logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Η πάλη ενάντια στη θεωρία της εξέλιξης τροφοδοτείται συχνά από το θρησκευτικό εξτρεμισμό.Οι κινήσεις αυτές των δημιουργιστών, είχαν (και θα διατηρήσουν) και την ανάλογη πολιτική δύναμη. Ήδη σε διάφορες ευκαιρίες οι εκφραστές του δημιουργισμού απέρριψαν τη δημοκρατία και στόχευσαν (πολιτικά) σε έναν υποτιθέμενο θεϊκό κανόνα (υποβόσκουσα θεοκρατία).

Σχόλιο Μ. Καλόπουλου:

Αγαπητή μου Ευτυχία:

Εξέλιξη ή Δημιουργισμός;

Θαρρώ πως είναι έμφυτη αρχαία μανία των ανθρώπων, με περισσή ευκολία να αποφαίνονται οριστικά και μετά βεβαιότητος περί των απώτατων απαρχών και των τελικών μελλούμενων της ζωής και της ανθρωπότητας. Μάλιστα η ευκολία με την οποία μέχρι σήμερα, αφήνουν τις υποθετικές αυτές ερμηνείες, να κατευθύνουν μεγάλο μέρος της ζωής και των αποφάσεών τους, αποτελεί έξοχο δείγμα πνευματικής ανωριμότητας και αρρωστημένης ιδεοληψίας.

Όχι πως δεν είναι δικαιολογημένο προνόμιο των ανθρώπων που έχουν ειδίκευση και περισσότερες γνώσεις επ' αυτών, να δημιουργήσουν στοχασμούς και υποθέσεις, για τις πιθανές ακροτελεύτιες αιτίες γέννησης και θανάτου της ζωής, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι οποιεσδήποτε τέτοιες υποθέσεις, (τελολογίες), βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, και οι οποιεσδήποτε ανάλογες θεωρίες μπορούν εύκολα να ανατραπούν.

Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ πιο σύνθετα απ' ότι θέλουν οι δυο παρατάξεις Εξελικτικοί και Δημιουργιστές. Υπάρχουν πράγματι αγεφύρωτα χάσματα ακόμα στους συλλογισμούς των Εξελικτικών, που νέα ευρήματα μπορούν να δώσου διαφορετικές θεωρητικές προεκτάσεις στο μέλλον. Προσφάτως μάλιστα, άκουσα κάποιον ακραιφνή βιολόγο, να ομολόγει πως η σύγχρονη επιστήμη της βιολογίας ανακάλυψε πως ο ανθρωπομορφισμός μας, ξεκινά αιφνίδια πριν από κάποιες δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, και το ανερμήνευτο αυτό εξελικτικό άλμα δεν ερμηνεύεται με τους γνωστούς μέχρι σήμερα εξελικτικούς νόμου! Τις ίδιες ερμηνευτικές δυσκολίες έχουν ακόμα οι Εξελικτικοί και στην δημιουργία του προτού ολοκληρωμένου αναπαραγωγικού κυττάρου.

Ενώ λοιπόν οι εξελικτικοί έχουν ακόμα ομολογουμένως πολλά δυσεξήγητα ερμηνευτικά κενά… αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως αυτόματα δικαιώνονται οι βιβλικοί Δημιουργηστές, και μπορούν δικαιολογημένα και υπερήφανα να τοποθετήσουν τον από κάθε άποψη βάρβαρο "θεό" Γιαχβέ… το μοχθηρό αυτό πλάσμα της φαντασίας του δόλιου δηλητηριαστή Αβραάμ… στην θέση του συμπαντικού δημιουργού.

Γι' αυτόν που θέλει να τιμήσει το υπέροχο δώρο της ζωής, (γιατί αυτό είναι, ή θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο, και όχι οι επιστημονικές ή μυθολογικές διχογνωμίες), τα πράγματα είναι πιο απλά, και δεν συνδέονται ιδιαίτερα ούτε με την εξελικτική θεωρία στις λεπτομερές της, ούτε και με τις μυθολογικές υπεραπλουστεύσεις των βιβλικών Δημιουργιστών!

