logo

fb youtube rss

Σύνδεση

Οικολογία

 

Η Αιθιοπία φύτεψε 350 εκατομμύρια δέντρα σε μία μόνο μέρα, σπάζοντας κάθε ρεκόρ
 

Η Αιθιοπία φύτεψε πάνω από 353 εκατομμύρια ενδημικά φυτά σε 12 ώρες ως μέρος μιας εθνικής καμπάνιας αναδάσωσης με όνομα «Green Legacy» (Πράσινη Κληρονομιά). Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ, αφού κανένα έθνος μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να φυτέψει τόσα δέντρα σε μια μέρα, σπάζοντας ακόμα και το προηγούμενο ρεκόρ της Ινδίας που είχε φυτέψει 66 εκατομμύρια δέντρα το 2017.

Ο απώτερος στόχος είναι να ενθαρρύνουν τους κατοίκους της Αιθιοπίας να φυτέψουν 4 δισεκατομμύρια δέντρα μέσα στο 2019, στην εποχή των βροχών, ανάμεσα στον Μάιο και τον Οκτώβρη. Η χώρα έχει μέχρι σήμερα φυτέψει 2.7 δισεκατομμύρια δέντρα αυτό το έτος, και οι πρόσφατες προσπάθειες βοηθούν κατά πολύ σε αυτή τον στόχο.

Η Αιθιοπία – η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής – υποφέρει από ραγδαία αποψίλωση από τα μέσα του 20ου αιώνα, λόγω κυρίως της αύξησης του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον οργανισμό δασικής διαχείρισης Farm Africa, οι δασικές περιοχές της Αιθιοπίας έχουν μειωθεί από το 30% που ήταν στο τέλος του 19ου αιώνα σε λιγότερο από 4% σήμερα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά επίσης οικονομικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τομέας της γεωργίας απασχολεί το 85% των κατοίκων της Δυτικής Αφρικής.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αποφάσισε να απευθυνθεί άμεσα στους 110 εκατομμύρια κατοίκους της, ζητώντας από τον καθένα να φυτέψει 40 φιντάνια και έκλεισε τα κυβερνητικά γραφεία για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κάνουν το ίδιο. Το 2017, η Αιθιοπία αποφάσισε να συμμετέχει με πάνω από 20 ακόμα Αφρικανικά έθνη σε μια προσπάθεια αναδάσωσης, υπογράφοντας την AFR100 (Πρωτοβουλία Αποκατάστασης των Δασών της Αφρικής).

Πώς η αναδάσωση μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή;

Καθώς τα φυτά αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης, η αναδάσωσης είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή. Φυσικά, για να γίνει μια τέτοια σημαντική συνεισφορά, θα πρέπει να φυτευτούν τόνοι δέντρων.

 

 RADIENERGIA STIN ELLADA

ΟΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΠΟΥ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ» ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Απορρίπτονται σε θάλασσες, δάση, ακόμα και χωματερές και απειλούν την υγεία μας

Τις προηγούμενες ημέρες, η χώρα συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη ότι, σε φορτίο απορριμμάτων στην Κερατέα, βρέθηκε ραδιενεργό υλικό. Άσχετα με την κατάληξη αυτής της υπόθεσης, η αλήθεια είναι ότι η υστερία για το θέμα «ραδιενέργεια- τοξικά απόβλητα», όσο δικαιολογημένη, άλλο τόσο τραγελαφική είναι. Γιατί, η πικρή αλήθεια είναι πως έχουμε μάθει να ζούμε με αυτά τα απόβλητα (και) στην Ελλάδα, χωρίς να το ξέρουμε…

