logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Η συμετοχή του Μ. Καλόπουλου στο VIDEO είναι:

7:52 έως 8:40

33:49 έως 36:42

1:10:09 έως 1:11:49

1:13:34 έως 1:15:03

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας: www.greatlie.com το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.

ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ 
22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ
ΚΑΜΕΡΑ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 
ΗΧΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: 18 λεπτά

ΔΗΜ.: Κύριε Καλόπουλε πριν από είκοσι χρόνια περίπου είχατε γράψει ένα βιβλίο, όπου πραγματεύεστε την σύγκριση μεταξύ του κατακλυσμού του Νώε και του Γιλγαμές. Τι ακριβώς αναφέρετε στο βιβλίο αυτό, πείτε μας κάτι για τον κατακλυσμό του Νώε.

Μ.Κ.: Πράγματι η σύγκριση μεταξύ των δύο κατακλυσμικών επών, Γιλγαμές και Νώε αποδεικνύει ότι το κατακλυσμικό έπος του Νώε είναι μεταγενέστερο. Tο έπος Γιλγαμές είναι πληρέστερο και μπορεί να έχει κι αυτό μυθολογικές παραμέτρους, εντούτοις δεν έχει τις υπερβολές και τα λάθη που έχουμε στο κατακλυσμικό έπος του Νώε.
Ταυτόχρονα, των δύο αυτών επών πληρέστερο και ακριβέστερο είναι το κατακλυσμικό έπος των αρχαίων Ελλήνων, του Δευκαλίωνος. Βέβαια ας ξεκινήσουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πασίγνωστο κατακλυσμικό έπος του Νώε τοποθετεί τον κατακλυσμό γύρω στο 3,500 π.Χ. γνωρίζουμε όμως πλέον από γεωλογικά πλέον ευρήματα ότι ο κατακλυσμικός στον οποίο αναφέρεται υπήρξε και είναι αποτέλεσμα της τελευταίας παγετώνιας περιόδου που το λιώσιμο των πάγων τελείωσε γύρω στο 5,000 π.Χ.
Όλοι οι λαοί έχουνε κατακλυσμικούς μύθους μηδέ εξαιρουμένου και των Ινδιάνων της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής, και πρόσφατα διάβασα ένα καταπληκτικό βιβλίο όπου πάρα πολλοί μύθοι με πάρα πολύ γλαφυρό τρόπο αναφέρονται στους κατακλυσμούς που εβίωσαν.
Να ‘ρθούμε όμως λίγο στα πιο αντικειμενικά σχόλια και συγκρίσεις. Στο κατακλυσμικό έπος του Νώε, αναφέρονται τα αίτια και είναι περίεργα, οι άγγελοι του ουρανού ορέγονται σεξουαλικά γυναίκες και παίρνουν από από αυτές όσες θέλησαν. Ενώ λοιπόν ουσιαστικά κατηγορούνται ως υπεύθυνοι οι άγγελοι, και αποτέλεσμα αυτής της ένωσης αγγέλων είναι η γέννηση γιγάντων (περίεργο πράγμα η ένωση τους με γυναίκες ανθρώπων) και γεμίζει λέει τότε η ανθρωπότητα αμαρτίες και απρέπειες, τις οποίες θέλοντας να τιμωρήσει ο Θεός, δεν τιμωρεί τους πρωταίτιους, τους ουράνιους υιούς του Θεού. δηλαδή τους αγγέλους. αλλά τιμωρεί τους ανθρώπους και τα ζώα.
Η άλλη επισήμανση είναι ότι αναφέρεται πως εκαλύφθησαν από τα ύδατα όλα τα όρη της Γης, υπεράνω πασών των ωραίων 15 πήχες, 6,5 περίπου μέτρα  υπεράνω πασών των ωραίων, δηλαδή αν υποθέσουμε ότι το Αραράτ ή τα τεράστια όρη που έχουμε σήμερα μέχρι και 8.000 μέτρα υπήρχαν πριν από 3,500 χρόνια (π.Χ.) και ασφαλώς υπήρχαν, πρέπει αυτά να καλύφθησαν από νερά! Μα δεν υπάρχουν τόσα νερά στον πλανητη! Σήμερα οι γεωλογικές έρευνες απέδειξαν, ότι από την πρόσφατη αυτή κατακλυσμική περίοδο τα νερά των θαλασσών ανέβηκαν 120 με 140 μέτρα. Ακόμα και οι λόφοι δηλαδή της Παλαιστίνης που οι ψηλότεροι είναι των 600 μέτρων δεν καλύφθηκαν από τα νερά.
Επίσης γενόνται ερωτήσεις για τη διάρκεια του κατακλυσμού, τα έπη που αναφέραμε προηγουμένως τα κατακλυσμικά του Δευκαλίωνα και του Γιλγαμές όπου ο ήρωας λέγεται Ουτναπιστίμ γιατί το κατακλυσμικό αναφέρεται στο έπος του Γιλγαμές αλλά ήρωας αυτής της κατακλυσμικής περιόδου Ασσήριος ήρωας λέγεται Ουτναπιστίμ. Ο άνθρωπος αυτός πήρε εντολή να βάλει ζώα κατά ζεύγη σε μία λάρνακα, σε μία κιβωτό, και η διάρκεια του κατακλυσμού ήταν δέκα αφηρημένες μέρες, δηλαδή αφηρημένα μια κάποια πλήρη περίοδο. Το δέκα το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να ορίσουν αόριστα μια πλήρη μια περίοδο. Το ίδιο αναφέρει και ο Δευκαλίων, πάλι δέκα μέρες. Πόσες μέρες λέτε αναφέρει το έπος του Νώε; Τα ζώα ήταν μέσα σε μία κιβωτό 150 μέτρων, ένα κατασκευαστικό άθλο που δήθεν επιτέλεσε ο στεριανός Νώε, χωρίς να αναφέρεται ούτε ένας ναυτικός όρος, και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε  ενώ και στα υπόλοιπα δύο άλλα αναφέρονται πληθώρα ναυτικών όρων, έζησαν μέσα σε αυτό το κατασκεύασμα των 150 μέτρων όλα τα ζώα της γης για ένα έτος και δέκα ημέρες. Κι αυτό αποδεικνύεται από τα εδάφια και από τη μελέτη που αναφέρατε προηγουμένως που έχω κάνει πριν από εικοσαετία περίπου.
Επίσης γεννιόνται οι ερωτήσεις πως σώθηκαν ζώα όπως της Αυστραλίας αν πράγματι ολόκληρη η γη κατεκλύστη από νερά υπεράνω πασών των ωραίων 6 και 7 μέτρα. Ας πούμε τα ζώα της Αυστραλίας πως ήρθαν στην κιβωτό του Νώε; Και αν ήρθαν πως ξαναπήγαν όλα στους τόπους τους όπου είναι τα γηγενή ζώα της Αυστραλίας;
Επίσης μια άλλη σημαντική παράμετρο που πρέπει να δώσω είναι ότι ο Λουκιανός ο οποίος αναφέρεται σ' αυτά που είπαν οι Έλληνες περί του κατακλυσμού, στο βιβλίο του περί των Θεών της Συρίας, αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Αναφέρεται στον κατακλυσμό με όλους τους τις παραμέτρους που αναφέρεται και το έπος του Νώε, αλλά λέει κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να αποτελεί επισήμανση αυτόπτου μάρτυρος, λέει ότι κατά τη διάρκεια του κατακλυσμού, προκατακλυσμιαία δηλαδή και αυτή η γη πολύ ύδωρ ανέδυε! Αυτή η σημείωση τότε δεν έλεγε πολλά πράγματα για τον γεωλογικό μηχανισμό του Κατακλυσμού, Κι όμως αυτή ήταν μια αντικειμενική γεωλογική παρατήρηση αυτόπτου μάρτυρα. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι αν οι παρακείμενες κοιλάδες, οι παρακείμενες περιοχές που φιλοξενούν την αύξηση των υδάτων, εμφανιστούν, σαφώς και σε άλλες κατώτερες περιοχές, θα ανέβει η στάθμη των υπόγειων υδάτων.