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά, αρκεί να αποδεχτούμε το αυτονόητο, ότι ζούμε σε μια σπάνια συμπαντική θερμοκοιτίδα ζωής που λέγεται πλανήτης Γη, με όλα τα απίστευτα εφόδια ζωής, και σ' αυτόν οφείλουμε και την κάθε ανάσα της ύπαρξής μας.

Για να σεβαστώ, να τιμήσω "αποθεώνοντας" (εξυψώνοντας) και να "λατρέψω" (εκ της «λάτρας» περιποιητικότητας), αυτή την αυταπόδεικτη, υπαρκτή, υπέροχη και αξιαγάπητη μητρική οντότητα, δεν χρειάζεται να έχω καταλήξει ούτε στην απόλυτη αποδοχή μια εμπλουτισμένης αλλά ατελούς θεωρίας όπως η Εξέλιξη, ούτε να προσχωρήσω στο ποιμνιοστάσια του Γιαχβέ.

Οι πιο ιερές σελίδες γνώσεων και πιο ιεροί κανόνες ζωής, ανήκουν στην ιερή μητέρα όλων μας την αξιολάτρευτη Γαία. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι πρόγονοί μας αποθέωσαν όλες τις μορφές και τις λειτουργίες αυτής και μόνο αυτής της θεάς: «Μήτηρ μου η Γαία, πολλών (θεϊκών) ονομάτων μορφή μία». Αισχύλος προμηθευσ δεσμωτησ 209.

 Μ. Καλόπουλος

VIDEO:

Penn & Teller : Bullshit! The Bible (Full Episode)

http://www.liveleak.com/view?i=009_1198085630

 

.....................................................

 

VIDEO:

Penn & Teller- Bullshit! The creationism (first part)

 

http://www.liveleak.com/view?i=5fc_1175734380

 

....................................................................

 

VIDEO:

Penn & Teller- Bullshit! The creationism .part 2
the "intelligent design"....

 

http://www.liveleak.com/view?i=9fa_1175722937

 

.................................................................

 

http://www.welt.de/politik/article1236940/Europisches_Gremium_verurteilt_Kreationismus.html

5 Οκτοβριου 2007 ωρα: 11: 01

Παγκόσμια άποψη

Η ευρωπαϊκή επιτροπή καταδικάζει τον δημιουργισμό

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ανησυχεί για την αυξανόμενη διάδοση των ξένων προς την επιστήμη θεωριών. Η πάλη ενάντια στη θεωρία της εξέλιξης τροφοδοτείται συχνά από το θρησκευτικό εξτρεμισμό, προειδοποιεί μια εξήγηση.

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε σθεναρά (την διδασκαλεία) της θεωρίας του δημιουργισμού στα σχολεία. «Εάν δεν προσέξουμε, ο δημιουργισμός μπορεί να εξελιχθεί σε μια απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα», λέει ένα απ’ τα ψήφισμα.

Η έκθεση έγινε δεκτή μα 48 ένατη 25 ψήφων.

 

Ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αποκαλούμενοι δημιουργιστές (οπαδοί της βιβλικής δημιουργίας) υπερασπίζονται την άποψη (πίστη) μιας άμεσης από Θεού δημιουργίας της ζωής. Υποστηρίζουν, ότι από την παρατήρηση του κόσμου μας προκύπτει μια αδιαφιλονίκητη απόδειξη της επέμβασης του Θεού. Στους δημιουργιστές υπάρχει η πληθωρική συλλογιστική: Η θεωρία αυτή προκύπτει από μια κατά λέξη κατανόηση της βιβλικής ιστορίας περι δημιουργίας, τον αποκαλούμενο ευφυή σχεδιασμό, που γι’ αυτούς εκφράζει φυσικο-επιστημονικές μεθόδους.

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση (Parlamentarische Versammlung) είναι ένα απ’ τα δύο όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης που περιλαμβάνονται στο καταστατικό. Αντιπροσωπεύει τα σημαντικότερα πολιτικά ρεύματα των κρατών μελών. Εκπροσωπεί τους αντιπρόσωπους 47 εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρώπης.