Ραδιενέργεια στην Ελλάδα; Τοξικά απόβλητα στη χώρα μας; Κι όμως! Όπως έχει αποδειχθεί και με τον πλέον επίσημο τρόπο, οι Έλληνες ζούμε, χρόνια τώρα, φλερτάροντας με τον καρκίνο, λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης της μαφίας των αποβλήτων. Και, επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ιδού: Με βάση τον όγκο της παραγωγής των προϊόντων της κάθε βιομηχανίας, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 300-350.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα.   Κανονικά θα έπρεπε να φαίνονται τιμολόγια, παραστατικά, δελτία αποστολής. Ποιος τα πηγαίνει, πού τα πηγαίνει και ποιος τα εκμεταλλεύεται. Κι όμως, «φαίνονται», στα χαρτιά, περίπου 50.000 τόνοι. Πού πάνε οι υπόλοιποι; Στο έδαφος, τις θάλασσες, τον υδροφόρο ορίζοντα και, τελικά, στα στομάχια μας. Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο το συμπέρασμα ότι εδώ και μία 20ετία –όπως πιστεύουν οι Αρχές- αυτοί οι τουλάχιστον 300.000 τόνοι καταλήγουν σε θάλασσες και δάση, 6 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων απειλούν τη ζωή μας…

 

Ραδιενεργά;

Πριν από μερικά χρόνια, στη Valsesia της επαρχίας Vercelli, σε 27 γουρούνια βρέθηκαν συγκεντρώσεις του ραδιενεργού Καϊσιου 137 πολλές φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε ήταν 5.621 Bq/Kg, την ώρα που το όριο είναι 600 Bq/Kg, κατά πολύ μεγαλύτερο από πυρηνική έκρηξη!

Οι έρευνες των ιταλικών αρχών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τρομακτικό εύρημα των ραδιενεργών γουρουνιών, οφείλεται στην έκθεσή τους σε ραδιενεργά- τοξικά απόβλητα, όπως ουράνιο (!). Πρόκειται για απόβλητα, λένε οι ιταλικές αρχές, τα οποία η ιταλική μαφία διασκόρπισε σε διάφορα μέρη, είτε θάβοντάς τα, είτε καταποντίζοντάς τα. Και εδώ, έρχεται να προστεθεί και η Ελλάδα…

Σύμφωνα με τις έρευνες των Ιταλών εισαγγελέων που είναι σε εξέλιξη εδώ και παραπάνω από μια 20ετία, τα στοιχεία της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης “Lega Ambiente” και τις καταθέσεις συλληφθέντων μαφιόζων, η μαφία έχει ποντίσει εκατοντάδες τόνους χημικών και ραδιενεργών αποβλήτων στη Μεσόγειο. Τα απόβλητα, προέρχονταν από τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, από χημικά εργοστάσια και φαρμακοβιομηχανίες. Στη συντριπτική της πλειοψηφία, η «διάθεση» των αποβλήτων έγινε στο Ιόνιο Πέλαγος, σε μικρό βάθος, κοντά στις ελληνικές ακτές. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως το «Νίκος 1» που «εξαφανίστηκε» ανάμεσα στη Λιβύη και την Ελλάδα και θεωρείται ότι βυθίστηκε με ραδιενεργά απόβλητα στο Κρητικό Πέλαγος.

Άλλες πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι Ιταλοί εισαγγελείς είναι ότι μέρος των αποβλήτων μεταφέρθηκε σε περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας, κυρίως στην Ήπειρο, σε δάση, ποτάμια κ.α. και θάφτηκε. Με τα βαρέλια γεμάτα με απόβλητα, ή με το περιεχόμενό τους χυμένο…

 

Τα «φαντάσματα»

Οι ιταλικές αρχές ερευνούν την εξαφάνιση 40 ως 100 καραβιών, παλιών φορτηγών πλοίων και κρουαζιεροπλοίων, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με φυλακισμένα στελέχη της μαφίας που «έσπασαν» για να μειώσουν τις ποινές τους, στο Ιόνιο Πέλαγος, από τους Παξούς μέχρι και τις ακτές της  Μεσσηνίας υπάρχουν τουλάχιστον επτά ναυάγια πλοίων με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα. Ανάμεσά τους, το μεγαλύτερο μυστήριο της ιταλικής ναυτικής ιστορίας, το «φάντασμα» του 110 μέτρων “Cunsky”, που μετέφερε τουλάχιστον 120 βαρέλια με τοξικά απόβλητα, βάρους περίπου 20 τόνων, στο τελευταίο του ταξίδι και, σύμφωνα με τους μαφιόζους, είναι βυθισμένο σε βάθος 500 μέτρων. Αλλά και καράβια με ελληνικά ονόματα που έδωσαν οι μαφιόζοι, όπως το «Βόρειαι Σποράδαι», «Νίκος 1»,  «Υβόννη Α» και πολλά ακόμα.

