logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Τώρα ζητεί να επιτραπεί η κατασκευή του κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολóγου, στα σύνορα των δήμων Χολαργού και Παπάγου. Πρóκειται για έκταση περίπου 200 στρεμμάτων στους πρóποδες του Υμηττού!

7000 Στρέμματα διεκδικεί η Μονή Πεντέλης στις καμένες εκτάσεις, με τίτλους που δεν έχει... γιατί κάηκαν λέει στην εκστρατεία του ΟΜΕΡ ΒΡΙΟΝΗ!!!
http://v4vasilis.yooblog.gr/2007/07/16/4/

Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

47000 Στρέμματα διεκδικεί η Μονή Πεντέλης στις καμένες εκτάσεις, με τίτλους που δεν έχει... γιατί κάηκαν λέει στην εκστρατεία του ΟΜΕΡ ΒΡΙΟΝΗ!!!

Uncategorized Ιουλίου 16th, 2007

 

Εν τω μεταξύ η Εκκλησία της Ελλάδος αναθεώρησε το κτιριολογικó πρóγραμμα του Συνοδικού Κέντρου, στο οποίο πρóσθεσε ως απαραίτητη την κατασκευή μουσείου, καθώς και ξενώνα για τις ανάγκες των ιεραρχών.

Τώρα ζητεί να επιτραπεί η κατασκευή του κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολóγου, στα σύνορα των δήμων Χολαργού και Παπάγου. Πρóκειται για έκταση περίπου 200 στρεμμάτων στους πρóποδες του Υμηττού, μετά τα τελευταία σπίτια του Δήμου Παπάγου, στη δεξιά πλευρά απó το τέλος της οδού Αναστάσεως, πριν απó τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παπάγου. Μετά αρχίζει το βουνó και το δάσος.

Η έκταση βρίσκεται στη Β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού. Οπως αναφέρει το σχετικó Προεδρικó Διάταγμα, στη ζώνη αυτή επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων για χρήσεις αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, νοσοκομείων και θεραπευτηρίων, διδακτηρίων, ορφανοτροφείων και ασύλων. Στην Α’ ζώνη επιτρέπονται κτίρια αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η περιοχή στου Παπάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί ως εναλλακτική λύση, εφóσον αποκλειστεί οριστικά η περίπτωση του Καρέα, κάτι που φαίνεται óτι δεν έχει γίνει ακóμη αφού πρóκειται για περιουσία της Εκκλησίας η óποια αξιοποίηση της οποίας δύσκολα μπορεί να της απαγορευθεί.
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14891&m=A48&aa=2

Διαδώστε το

One Response to “ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ”

  1. πρεζα tv Says:
    Ιουλίου 16th, 2007 at 11:29 pm

Απο τη μεταπολιτευση και μετα…
αναδασωθηκαν
μονο 1 στρεμα στα 11 που καηκαν.
Η Νεα Δημοκρατια,με δυο νομους,
αποχαρακτηρησε 25.000.000 στρεματα
και το Πασοκ 45.000.000 στρεματα.

Με αποχαρακτηρισμενα 70.000.000 στρεματα…
ποιος εβαλε τις φωτιες;;;

© Λιανα Κανελλη

..........................................................................................

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14891&m=A48&aa=2

Το ΒΗΜΑ, 15/10/2006 , Σελ.: A48
Κωδικός άρθρου: B14891A482
ID: 281006

 

Το ΒΗΜΑ, 15/10/2006 , Σελ.: A48
Κωδικός άρθρου: B14891A482
ID: 281006

* Ως το τέλος Οκτωβρίου ζητούνται λύσεις σε δύο μείζονα θέματα για την Εκκλησία της Ελλάδος

Καβγάς για τη νέα Μητρόπολη και το Συνοδικό Κέντρο

«Βρείτε τα» η εντολή Καραμανλή προς τους κκ. Χριστόδουλο και Σουφλιά

ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥΣτο Γουδί, μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο, στην έκταση που επρόκειτο να δοθεί για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, ζητεί η Εκκλησία της Ελλάδος να κατασκευαστεί ο νέος Μητροπολιτικός Ναός της Αθήνας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Και λίγο πιο επάνω, στους πρόποδες του Υμηττού, κοντά στου Παπάγου και στα σύνορα με τον Χολαργό, όπου βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Εκκλησία ζητεί να κατασκευάσει το Συνοδικό Κέντρο της, σε έκταση που της ανήκει αλλά είναι στην πλειονότητά της δασική.

 
Ο κ. Χριστόδουλος


Πάντως αν εξασφαλιστεί ικανός χώρος για τη Μητρόπολη σε άλλη περιοχή εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, φαίνεται ότι η Εκκλησία δεν θα έχει αντίρρηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η συζήτηση άνοιξε εκ νέου κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, ο οποίος ζήτησε να λυθούν τα δύο θέματα.

 
Ο κ. Γ. Σουφλίάς


Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι προσδιορίστηκε ως χρονικό περιθώριο το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να δοθούν λύσεις στα δύο θέματα, αφού προηγουμένως υπάρξει συνεργασία του κ. Χριστόδουλου με τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά. «Βρείτε τα» λέγεται ότι είναι η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους δύο άνδρες.