Καταδίκασε επίσης και τον «ευφυή σχεδιασμό»

Από τους κοινοβουλευτικούς του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδικάζεται επίσης και ο «ευφυή σχεδιασμός». Αυτή η διδασκαλία είναι λεπτότερη, (παραπλανητικότερη) επειδή δίνεται επιστημονικά. Και σ’ αυτό ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος. Υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, μέσω των δημιουργιστικών διδασκαλιών στο σχολείο, στα κεφάλια των παιδιών να δημιουργείται ένα επικίνδυνο μίγμα πίστης και θρησκείας απ’ την μια πλευρά και της επιστήμης από την άλλη.

Σε μια έκθεση των λουξεμβούργιων φιλελευθέρων στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η εκπρόσωπος Anne Brasseur δέχτηκε στο γεγονός ότι οι περισσότεροι δημιουργιστές είναι Χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. Το ψήφισμα υπογραμμίζει συγχρόνως, ότι οι προεξέχουσες δυνάμεις των μονοθεϊστικών θρησκειών θα είχαν πιο συγκρατημένες απόψεις από τους δημιουργιστές. Έτσι ο παπάς Benedikt XVI. υποδεικνύει την εξέλιξη ως «περισσότερες από μια υποθέσεις».

Κάτι που σημαίνει πως η πάλη ενάντια στη θεωρία της εξέλιξης, τροφοδοτείται συχνά από το θρησκευτικό εξτρεμισμό. Αυτό πάλι συνδέεται στενά με τις ακρο-δεξιές πολιτικές κινήσεις εξτρεμιστών. Οι κινήσεις αυτές των δημιουργιστών, είχαν (και θα διατηρήσουν) και την ανάλογη πολιτική δύναμη. Ήδη σε διάφορες ευκαιρίες, οι εκφραστές του δημιουργισμού απέρριψαν τη δημοκρατία και στόχευσαν (πολιτικά) σε έναν υποτιθέμενο θεϊκό κανόνα (υποβόσκουσα θεοκρατία).

 

«Καμία επίθεση στην ελευθερία της άποψης»

Η Anne Brasseur ενώπιον των δημοσιογράφων αρνήθηκε την κατηγορία, (ότι η το συγκεκριμένο ψήφισμα, θελει να περιορίσει την ελευθερία της άποψης. Στόχος του συγκεκριμένου ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι μάλλον να συρθεί μια σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη σφαίρας της θρησκευτικής πίστης και της επιστήμης. «Μπορείτε να μην δεχθείτε τον δημιουργισμό ως επιστήμη», κατέληξε η εκπρόσωπος.

 

Σχόλιο μεταφραστή Μ. Καλόπουλου: www.greatlie.com

Εκρηκτική εξέλιξη άξια προώθησης και επιμελούς διάδοσης!

Επιτέλους, (!) κάποιοι κατάλαβαν την σκοτεινή πολιτική δύναμη που κρύβουν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις! Ο σκοταδισμός αιώνων (μεσαίωνας) δεν ήταν παρά η πολιτική προέκταση της θρησκευτικό-πολιτικής δύναμης του βιβλικού, (ιουδαιογενούς) γνωσοδιώκτη χριστιανισμού!

Περισσότερα: ενδιαφέροντα Sait περι δημιουργισμού:

http://sfrang.com/historia/parart054.htm#1

http://exeldim.bravehost.com/dimiurgismos/erwtiseis.htm

http://geo-genesis.blogspot.com/2007/09/vs-1.html

http://www.physics4u.gr/articles/2005/creationism.html

http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://tovima.dolnet.gr/data/D2005/D0828/1reh1b.jpg&imgrefurl=http://tovima.dolnet.gr/print_article.php%3Fe%3DB%26f%3D14550%26m%3DH01%26aa%3D1&h=557&w=713&sz=79&hl=en&start=6&um=1&tbnid=JDDfv4JLqBHS1M:&tbnh=109&tbnw=140&prev=/images%3Fq%3D%25CE%25B5%25CE%25BE%25CE%25AD%25CE%25BB%25CE%25B9%25CE%25BE%25CE%25B7%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26sa%3DG

 

Το άρθρο στα γερμανικά

http://www.welt.de/politik/article1236940/Europisches_Gremium_verurteilt_Kreationismus.html

5. Oktober 2007, 11:01 Uhr

Weltanschauung

Europäisches Gremium verurteilt Kreationismus

Die Parlamentarische Versammlung des Europarates macht sich Sorgen über die zunehmende Verbreitung wissenschaftsfremder Theorien. Der Kampf gegen die Evolutionstheorie werde oft aus religiösem Extremismus gespeist, warnt eine Erklärung.

