντιος Κοραής ΑΤΑΚΤΑ προλεγόμενα Γ΄ τόμου.

 
 

 KORAHS FOS DHLOSEIS2