Θα ανέβει λοιπόν ο υδροφόρος ορίζοντας, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι σωστά παρατήρησαν, ότι σχισμές, ρωγμές της γης κλπ καθώς και πηγάδια ξεχείλιζαν από νερό! Αυτή η συγκλονιστική παρατήρηση δείχνει, ότι η αναφορά των Ελλήνων στην περίοδο του κατακλυσμού, έχει αντικειμενικές παραμέτρους, που δεν υπάρχουν στο έπος του Νώε. Ερώτηση: γιατί, λοιπόν, ένα τέτοιο πληρέστερο έπος όπως είναι αυτό του Δευκαλίωνα δεν διδάσκεται τουλάχιστον παράλληλα με το κατακλυσμικό έπος του Νώε ή ακόμα αν θέλετε παράλληλα και με το τρίτο έπος αυτό του Γιλγαμές; Αυτό είναι μια ερώτηση που πρέπει να απασχολήσει τους Έλληνες, πράγμα που δείχνει ότι η παιδεία μας έχει γίνει βιβλοκεντρική, και αυτό αποκλείει τη γνώση των Ελλήνων από την ίδια τους την προϊστορία.
Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι μέσα στην κιβωτό του Δευκαλίωνα υπήρχε ο πρόγονος των Ελλήνων, ο πρώτος γιος του Δευκαλίωνα ήταν ο Έλληνας. Ο Έλληνας ήταν μαζί με τον Αμφικτύωνα, (οι δύο γιοι του Δευκαλίωνα) οι οποίοι συμμετέχουν στο κατακλυσμικό αυτό έπος. Και έχουμε το συγγραφέα Ελλάνικο να λέει Δευκαλίωνος και Πύρας, (η Πύρα ήταν η σύζυγος του Δευκαλίωνος), Δευκαλίωνος και Πύρας Έλλην, (δηλαδή γιος τους ήταν ο Έλληνας), εκ των οποίων η Ελλάς και οι Έλληνες, δηλαδή εκ των οποίων πήραν οι Έλληνες και η Ελλάδα το όνομά τους! βλέπουμε ότι… αν ρωτήσετε σήμερα έναν Έλληνα πόθεν το όνομα Έλλην; Δεν θα γνωρίζει ότι μέσα σε αυτό το κατακλυσμικό έπος, το οποίο αποκλείεται από την παιδεία μας συστηματικά, υπήρχε ο ίδιος ο πρόγονός τους, ο οποίος τους έδωσε τόσο στη χώρα τους, όσο και στους γηγενείς ανθρώπους στην πατρίδα τους το όνομά του.