Die Parlamentarische Versammlung des Europarates hat die Lehre des Kreationismus in den Schulen scharf verurteilt. "Wenn wir nicht aufpassen, kann der Kreationismus eine Bedrohung für die Menschenrechte werden", heißt es in einer Entschließung. Der Bericht wurde mit 48 zu 25 Stimmen angenommen.

Vor allem in den Vereinigten Staaten vertreten sogenannte Kreationisten die Vorstellung einer von Gott direkt beeinflussten Entwicklung des Lebens. Sie argumentieren, aus der Beobachtung der Welt sei ein Eingreifen Gottes unzweifelhaft abzuleiten. Im Kreationismus gibt es eine weite Bandbreite: Die Theorien reichen von einem wortwörtlichen Verständnis der biblischen Schöpfungsgeschichte bis zum sogenannten Intelligent Design, das für sich selbst naturwissenschaftliche Methoden beansprucht.

Die Parlamentarische Versammlung ist eines der zwei im Statut verankerten Organen des Europarates. Sie steht stellvertretend für die wichtigsten politischen Strömungen der Mitgliedstaaten. Vertreterinnen und Vertreter von 47 nationalen Parlamenten Europas.

Auch "Intelligent Design" verurteilt

Auch das "Intelligent Design" wird von den Europarats-Parlamentariern verurteilt. Diese Lehre sei subtiler, weil sie sich wissenschaftlich gebe. Gerade darin liege aber die Gefahr. Es bestehe eine ernste Gefahr, dass durch die Unterrichtung kreationistischer Lehren in der Schule in den Köpfen der Kinder eine gefährliche Vermischung von Glauben und Religion auf der einen Seite und Wissenschaft auf der anderen Seite erfolge.

In einem von der Versammlung angenommenen Bericht der luxemburgischen liberalen Europarats-Abgeordneten Anne Brasseur wird darauf verwiesen, dass die meisten Kreationisten Christen oder Muslime seien. Die Entschließung hebt zugleich hervor, führende Kräfte der monotheistischen Religionen hätten moderatere Auffassungen als die Kreationisten. So habe Papst Benedikt XVI. die Evolution als "mehr als eine Hypothese" bezeichnet.

Der Kampf gegen die Evolutionstheorie werde oft aus religiösem Extremismus gespeist, heißt es weiter. Dieser wiederum sei eng verbunden mit rechtsextremen politischen Bewegungen. Kreationistische Bewegungen hätten politische Macht. Bei mehreren Gelegenheiten habe sich gezeigt, dass Vertreter des Kreationismus die Demokratie ablehnten und eine vermeintliche Gottesherrschaft anstrebten.

"Kein Angriff auf Meinungsfreiheit"

Brasseur verteidigte sich am Donnerstagabend vor Journalisten gegen den Vorwurf, die Meinungsfreiheit einschränken zu wollen. Ziel der Europarats-Entschließung sei vielmehr, eine klare Trennung zwischen der Sphäre von Religion und Glauben sowie der Wissenschaft zu ziehen. "Man darf den Kreationismus nicht als Wissenschaft darstellen", so die Abgeordnete.

 

Weiterführende links

 

Schlagworte Kreationsmus Evolution Benedikt XVI. Kirche Intelligent Design

......................................

H Διδασκαλία της Εξέλιξης της Ζωής στο σχολείο

Written by Administrator

Friday, 10 November 2006

Αθήνα 10/11/2006

 

ΠΡΟΣ : Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας καθηγητή κο Καραμάνο

ΘΕΜΑ : H Διδασκαλία της Εξέλιξης της Ζωής στο σχολείο

 

Αξιότιμε κε Γενικέ Γραμματέα,

 

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων ( Π.Ε.Β.) με απόφασή του κατά την συνεδρίαση της 6-10-06 επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίηση του για την κατανόηση –εκ μέρους σας- του προβλήματος της απουσίας, πρακτικά, της Διδασκαλίας της Εξέλιξης της Ζωής από το ελληνικό σχολείο, που ανήκει στην μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν διδάσκεται η εξέλιξη. Πρόσθετα η δημόσια πρόσκλησή σας για συνεργασία με την Ένωσή μας, μας τιμά ιδιαιτέρως και πιστεύουμε ότι θέτει τις ορθές εγγυήσεις προκειμένου να διευθετήσουμε το ζήτημα αυτό.

