logo

fb youtube rss

Σύνδεση


Αντιμετωπίστε τους μύκητες των ποδιών
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δερματολόγοι ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών και εξορμήσεων σε θάλασσα και πισίνες. Οι μυκητιάσεις των νυχιών καραδοκούν όπου υπάρχει ο συνδυασμός νερού με πολυκοσμία και μολύνουν χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Οι μύκητες αναπτύσσονται ιδιαίτερα σε μέρη με όχι καλές συνθήκες καθαριότητας ή πλημμελή καθαριότητα, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κοινόχρηστα ντους, τις πισίνες ξενοδοχείων, τις πλαζ, τα κολυμβητήρια, αλλά και στις σάουνες των γυμναστηρίων και των κέντρων αδυνατίσματος.

Οσοι κυκλοφορούν συχνά στα παραπάνω μέρη και κυκλοφορούν ξυπόλητοι περιλαμβάνονται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για μυκητιάσεις, μια χρόνια και επώδυνη πάθηση, που παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μύκητες μεταδίδονται με την απλή επαφή του πέλματος και αρχίζουν αμέσως το καταστροφικό τους έργο. Προσκολλώνται στο νύχι και για αρκετό διάστημα δρουν αόρατα, κατατρώγοντας εσωτερικά το δέρμα.

Οταν υπάρξουν ορατά σημάδια, η βλάβη που έχει προκαλέσει ο μύκητας είναι ήδη σημαντική. Μοναδικός τρόπος προστασίας είναι να συχνάζει κανείς όσο το δυνατόν λιγότερο στα μέρη όπου «ευημερούν» οι μύκητες και να μην κυκλοφορεί ξυπόλητος.

Παράλληλα, οι πάσχοντες παρουσιάζουν και ψυχολογικά προβλήματα, λόγω των παραμορφώσεων που μπορεί να προκαλέσει η πάθηση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, με χρόνια συμπτώματα, δημιουργούνται μολύνσεις στα πόδια και ανοικτές πληγές.

Η αντιμετώπιση των μυκητιάσεων θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς όλες οι μέχρι σήμερα θεραπείες δεν κατόρθωναν παρά να αντιμετωπίσουν μερικώς και όχι οριστικώς το πρόβλημα.

Περίπου το 15% του πληθυσμού υποφέρει κάθε χρόνο από την κοινή μυκητιασική μόλυνση των κάτω άκρων, γνωστή ως «πόδι του αθλητή», και υποφέρει για χρόνια από συνεχή πόνο, δυσφορία και ντροπή για τα πόδια του. Οι διαθέσιμες έως σήμερα θεραπείες χρειάζονται καθημερινή εφαρμογή για αρκετές εβδομάδες για να είναι αποτελεσματικές. Δυστυχώς όμως αρκετές φορές οι νοσούντες αμελούν την ενδεδειγμένη χρήση και διακόπτουν τη θεραπεία πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα (3-4 εβδομάδες) που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανεμφάνισης της μυκητίασης μετά από λίγο καιρό. Υπολογίζεται ότι το 23% των ανθρώπων υποφέρουν για 10 χρόνια από υποτροπές της μόλυνσης και το 64% από αυτούς προσβάλλονται περισσότερο από 4 φορές τον χρόνο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι περισσότερες θεραπείες καθιστούν τον μύκητα προσωρινά αδρανή αντί να τον σκοτώνουν, με αποτέλεσμα να απαιτούν πολύ χρόνο για πλήρη θεραπεία. Επιπλέον, οι πάσχοντες, αντί να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, συχνά προτιμούν τη χρήση καλλυντικών κρεμών και πουδρών που δεν βοηθούν αλλά αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς χρειάζονται μια απλή, γρήγορη και αποτελεσματική λύση για τις μυκητιάσεις των ποδιών. Η ουσία τερβιναφίνη παρέχει με μία μόνο εφαρμογή πλήρη θεραπεία. Η καινοτομία στηρίζεται σε ένα μοναδικό σύστημα διοχέτευσης του φαρμάκου στο δέρμα. Μετά την εφαρμογή, η κατοχυρωμένη με ευρεσιτεχνία μορφή του σχηματίζει ένα σχεδόν αόρατο φιλμ επάνω στο δέρμα, που επιτρέπει την απελευθέρωση όλης της ποσότητας τερβιναφίνης που χρειάζεται για την αποτελεσματική εξόντωση των μυκήτων που προκαλούν το «πόδι του αθλητή». Η ουσία δεσμεύεται στο λιπιδικό στρώμα της κεράτινης στιβάδας και σε μόλις 30 λεπτά από την εφαρμογή βρίσκεται σε μυκητοκτόνο συγκέντρωση στην κεράτινη στιβάδα, όπου παραμένει έως και 13 ημέρες εξασφαλίζοντας παρατεταμένη αντιμικροβιακή δράση ενάντια στους μύκητες.

Οι αποτυχημένες θεραπευτικές αγωγές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για αυτούς που υποφέρουν από μυκητιάσεις ποδιών. Η δυσκολία κατά την εφαρμογή, η μεγάλη διάρκεια χρήσης που απαιτούν τα περισσότερα αντιμυκητιασικά προϊόντα για την επίτευξη θεραπείας, καθώς και η γενικότερη έλλειψη κατανόησης της φύσεως της συγκεκριμένης πάθησης οδηγούν συχνά τους ασθενείς στη μη σωστή χρήση της φαρμακευτικής αγωγής ή στην εγκατάλειψη της θεραπείας πριν από την ολοκλήρωσή της. Επιπλέον, η πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι αυξημένη εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί ασθενείς περιορίζουν την εφαρμογή της τοπικής θεραπείας στις περιοχές όπου η μόλυνση είναι ορατή. Στην πραγματικότητα όμως, ο μύκητας που προκαλεί τις δερματομυκητιάσεις ποδιών μπορεί να έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, ακόμα και στο άλλο πόδι, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια νέα έξαρση. Ετσι, αυτό που πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι είναι μια νέα μόλυνση, είναι στην πραγματικότητα η αρχική την οποία δεν θεράπευσαν σωστά. Με τη νέα θεραπεία μία εφαρμογή είναι αρκετή, γεγονός που βελτιώνει τη συμμόρφωση με τη θεραπευτική αγωγή. Επιπλέον, ο τρόπος εφαρμογής, δηλαδή σε όλες τις πλευρές και στο πέλμα και των δύο ποδιών και όχι μόνο μεταξύ των δακτύλων, αντιμετωπίζει τους μύκητες ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι ορατά προσβεβλημένες. Οι κλινικές δοκιμές απέδειξαν την αποτελεσματικότητα της ουσίας με ποσοστό μυκητοκτόνου ίασης 72% σε σύγκριση με το 21% του εικονικού φαρμάκου (placebo). Το 75% των ασθενών έμειναν ευχαριστημένοι από την ταχύτητα της θεραπείας, ενώ το 85% δήλωσε ότι το προϊόν ήταν εύκολο στην εφαρμογή και οι οδηγίες χρήσεως κατανοητές. Η ασφάλεια και η ανεκτικότητα κρίθηκαν πολύ καλές από τους ιατρούς ερευνητές και τους ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές.