logo

fb youtube rss

ΣύνδεσηΕργαλείο τρομοκρατίας η ανύπαρκτη "αθανασία της ψυχής"! Του Αθ. Μερτζανίδη


Αγαπητέ Μιχάλη Kαλόπουλε.

Η φιλοσοφία βοηθά να ανατραπεί ο φόβος των θεϊκών τιμωριών που πηγάζει μέσα από τον θρησκευτικό υπερβατισμό. Και βέβαια η θρησκεία αποτελεί όπως αναφέρεις στην ιστοσελίδα σου κοινωνική ασθένεια. Συμπληρώνω όμως ακόμη ότι αποτελεί μία Ιερά Νόσο που εισχωρεί στόν ανθρώπινο εγκέφαλο και του καταστρέφει τα κριτήρια της αλήθειας και αφαιρεί κάθε δυνατότητα σκέψης να απαλλαγεί από τις υπέρμετρες δεισιδαιμονίες των θρησκειών καθιστώντας τον πλήρως, εξουσιασμένο υποχείριο ανίκανο να αντιδράσει ακόμα και γι’ αυτά που αντιλαμβάνεται ότι είναι ψευδή και έχουν σκοπό την εκμετάλλευση. Και έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του μοντέλου της σημερινής φρικτής κοινωνίας. Το σημερινό κοινωνικό σύστημα δομήθηκε από τη βία δύο μεγάλων απολυταρχικών εξουσιών. Των μη δημοκρατικών πολιτικών συστημάτων που δεν δίνουν στον πολίτη το στοιχειώδες δημοκρατικό και ανθρώπινο δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του, τους φίλους και τους εχθρούς του και τα άρθρα του συντάγματος της χώρας του αλλά άλλα ξένα κέντρα εξουσίας να αποφασίζουν γι αυτόν.
Και της δεύτερης μεγάλης εξουσίας της θρησκείας. Το μοντέλο του κόσμου που δημιούργησαν σάπισε και όζει, απέτυχαν παταγωδώς στην δημιουργία υποφερτής ανθρώπινης κοινωνίας και οι αυτοκαλούμενοι προστάτες μας απεδείχθησαν τρομεροί δυνάστες. Διακαής επιθυμία των σκεπτόμενων ανθρώπων σήμερα είναι να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους και να αντικατασταθούν επιτέλους με τα ελπιδοφόρα μηνύματα που πηγάζουν από τις Ελληνικές ρίζες του ανθρώπου. Μα σήμερα στοχεύουμε στο μέλλον και αγωνιζόμαστε και φιλοδοξούμε μέσα από την αλλαγή της προσωπικής μας φιλοσοφίας ζωής να προκύψει μια ουσιαστική βελτίωση του σημερινού μοντέλου της κοινωνίας και ο άνθρωπος επιτέλους να απαλλαχθεί από τα δεινά του.
Ο τρόμος της κόλασης που σκορπά σόκ και δέος, δηλητηριάζει όσους πιστεύουν σε παράλογες ανοησίες την ηρεμία τους με άγχος. Το άγχος που είναι ο καταλύτης της ευτυχίας. Στον Επίκουρο έμαθα ότι δεν μπορείς να ευτυχίσεις σε τούτη τη ζωή άν ανησυχείς για την επόμενη ζωή. Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος όταν πιστεύεις ότι θα σε κατατρέξει και θα σε τιμωρήσει κάποια θεϊκή οντότητα και η ψυχή σου θα υποφέρει αιώνια. Η λέξη δυνάστης ψυχή είναι αυτή που εδώ και χιλιάδες χρόνια καταδυναστεύει την ανθρώπινη ύπαρξη και αποτελεί την αιχμή του δόρατος και το σπουδαιότερο εργαλείο και μέσο που χρησιμοποιούν οι δύο εξουσίες πολιτική και θρησκευτική για να εξουσιάζουν και να χειραγωγούν τον εκάστοτε πολίτη. Η έννοια της άϋλης και αθάνατης ψυχής τρομοκρατεί σε τέτοιο βαθμό την ανθρώπινη ύπαρξη που του έχει εξαλείψει κάθε διάθεση και προσπάθεια να απαλλαγεί από τους πρωτόγονους παράλογους και ανυπόστατους φόβους του, και τις υπέρμετρες ελπίδες του. Μας έχουν υποβάλλει μέσω της εκπαίδευσης να δεχθούμε ότι το σπουδαιότερο πράγμα στην ζωή μας είναι να σώσουμε την ψυχή μας. Αυτό αποτελεί το ονομαζόμενο σωτηριακό μήνυμα που η απόρριψη του ισχυρίζονται ότι θα σημαίνει μεταθανάτια αιώνια μαρτύρια.
Ο υπέρτατος λοιπόν αυτός τρόμος θολώνει τον νού και αφαιρεί κάθε σκέψη αμφισβήτησης της άυλης και αθάνατης ψυχής καταστρέφοντας τα κριτήρια της αλήθειας. Για αυτόν τον λόγο η θέση των εξουσιών απέναντι στην Επικούρεια φιλοσοφία από τον τέταρτο περίπου αιώνα μέχρι σήμερα είναι ότι: Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να γίνει γνωστή η Επικούρεια φιλοσοφία στους πολίτες γιατί τότε θα δημιουργηθεί μια τρομακτική αποστροφή των ανθρώπων από την θρησκεία.
Απέναντι λοιπόν στον εξουσιαστικό κανόνα έτσι τα βρήκαμε έτσι θα τα αφήσουμε η Επικούρεια απόκλιση απαντά Σπαρτιάτικα : Άμες δε εσόμεθα πολώ κάρονες. Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι. Τα λάθη του παρελθόντος που ταλαιπωρούν τη ζωή μας τα απορρίπτουμε με ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας ζωής μας και ο άνθρωπος θα απαλλαγεί από τα δεινά του μόνο με την αντικατάσταση της ιεράς αυτής νόσου με μια φιλοσοφία ζωής που πηγάζει από τις ρίζες μας και στηρίζεται στις δυνατότητες της φύσης. Και τέτοια φιλοσοφία υπάρχει.

Αθανάσιος Μερτζανίδης- Επικούρειος