 

Η «θεωρία» της Εξέλιξης, που μόνο για ιστορικούς λόγους αναφέρεται πλέον σαν θεωρία μιας και είναι πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, αποτελεί ίσως την σημαντικότερη ανακάλυψη στην ιστορία του πολιτισμού μας. Η δημοσιοποίηση του έργου του Δαρβίνου «συγκλόνισε τον κόσμο» μιας και μας επέτρεψε να καταλάβουμε ότι ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο κόσμο δια μέσου ενός συνεχούς «διαλόγου» των οργανισμών με το περιβάλλον τους. Είναι πράγματι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα και «αυθόρμητα» σχεδόν η εξελικτική σκέψη επηρέασε ριζικά ή και καθόρισε τη σκέψη των ανθρώπων, ανοίγοντας επιπρόσθετα το δρόμο για τη γενετική μοναδικότητα του ατόμου, την επιστημονική τεκμηρίωση της ισότητας και της ελευθερίας.

 

Παράλληλα η θεωρία της Εξέλιξης με τη συμβολή της γενετικής, της συστηματικής και της μοριακής βιολογίας, αποτελεί την κύρια, την ενοποιητική θεωρία της Βιολογίας που καθόρισε την ιδιοπροσωπία της και την ταυτότητά της.

 

Η απάντηση σε αιώνια ερωτήματα του ανθρώπου για την προέλευση και το μέλλον της ζωής, η έρευνα και μελέτη των γνωστικών πεδίων της βιολογίας, αλλά και οι εφαρμογές της βιολογίας σήμερα σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητές μας γίνεται κατανοητή μέσα από το πρίσμα της ιστορικής συνέχειας της ζωής και της εξελικτικής σκέψης.

 

Για τους λόγους αυτούς είναι κατανοητό ότι η απουσία της διδασκαλίας της Εξέλιξης δεν συνιστά μόνο τη διδασκαλία μιας ελλειμματικής Βιολογίας αλλά συνάμα ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κενό στην παιδεία των νέων μας.

 

Αυτά τα μηνύματα κατατέθηκαν και κατά την διάρκεια της Ημερίδας «Για την Διδασκαλία της Εξέλιξης της Ζωής» που διοργανώσαμε το Σάββατο 4/11/06 σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από τον ακαδημαϊκό καθηγητή κο Κριμπά και τον καθηγητή κο Ζούρο. Την σύμφωνη γνώμη του για την αναγκαιότητα της διδασκαλίας της Εξέλιξης στο σχολείο κατέθεσε στην εν λόγω διοργάνωση και ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου καθηγητής κος Βλάχος. Θα υπενθυμίσουμε με αφορμή το παρόν έγγραφο την ανακοίνωση των Ακαδημιών από 67 χώρες –της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης- για την θεωρία της Εξέλιξης που και οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας κοινοποίησαν σε όλα τα σχολεία της χώρας μας.

 

Κε Γενικέ Γραμματέα πιστεύοντας ότι κοινή πεποίθηση όλων μας είναι η –παρά την ασυνέχεια της διδασκαλίας της Βιολογίας και τον περιορισμένο αριθμό ωρών- αρτιότερη εκπαίδευση των μαθητών, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε ώστε και άμεση εκπαιδευτική λύση να βρεθεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός να γίνει στο περιεχόμενο και την κατανομή της διδασκόμενης Βιολογίας.

 

Με εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος

Παπαδάκης Μάνος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Ηλιάδης Βαγγέλης

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

-Υπουργό Παιδείας κα Γιαννάκου

-Ακαδημία Αθηνών

-Προέδρους Πανεπιστημιακών Τμημάτων Βιοεπιστημών

-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο


{backbutton}