* Εν αναμονή του αιτήματος

Ωστόσο συγκεκριμένο αίτημα από την Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει υποβληθεί ακόμη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε έχει προσδιοριστεί συνάντηση των κκ. Χριστόδουλου και Σουφλιά, των οποίων η σχέση χαρακτηρίζεται άριστη και επομένως αναμένεται να συνεργαστούν με καλή διάθεση, όπως τονιζόταν από το ΠΕΧΩΔΕ, αλλά «στο πλαίσιο της νομιμότητας». Διαφορετικά η όποια λύση θα προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συζητήσεις πάντως φαίνεται ότι έχουν γίνει για την αναγκαιότητα κατασκευής νέου Μητροπολιτικού Ναού της πρωτεύουσας, καθώς και του Συνοδικού Κέντρου, στο οποίο η Εκκλησία δίδει προτεραιότητα. Το βέβαιο είναι ότι η Εκκλησία δεν έχει προσδιορίσει ακριβώς τι ζητεί και πού θέλει να το κατασκευάσει.

Αμέσως μετά τη διεξαγωγή και των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών, η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για την ανέγερση του Συνοδικού Κέντρου της, το οποίο αποτελεί και το κύριο θέμα της. Το κέντρο αυτό επιθυμούσε να κατασκευαστεί πίσω από τα κτίρια του ΝΙΜΤΣ, σε χώρο που της ανήκει, αλλά δέχθηκε να παραιτηθεί από την επιθυμία της προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η περιοχή. Ως αντιστάθμισμα η Εκκλησία ζήτησε να κατασκευάσει το Συνοδικό Κέντρο στον Καρέα, σε μικρό τμήμα της έκτασης των 16.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της, που ωστόσο είναι δασική περιοχή. Το σχέδιο αυτό όμως, παρ' όλο που περιελήφθη σε νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, απεσύρθη καθώς ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από κατοίκους και φορείς.

* Στους πρόποδες του Υμηττού

Εν τω μεταξύ η Εκκλησία της Ελλάδος αναθεώρησε το κτιριολογικό πρόγραμμα του Συνοδικού Κέντρου, στο οποίο πρόσθεσε ως απαραίτητη την κατασκευή μουσείου, καθώς και ξενώνα για τις ανάγκες των ιεραρχών.

Τώρα ζητεί να επιτραπεί η κατασκευή του κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στα σύνορα των δήμων Χολαργού και Παπάγου. Πρόκειται για έκταση περίπου 200 στρεμμάτων στους πρόποδες του Υμηττού, μετά τα τελευταία σπίτια του Δήμου Παπάγου, στη δεξιά πλευρά από το τέλος της οδού Αναστάσεως, πριν από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παπάγου. Μετά αρχίζει το βουνό και το δάσος.

Η έκταση βρίσκεται στη Β' ζώνη προστασίας του Υμηττού. Οπως αναφέρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στη ζώνη αυτή επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων για χρήσεις αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, νοσοκομείων και θεραπευτηρίων, διδακτηρίων, ορφανοτροφείων και ασύλων. Στην Α' ζώνη επιτρέπονται κτίρια αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η περιοχή στου Παπάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί ως εναλλακτική λύση, εφόσον αποκλειστεί οριστικά η περίπτωση του Καρέα, κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμη αφού πρόκειται για περιουσία της Εκκλησίας η όποια αξιοποίηση της οποίας δύσκολα μπορεί να της απαγορευθεί.

Σε χώρο μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, προτείνει η Εκκλησία να κατασκευαστεί ο νέος Μητροπολιτικός Ναός της Αθήνας. Ο χώρος που επρόκειτο να δοθεί στον Παναθηναϊκό αφορούσε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων από τα 4.900 στρέμματα του συνολικού χώρου του πάρκου. Ο νέος Μητροπολιτικός Ναός προτείνεται να κατασκευαστεί ανάμεσα στο στρατόπεδο Φακίνου και στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, δίπλα στην Κατεχάκη και στο ρέμα του Ιλισού.

Στο αίτημα αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, καθώς υπάρχει μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη μετατροπή της συνολικής έκτασης σε Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, η οποία δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, κάτι που κατά το ΤΕΕ είναι «ύποπτο». Το ΤΕΕ, όπως και άλλοι επιστημονικοί φορείς, ζητεί να εφαρμοστεί η μελέτη του ΕΜΠ.

Στην ευρύτερη περιοχή των 4.900 στρεμμάτων του μελλοντικού πάρκου στο Γουδί, η Εκκλησία κατέχει 600 στρέμματα γύρω από τον ναό της Αγίας Φωτεινής και διεκδικεί άλλα 1.000.

* Εγκαταλείπεται η λεωφ. Αλεξάνδρας

Πάντως φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο για τη δημιουργία της Μητρόπολης στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς ο χώρος δεν προσφέρεται για τελετές δεδομένου ότι θα επιβαρύνεται η λειτουργία της πόλης, ενώ συνάντησε και την άρνηση του Οργανισμού Αθήνας.

Παλαιότερη πρόταση της Εκκλησίας ήθελε τη νέα Μητρόπολη κοντά στο Γκάζι, εκεί όπου σήμερα έχουν κατεδαφιστεί τα κτίρια της Κορεάτικης Αγοράς.

Η σημερινή Μητρόπολη της Αθήνας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1981 και του 1999. Για αρκετό χρονικό διάστημα ο ναός δεν λειτουργούσε και χρησιμοποιούνταν ως Μητροπολιτικός ο ναός του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι.

Οι επισκευές που γίνονται στη Μητρόπολη Αθηνών τα τελευταία χρόνια αφορούν την επαναφορά του ναού στην προτέρα κατάσταση με ενίσχυση της στατικότητάς του. Οι εργασίες εκτελούνται με άδεια της Ναοδομίας.

Πάντως εκτιμάται ότι ο χώρος του ναού, που κτίστηκε όταν η Αθήνα είχε ελάχιστους σε σχέση με σήμερα κατοίκους, δεν επαρκεί για τους πιστούς, ιδιαίτερα κατά τις επίσημες τελετές.


{backbutton}