ΔΗΜ.: Δηλαδή εσείς κ. Καλόπουλε υποστηρίζετε ότι υπήρξε ο κατακλυσμός, αλλά όχι ο κατακλυσμός του Νώε;

Μ.Κ.: Ο κατακλυσμός του Νώε είναι μία μεταφορά των μύθων που είχαν όλοι οι λαοί περί του κατακλυσμού, ο όποιος κατακλυσμός, η κατακλυσμική αυτή περίοδος υπήρξε. Το λιώσιμο των πάγων είναι γεγονός, εμείς ζούμε στη μεταπαγετώνια περίοδο, δηλαδή σε μία περίοδο που αποτραβήχτηκαν οι πάγοι προς το βορρά και φυσικά το λιώσιμο αυτό των πάγων σημείωσε μια αύξηση της στάθμης των υδάτων.

ΔΗΜ.: Εσείς δηλαδή υποστηρίζετε ότι υπήρξε ο κατακλυσμός αλλά δεν υπήρξε η κιβωτός του Νώε;

Μ.Κ.: Σαφώς γεννιέται το ερώτημα αν μπορεί μια τέτοια κιβωτός να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο αναφέρεται ως μύθος. Εγώ πιστεύω ότι η αναφορά στην κατασκευή μιας κιβωτού, είναι ένα εισηγητικό έπος. Σαφώς και κάποιοι άνθρωποι θα πήραν τα υπάρχοντα τους και μεταξύ αυτών και κάποια ζώα, αλλά είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι κάποιοι κατασκεύασαν μια τέτοια λάρνακα, ένα τέτοιο πλοίο ικανό να χωρέσει όλα τα ζώα της γης, είναι αδιανόητο και μάλιστα για μια περίοδο ενός έτους και δέκα ημερών όπως αναφέρεται το δήθεν πραγματικό και θεόπνευστο έπος του κατακλυσμού του Νώε.

ΔΗΜ.: Ωστόσο, αρκετοί κάνουν αποστολές στο Αραράτ, αρκετοί ερευνητές προς αναζήτηση υπολειμμάτων ή και ολόκληρης της κιβωτού…

