logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Μια πανευρωπαϊκή γιορτή, η «νύχτα των ερευνητών»

Ο Κένταυρος Χείρων
Μια πανευρωπαϊκή γιορτή, η «νύχτα των ερευνητών»
Χριστίνα Ντέντε -25/09/2008
Ο κόσμος της επιστήμης θα ανοίξει για το κοινό και θα του αποκαλύψει τα μυστικά των θετικών, των φυσικών και των εφαρμοσμένων επιστημών. Καλεσμένοι σε μια γιορτή προς τιμή της επιστήμης, στη «νύχτα των ερευνητών» με παράλληλες εκδηλώσεις και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, είναι οι ευρωπαίοι πολίτες στις 26 Σεπτεμβρίου.

Επιστήμονες από όλους τους κλάδους του ερευνητικού τομέα θα είναι στη διάθεση όποιου επισκεφτεί το χώρο των εκδηλώσεων για να συνομιλήσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού. Μουσεία, εργαστήρια, πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά κέντρα θα είναι ανοιχτά το βράδυ της Παρασκευής για να αποκαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς και τα μυστικά τους.
«Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 27 χώρες, από τη Νίκαια μέχρι το Γκέτεμποργκ και από το Βουκουρέστι μέχρι την Κρακοβία, με τη συμμετοχή 200 ευρωπαϊκών πόλεων. Πρόκειται για ειδικές εκδηλώσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό με ήδη ανεπτυγμένα επιστημονικά ενδιαφέροντα ή με απλή περιέργεια, ανεξαρτήτως ηλικίας, να ανακαλύψει με διάφορους τρόπους πόσο διασκεδαστική μπορεί να είναι η επιστήμη», αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Παράλληλα, διοργανώνεται και φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Το πορτρέτο ενός ερευνητή». Οι νικητές κάθε χώρας θα επιλεγούν σε εθνικό επίπεδο και θα διαγωνιστούν στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα γίνει αργότερα το φθινόπωρο.
Οι επιστήμονες της Ελλάδας με χαρά θα μοιραστούν τις γνώσεις τους με το κοινό σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλος, Λάρισσα.
Το ΠανεπιστήμιοΑθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων και η ΜΚΟ MIO-ECSDE (Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη) θα συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή γιορτή με την εκδήλωση «Climate Alert».
Οι ερευνητές του Climate Alert εστιάζουν την προσοχή τους στην κλιματική αλλαγή, ένα από τα πιο κομβικά περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα.
Στο Βόλο, η εκδήλωση θα περιστραφεί γύρω από το Μύθο του Κένταυρου Χείρωνα ο οποίος ζούσε στα βουνά της περιοχής κι είχε αποκτήσει μία τεράστια γνώση για τις ιδιότητες των βοτάνων και της επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία. Η εκδήλωση στο Βόλο διοργανώνεται από το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο Ηράκλειο, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για καινοτόμα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και νέες τεχνολογίες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος που αναπτύχθηκαν από ερευνητές. Η διοργάνωση στο Ηράκλειο γίνεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης.
Στην Πάτρα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί 4 θεματικές γωνιές (φωτογραφίας, εκπαίδευσης, καινοτομίας και μουσικής). Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών με τη συνδρομή του ΙΤΕ Πατρών και το CAID (Centre of Applied Industrial Design).
Οι εκδηλώσεις στο Βόλο και στο Ηράκλειο θα λάβουν χώρα στις κεντρικές πλατείες των πόλεων ενώ οι εκδηλώσεις στην Πάτρα θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο ΙΝΤΕΑΛ.
Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση στην Ουγγαρία. Εκεί οι επισκέπτες του βοτανικού κήπου του Μαρτονβάσαρ Μάνορ Πάρκ θα πάρουν μια γεύση για το τι γίνεται μέσα σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.
Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η διοργάνωση της Γαλλίας. Στην πόλη Άνγκερς μια ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Ολοκληρωμένης Νευροαγγειακής Βιολογίας και το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών θα μετρήσουν στους επισκέπτες την αρτηριακή τους πίεση με όργανα παλιάς και σύγχρονης τεχνολογίας.
Για όσους πάλι ενδιαφέρονται να ρίξουν μια ματιά στον πλανήτη μας από «κάθε δυνατή γωνία» προτείνεται το αστεροσκοπείο των Βρυξελλών.
Αν πάλι θα θέλατε να μάθετε πως βυθίζεται ένα πλοίο σαν τον Τιτανικό ή πώς να φτιάξετε μπύρα, το ιδανικό μέρος είναι η πόλη Πλζέν στην Τσέχικη Δημοκρατία. Οι πιο τολμηροί μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στη «νύχτα των εργαστηρίων», έναν διαγωνισμό όπου οι συμμετέχοντες πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όσο πιο γρήγορα μπορούν.
Η «νύχτα των ερευνητών» 2008 χρηματοδοτείται από το 7o Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μέρος του προγράμματος People.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες κάθε χώρας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο: ec.europa.eu/research/researchersnight2008
Πηγή :www.cosmo.gr/SciTech/Europe/213775.html