Οι μαφιόζοι είπαν ότι έναντι αμοιβής περίπου 1-15 εκατ. ευρώ ανά πλοίο (ανάλογα το «εμπόρευμα», παρελάμβαναν τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα από φαρμακοβιομηχανίες –ακόμα και πυρηνικά εργοστάσια!- της Βόρειας Ευρώπης (συχνά «δρομολόγια» έκαναν από Ολλανδία) και τα φόρτωναν σε δικά τους καράβια. Τα οποία απέπλεαν νύχτα από λιμάνια της Ιταλίας φορτωμένα με τον θάνατο και βυθίζονταν, με τη χρήση εκρηκτικών, σε διάφορες περιοχές, στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η επιχείρηση αυτή ήταν πολύ επικερδής για όλους (εκτός από εμάς, που τα τρώμε) όσους εμπλέκονταν. Η μαφία, εκτός τις αμοιβές των βιομηχανιών, έπαιρνε και τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών για τα ναυάγια, στις περιπτώσεις που επρόκειτο για δηλωμένα πλοία (γιατί πολλά πλοία ήταν ανύπαρκτα στα χαρτιά). Ενώ οι βιομηχανίες, γλίτωναν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την διαχείριση των αποβλήτων τους που «ξεφορτώνονταν».

Τα χρόνια πέρασαν, τα ναυάγια και τα θαμμένα σε δάση φορτία του θανάτου δεν βρέθηκαν ποτέ. Έφτασε η ώρα να τα «πληρώσουμε» τα παιδιά μας και εμείς;

 

Τα άλλα

Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης, έχει εξηγήσει στην “PRESS”, ότι στη χώρα μας δραστηριοποιείται η μαφία των αποβλήτων. Η οποία θάβει, ή καταποντίζει τα απόβλητα σε απομονωμένες περιοχές της χώρας.

«Με δεδομένο ότι στη χώρα μας δεν προβλέπεται χώρος για απόβλητα, τρεις είναι οι επιλογές για τις βιομηχανίες: ή να τα στείλουν νόμιμα στη Γερμανία για να γίνει σωστή επεξεργασία ή να προτιμήσουν τη μαφία της Ιταλίας ή να τα πετάνε από εδώ κι από εκεί στις γύρω περιοχές», λέει ο καθηγητής. Η νόμιμη επεξεργασία τους, όμως, κοστίζει ακριβά. Αυτό εκμεταλλεύεται η μαφία τοξικών αποβλήτων και έστησε μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Γαία» εντόπισε περίπου 300 τόνους αποβλήτων σε σακιά στο δάσος Τριάδας που περιείχαν χρώμιο, κάδμιο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. Άλλοι 50-60 τόνοι έχουν βρεθεί στη θέση Κουτσουρή. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εντόπισε παρόμοιους σάκους στην περιοχή Καναβίτσα. Στην περιοχή βρέθηκαν αμέτρητα σακιά με μαύρο περιεχόμενο, άλλες φορές επιμελώς θαμμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με τεράστιο σωρό από οικοδομικά μπάζα και άλλες απλώς πεταμένα δίπλα από τον δρόμο.

«Όπως πας στο βουνό φαίνονται σαν μπάζα πεταμένα. Από κοντά βλέπεις σακιά με το μαύρο υλικό. Κάποιος πηγαίνει εκεί και αδειάζει απόβλητα. Έχουν κάνει καλή δουλειά οι άνθρωποι γιατί τα πιο πολλά είναι θαμμένα. Τα λευκά σακιά προέρχονται από βιομηχανίες αλουμινίου. Όταν αναλύσαμε το περιεχόμενό τους, βρήκαμε πάρα πολύ αλουμίνιο, πράγμα που δείχνει την προέλευσή του», λέει ο κ. Ζαμπετάκης. «Το αλουμίνιο βέβαια από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κάτι κακό. Το πρόβλημα είναι ότι τα απόβλητα της αλουμινοβιομηχανίας έχουν μέσα τους πολλά βαρέα μέταλλα και χρώμιο. Είναι κοκτέιλ βαρέων μετάλλων όπως λέμε, με τις συγκεντρώσεις χρωμίου να κυμαίνονται από 5 μέχρι 130 mg/l».