Μ.Κ.: Μάλιστα σε κάποιο από αυτά αναφέρθηκε ότι βρήκαν τα υπολείμματα της κιβωτού στα 1.200 μέτρα, και εγώ ρωτάω που είναι τα νερά που θα ανεβάσουν οποιοδήποτε τέτοιο κατασκεύασμα  στα 1.200 μέτρα, όταν σήμερα η επιστήμη αποφαίνεται ότι η αύξηση που παρατηρείται των υδάτων δεν υπερβαίνει τα 140 μέτρα; Άρα, λοιπόν, αυτοί βρήκαν κάτι φανταστικό, άλλωστε ουδέποτε απέδειξαν οτιδήποτε, αλλά επειδή ζούμε σε ένα θρησκειο-κεντρικό δυτικό κόσμο τέτοιου είδους ισχυρισμοί αναγορεύονται ντοκιμαντέρ, χωρίς προφανώς να είναι. Είναι μάλλον ευσεβείς πόθοι παρά πραγματικότητα.
Θέλω να αναφερθώ και σε άλλη μία παράμετρο, για να δείξουμε ότι η Βίβλος μόνο Θεόπνευστη δεν μπορεί να είναι, με βάση τις παρατηρήσεις που κάνουμε από το ίδιο της το κείμενο. Στη μετάφραση των εβδομήκοντα που είναι η πραγματική Βίβλος της ορθοδοξία αναφέρεται ότι ο Μαθουσάλας έζησε 969 χρόνια, εν τούτοις όμως από την ίδια απαρίθμηση των  ηλικιών που αναφέρει η ίδια η Βίβλος, ο κατακλυσμός συμβαίνει στα 955 χρόνια του. Ο άνθρωπος αυτός από κάποιο λάθος που παρέμεινε στην ίδια τη βίβλο, και μπορεί ο καθένας να το δει μέχρι σήμερα, έζησε 14 χρόνια μετά τον κατακλυσμό, γνωρίζουμε όμως ότι σώθηκε μόνο ο Νώε και η οικογένειά του. Αυτός ο γεροντάκος των εννιακοσίων τόσων ετών… πως επέζησε; Κολυμπούσε δίπλα στην κιβωτό; Ένα μαθηματικό λάθος δηλαδή, που δείχνει ότι αυτή η μεταφορά του μύθου από άλλους λαούς που έγινε τόσο απρόσεχτα που δεν πρόσεξαν τέτοια λάθη, και είναι ακόμα γραμμένα στο βιβλίο που εμείς θεωρούμε ιερό και θεόπνευστο! Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές άλλες επισημάνσεις που δείχνουν την ανάγκη να διδάσκονται τουλάχιστον ταυτόχρονα τα δύο αυτά έπη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουνε πληθώρα αναφορών στη βίβλο και στην ελληνική γραμματεία που συγκρούονται μεταξύ τους ή που είναι παράλληλοι αλλά οι ελληνικοί μύθοι είναι πληρέστεροι ευγενέστεροι και πιο αντικειμενικοί στις επισημάνσεις των δύο αυτών επών.

ΔΗΜ.: Κύριε Καλόπουλε, προκύπτει το εξής ερώτημα: πως είναι δυνατόν την εποχή του Νώε, μη έχοντας τις τεχνικές γνώσεις και αφού μου λέτε ότι δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα τέτοιου μεγέθους πλοιάριο, αλλά στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε αυτή η δυνατότητα, δηλαδή να κατασκευάσουν ένα τόσο μεγάλο πλοιάριο που να καταφέρουν να μαζέψουν όλα αυτά τα ζώα και να σωθούν από τον κατακλυσμό;