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

Ολόκληρα χωριά με καρκίνο!

Στο Κοντοδεσπότι, της Μεσσαπίας, οι 8 στους 10 θανάτους οφείλονται σε καρκίνο. Οι γιατροί βλέπουν στους κατοίκους πρησμένους λεμφαδένες, δερματίτιδες και άλλα «ανεξήγητα φαινόμενα». Το Κοντοδεσπότι, μαζί με Νεροτριβιά, Δάφνη, Καστέλλα και Ψαχνά είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μόλυνση στη Μεσσαπία. Το πρόβλημα είναι ίδιο και χειρότερο με τον Ασωπό. Πλέον, έχει μολυνθεί όλος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και το νερό μεταφέρει εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και πολλά βαρέα μέταλλα παντού. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Ασωπού, η Μεσσαπία ήταν το next big thing. Αυτό εκμεταλλεύονται άλλες βιομηχανίες για να πετάνε τα απόβλητά τους, μετατρέποντας τες σε τεράστια χωματερή. Εκεί ξεφορτώνονται τα αχρηστευμένα λάστιχα των αυτοκινήτων τους και αδειάζουν τις μπαταρίες και τα λάδια τους στη γύρω περιοχή. Οι μπαταρίες, όμως, είναι πολύ όξινες και γίνεται η διαδικασία της όξινης απορροής.

Το πιο πιθανό είναι οι βιομηχανίες του Ασωπού να έριχναν και να ρίχνουν ακόμη τα απόβλητα στη Μεσσαπία γιατί δεν μπορούσαν να το κάνουν στον Ασωπό λόγω της δημοσιότητας που άρχιζε να παίρνει το θέμα, λένε οι επιστήμονες.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2010 και ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος είχε «δείξει» προς Ασωπό μεριά. «Κατά πάσα πιθανότητα στη Μεσσαπία μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού. Τα βρίσκουμε σε περιοχή όπου δεν δικαιολογείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα να βρίσκουμε συγκεντρώσεις χρωμίου σε νερό γεωτρήσεων τιμές 130», είχε πει.

 

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ CUNSKY

20 τόνοι θανάτου στη Ζαχάρω

«Βυθίσαμε τουλάχιστον 30 πλοία με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στα ιταλικά και τα ελληνικά ύδατα. Για κάθε ένα από αυτά, οι φαρμακευτικές που τα ξεφορτώνονταν μας έδιναν από 2 ως 20 εκατομμύρια δολάρια. Ένα από αυτά είναι και το Cusky που το ρίξαμε κοντά στη Ζαχάρω». Ένας εκ των αρχηγών της Μαφίας της Καλαβρίας – της γνωστής Ντρανγκέντα – ο Φραντζέσκο Φόντι κατονόμασε ως ένα από τα πλοία που βούλιαξαν, γεμάτα με απόβλητα. Το γιγαντιαίο φορτηγό, μήκους 110 μέτρων, μετέφερε τουλάχιστον 120 βαρέλια με τοξικά απόβλητα, βάρους περίπου 20 τόνων.

Η έρευνα που ακολούθησε, έμοιαζε με θρίλερ ταινίας. Ο μαφιόζος είπε ότι βύθισαν το Cunsky το ’96, φορτωμένο με τα απόβλητα. Η πρώτη έρευνα στα έγγραφα, έδειξε ότι αυτό ήταν αδύνατο. Το πλοίο είχε γίνει σκραπ το 1992, στην Ινδία. Το λιμάνι του Alang, στην Ινδία, που είχε κάνει την αποσυναρμολόγηση, απάντησε στον Ιταλό εισαγγελέα ότι το Cunsky δεν έφτασε ποτέ εκεί. Βρέθηκε νέο έγγραφο, που έλεγε ότι το φορτηγό αποσυναρμολογήθηκε το ’93. Οι Ινδοί απάντησαν και πάλι πως όχι μόνο δεν το έκαναν σκραπ, αλλά δεν το είδαν ποτέ. Ο Φόντι υπέδειξε (στο περίπου) τις συντεταγμένες που είχαν βυθίσει το καράβι.  Το 2009, κοντά στο σημείο που είχε πει ο Φόντι, βρέθηκε ένα καράβι αυτού του μεγέθους, σε βάθος 500 μέτρων στο βυθό της Τυρρηνικής, 20 μίλια μακριά από την πόλη Τσέτραρο. Διαπιστώθηκε ότι ήταν το κουφάρι του «Κατάνια», πλοίου που είχε βυθιστεί στη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν πλέον πασιφανές. Οι μαφιόζοι έπαιζαν με τους «δικαστές». Αυτό, μέχρι να προσφερθεί να καταθέσει στην Επιτροπή κατά της Μαφίας, ο καπετάνιος Natale de Grazia. Στα γεράματά του, είχε μετανιώσει. Υποσχέθηκε ότι θα έδινε τις ακριβείς συντεταγμένες του ναυαγίου του Cunsky –«κοντά στη Ζαχάρω»- δεκάδων άλλων πλοίων με τοξικά και ραδιενεργά στο Ιόνιο, αλλά και τα πρόσωπα που τα βούλιαξαν. Ήταν ο καπετάνιος που χρησιμοποιούσε η μαφία. Λίγο πριν από την κατάθεσή του, ο de Grazia πεθαίνει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στον εισαγγελέα στον οποίο θα κατέθετε. «Καρδιακή προσβολή», είπαν. Ο ιατροδικαστής Del Vecchio που όρισε η επιτροπή, έβγαλε άλλο πόρισμα. Τον είχαν δηλητηριάσει με βαριές τοξικές ουσίες. Σαν αυτές που τον έβαζαν να ποντίζει...

Kίνα και Ινδία δενδροφύτευσαν έκταση όσο το δάσος του Αμαζονίου μέσα σε δύο δεκαετίες (pics & vid)

Kίνα και Ινδία δενδροφύτευσαν έκταση όσο το δάσος του Αμαζονίου μέσα σε δύο δεκαετίες (pics & vid)


Σε μία εξαιρετικά χαρμόσυνη ανακοίνωση προχώρησε η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA), η οποία με την βοήθεια των δεκάδων δορυφόρων που έχει στην διάθεσή της, υποστηρίζει πως ο πλανήτης μας είναι αρκετά πιο «πράσινος» σε σχέση με το ξεκίνημα του 21ου αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές της NASA αφού εξέτασαν ενδελεχώς και συνέκριναν τις δορυφορικές απεικονίσεις της Γης τις τελευταίες δύο δεκαετίες ανακοίνωσαν με περηφάνια ότι ο πλανήτης φιλοξενεί σήμερα συντριπτικά μεγαλύτερους αριθμούς δέντρων και φυτών σε σχέση με το 2000, ενώ κύριοι υπαίτιοι για αυτή την τεράστια αλλαγή είναι οι δύο χώρες που εκπέμπουν τον μεγαλύτερο αριθμό ρύπων παγκοσμίως.

  • Η Αυστραλία θα φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα για να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή (pic & vid)

  • Ινδία και Κίνα, που επίσης αποτελούν και τις δύο πολυπληθέστερες χώρες της υφηλίου, ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για την αναδάσωση τεράστιων εκτάσεων στα εδάφη τους, πρακτική που όπως φαίνεται έχει ήδη ξεκινήσει να αποδίδει, σκορπώντας κύματα αισιοδοξίας, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.

Planting trees has resulted in more than 2 million square miles of extra greenery - the equivalent of more than the Amazon rainforest. Global in crease is not enough to offset the damage done by deforestation, researchers claim 

China is responsible for a quarter of the overall increase in green leaf area but has only 6.6 per cent of all the world's foliage. Forty-two per cent comes from forests and a further 32 per cent comes from farmland 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η NASA η συνολική έκταση που δενδροφυτεύτηκε τα τελευταία 20 χρόνια αντιστοιχεί σε περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλα ή μία έκταση όσο σχεδόν ολόκληρο το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, που είναι και το μεγαλύτερο στον πλανήτη.