Μ.Κ.: Επειδή όπως σας είπα προηγουμένως, όλο αυτό πρέπει να είναι ένας εισηγητικός μύθος, μια θεατρική, μια φανταστική περιγραφή του πως θα μπορούσε να αντιδράσει ένας ευγενής άνθρωπος, απέναντι σε μία τέτοια καταστροφή. Όχι ότι πραγματικά ακριβώς έτσι συνέβη, αλλά προφανώς πρόκειται περί εισηγητικού έπους, αφού την εποχή εκείνη ήταν αδύνατον, ήταν αδιανόητο, να κατασκευαστεί ένα πλοιάριο που να αντέξει την διάσωση όλων των ζώων του πλανήτη.
Εν τούτοις, ενδεχόμενα κάποιος όπως ο Δευκαλίων να πήρε κάποια ζώα μαζί του, αυτό μυθολογικά μεταφέρεται ότι παίρνω εντολή από το Θεό, κατασκευάζω ένα πλοιάριο, σώζω τα απαραίτητα ζώα, ενδεχομένως τα οικόσιτα ως ζεύγη από μία καταστροφή που προφανώς γίνεται φανερό ότι έρχεται. Αυτό απέχει όμως από τον τελικό μύθο και εξ αυτού και η λέξη μύθος, ο μύθος είναι υπερβολική περιγραφή ενός ενδεχόμενου αληθινού πυρήνα. Για αυτό και το λέμε μύθο, δεν το λέμε παραμύθι, εξ ολοκλήρου ψευδή σύλληψη, αλλά μύθο, δηλαδή μία ωραιοποιημένη ίσως υπερβολική περιγραφή μιας κάποιας πραγματικότητας.
Ότι δεν μπορούσε να κατασκευαστεί τότε, γιατί δεν υπήρχαν οι τεχνικές δυνατότητες να κατασκευαστούν τότε τέτοια πλοιάρια, είναι γνωστό
διότι το μεγαλύτερο πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ στην αρχαιότητα, η Συρακούσια έγινε από τον ευφυέστερο μηχανικό όλων των εποχών, τον Αρχιμήδη, και το υπερμεγέθες αυτό πλοίο ήταν 80 μέτρα μήκος, με έξι σειρές κουπιά, πολυώροφο, και έκανε μόνο ένα ταξίδι, γιατί δεν είχε δυνατότητα να ελλιμενιστεί πουθενά, και εν πάση περιπτώσει αυτό κατασκευάστηκε την εποχή του Αρχιμήδη και όχι την εποχή του Νώε.
Βεβαίως υπάρχουν πολλές ακόμα περίεργες λεπτομέρειες όπως ότι ο κατακλυσμός του Νώε και η δημιουργία του Αδάμ, τοποθετούνται στο 3,500 π.Χ… ενώ από το 7.000 π.Χ. πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες μπορούσαν και είχαν τη ναυτοσύνη, να πάνε μέχρι τη Μήλο, για να πάρουν τον οψιδιανό λίθο. Και πολύ πριν απ' τον Αδάμ, υπήρχε πληθώρα ανθρώπων, των οποίων τα απομεινάρια της κατοικίσεως τα βρίσκουμε σήμερα, πολύ προγενέστερα από τον Βιβλικό Αδάμ και την Εύα!
Όλα αυτά ασφαλώς πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις, για να καταλάβουμε ότι πρόκειται περί ενός μύθου, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση (του Εβραϊκού μύθου) μεταφέρεται από τη Βαβυλώνα, όπου είχαν παροικήσει  αιχμάλωτοι οι Εβραίοι για 70 περίπου χρόνια, και όταν επιστρέφουν επί Σεδεκίου το 470 που ξαναγράφουν τη δική τους βίβλο συμπεριλαμβάνουν όλα αυτά τα νέα στοιχεία.

ΔΗΜ.: Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε τελικά ότι ο κατακλυσμός έγινε σε τοπικό επίπεδο και όχι σε παγκόσμιο; Και για αυτό το λόγο σώθηκαν και τα ζώα τα άγρια, αυτά που ζουν μακριά από αυτό το χώρο που περιγράφουμε, τη Μεσοποταμία και τον Ελληνικό χώρο;

Μ.Κ.: Ο κατακλυσμός έγινε σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί το φαινόμενο των παγετώνων ήταν παγκόσμιο. Όταν η παγετώνεια περίοδος έφερε τους πάγους μέχρι τη νότια Γερμανία και τώρα γνωρίζουμε ότι βρίσκονται περιορισμένοι στο βόρειο και το νότιο πόλο, όλος αυτός ο όγκος των υδάτων, ασφαλώς κατέκλυσε τις περιοχές κάτω των πόλων. Ασφαλώς η ύπαρξη τοπικών κατακλυσμών αποδεικνύεται και από τη μεγάλη αναφορά που έχουν στους μύθους του οι λαοί όλης της γης. Όλοι σχεδόν οι λαοί της γης αναφέρονται στο κατακλυσμικό έπος με τον Α ή Β τρόπο, πράγμα που δείχνει, ότι ήταν μια  περίοδος πολλών χιλιάδων χρόνων, η οποία καταγράφηκε στη μνήμη των λαών και μεταφέρθηκε στους μύθους τους.

ΔΗΜ.: Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ.Κ.: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Για περισσότερα διαβάστε στο βιβλίο μου "το μεγάλο ψέμα" 1995
Στους υποτίτλους:
Το έπος του Γκιλγκαμές
Το περιστέρι του Δευκαλίωνα   


βλέπε:

Ο κατακλυσμός του Νώε, το έπος του Γκιλγκαμές απλές αντιγραφές της “χαμένης” Δευκαλιωνείας!

http://olympia.gr/2009/02/24/ichor/

Περισσότερα:
http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=2&func=view&catid=8&id=8114&lang=el


........................

M. Καλόπουλος

KALOPOULOS_TA_BIBLIA2
Αποκτήστε τα βιβλία του Μ. Καλόπουλου επί αντικαταβολή στο τηλ: 2310/770100
Ξεναγηθείτε με διασκεδαστικό και σαφή τρόπο, στα πλέον απίστευτα μυστήρια της θεολογικής μαγείας, και ανακαλύψτε την γέννηση της σημερινής αθλιότητας, στα χεριά εκείνων που λατρευτήκαν σαν άνθρωποι του θεού!