Πάντως, όση αισιοδοξία και να προκαλεί η είδηση τα πράγματα είναι ακόμα πολύ δύσκολα κι η αναγκαιότητα πύκνωσης και πολλαπλασιασμού αντίστοιχων πρωτοβουλιών, καθώς η συνολική έκταση του πλανήτη που καλύπτεται από βλάστηση και δάση ανέρχεται μόλις στο 9& της συνολικής του χερσαίας έκτασης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ετήσια αύξηση του πράσινου στον πλανήτη βρίσκεται στο 5% σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά, ποσοστό που θεωρείται πολύ μικρό σε σχέση με την δουλειά που απαιτείται ώστε να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή και να διασφαλιστεί -όσο γίνεται- το μέλλον της ανθρωπότητας.

China and India have planted so many trees that the world is now greener than it was 20 years ago. NASA research discovered there is five per cent, on average, more greenery every year compared to the 2000s (pictured)

Πληροφορίες: dailymail.co.uk.

FYSH SIATL

Η απάντηση του ινδιάνου Αρχηγού Σιάτλ, στην πρόταση των Αμερικανών να τους πουλήσει ένα κομμάτι από τη γη του!

Μητέρα Φύση! Η ιερή μάνα… των Ελλήνων!

Ένα υπέροχο δείγμα λογικής "παγανιστικής" φυσιολατρίας!

Η απάντηση του ινδιάνου Αρχηγού Σιάτλ,

στην πρόταση που του έγινε να πουλήσει

ένα μεγάλο κομμάτι γης στους Αμερικανούς.

Από πολλούς θεωρείται, το καλύτερο γραπτό μνημείο οικολογικής συνείδησης που υπήρξε ποτέ!

Φυσικά ο αγαθός αυτός φυσιολάτρης Ινδιάνος, δεν ποδοπατήθηκε ούτε από τον γιαχβικό Ιουδαιο-χριστιανισμό, ούτε και από την εκφυλιστική δυτική παιδεία.

Απολαύστε ολόκληρο το κείμενο της συγκλονιστικής, αγέρωχης λογικής του Ινδιάνου!

 

«Ο Πρόεδρος της Ουάσιγκτον στέλνει μήνυμα ότι επιθυμεί να αγοράσει τη γη μας. Αλλά πώς μπορεί κανείς να αγοράσει ή να πωλήσει τον ουρανό; τη γη; Η ιδέα είναι παράξενη για μας. Αν δεν είναι δική μας η φρεσκάδα του αέρα και η λάμψη του νερού, πώς μπορεί κανείς να τα αγοράσει;

Κάθε μέρος της γης είναι ιερό για τους ανθρώπους μου. Κάθε λαμπρή πευκοβελόνα, κάθε αμμώδης ακτή, κάθε ομίχλη στο σκοτεινό δάσος, κάθε λιβάδι, κάθε έντομο που ψιθυρίζει.

Όλα είναι ιερά στη μνήμη και την εμπειρία του λαού μου.

Νοιώθουμε τον χυμό που ρέει στα δέντρα όπως νοιώθουμε το αίμα που ρέει στις φλέβες μας. Είμαστε μέρος της γης και είναι κομμάτι δικό μας.

Τα αρωματικά λουλούδια είναι οι αδελφές μας. Η αρκούδα, το ελάφι, ο μεγάλος αετός, αυτά είναι οι αδελφοί μας. Οι βραχώδεις κορυφογραμμές, η δροσιά στο λιβάδι, η θερμότητα του σώματος του μικρόσωμου πόνι, ο άνθρωπος, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Η λάμψη του νερού που κινείται προς τα ρέματα και τα ποτάμια δεν είναι απλώς νερό, αλλά το αίμα των προγόνων μας.

Αν σας πουλήσουμε τη γη μας, πρέπει να θυμάστε ότι είναι ιερή. Κάθε γυαλιστερή αντανάκλαση στο νερά των λιμνών αφηγείται γεγονότα και αναμνήσεις της ζωής του λαού μου.

Ο ψίθυρος του νερού είναι η φωνή του πατέρα του πατέρα μου. Τα ποτάμια είναι αδέλφια μας. Σβήνουν τη δίψα μας. Θα μας φέρουν κανό και τροφή στα παιδιά μας. Έτσι θα πρέπει να δοθεί στα ποτάμια η καλοσύνη που θα δοθεί σε κάθε αδελφό.

Αν σας πουλήσουμε τη γη μας, να θυμάστε ότι ο αέρας είναι πολύτιμος για εμάς, ότι ο αέρας μοιράζει το πνεύμα του σε όλη τη ζωή που στηρίζει.

Ο άνεμος έδωσε στον παππού μας την πρώτη του ανάσα και επίσης έλαβε το τελευταίο του αναστεναγμό. Ο άνεμος δίνει στα παιδιά μας το πνεύμα της ζωής. Επομένως, αν

πουλήσουμε τη γη μας, πρέπει να τη διαφυλάξετε ως κάτι

ιδιαίτερο και ιερό, ως ένα σημείο στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να πάει να γευτεί τον άνεμο που έχει γλυκανθεί από τα λουλούδια των λιβαδιών.

Θα διδάξετε τα παιδιά σας ότι εμείς διδάξαμε τα παιδιά μας; Ότι αυτή η γη είναι μητέρα μας; Πώς ό, τι συμβαίνει στη γη συμβαίνει και στους γιους της γης.

Αυτό ξέρουμε: η γη δεν ανήκει σε άνθρωπο, ο άνθρωπος ανήκει στη γη. Όλα τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους σαν το αίμα που μας ενώνει όλους.

Ο άνθρωπος δεν ύφανε τον ιστό της ζωής, είναι απλώς μια πτυχή σε αυτόν. Ό, τι κάνει στο ιστό, το κάνει στον εαυτό του.

Ένα πράγμα ξέρουμε: ο Θεός μας είναι επίσης ο Θεός σας. Η γη είναι πολύτιμη σε αυτόν και όταν βλάπτεις τη γη συσσωρεύεις περιφρόνηση για το δημιουργό της.

Η μοίρα σου είναι ένα μυστήριο για μας. Τι θα συμβεί όταν τα βουβάλια σφαχτούν όλα; Τα άγρια άλογα εξημερωθούν; Τι θα συμβεί όταν οι μυστικές γωνιές του δάσους βαρύνουν με τη μυρωδιά πολλών ανθρώπων και η όψη του ώριμου λόφου μουντζουρωθεί με σύρματα που μιλάνε; Πού θα πάνε οι θάμνοι; Θα χαθούν! Που θα πάει ο αετός; Θα χαθεί!

Και τι σημαίνει να πούμε αντίο στο γρήγορο πόνι και μετά να κυνηγάμε; Το τέλος της ζωής και η αρχή της επιβίωσης.

Όταν ο τελευταίος κόκκινος άνθρωπος θα έχει εκλείψει απ' αυτή την ερημιά και η μνήμη του θα είναι μόνο μια σκιά από ένα σύννεφο που κινείται στη στέπα, θα είναι αυτές οι ακτές και τα δάση ακόμη εδώ; Θα έχει απομείνει τίποτα από το πνεύμα του λαού μου;

Αγαπάμε αυτή τη γη όπως ένα νεογέννητο αγαπά τον καρδιακό παλμό της μητέρας του. Έτσι, αν σας πουλήσουμε τη γη μας, αγαπήστε την όπως την έχουμε αγαπήσει. Φροντίστε την όπως τη φροντίζαμε. Κρατήστε στο μυαλό σας τη μνήμη της γης, όπως θα είναι, όταν την παραλάβετε.

Διατηρήστε τη γη για όλα τα παιδιά, και αγαπήστε την, όπως μας αγαπάει ο Θεός. Όπως είμαστε μέρος της γης, είστε κι εσείς επίσης μέρος της γης.

Αυτή η γη είναι πολύτιμη για μας. Είναι επίσης πολύτιμη για εσάς. Ένα πράγμα γνωρίζουμε - υπάρχει μόνο ένας Θεός. Κανένας άνθρωπος είτε κόκκινος είτε άσπρος δεν μπορεί να είναι μόνος του. Είμαστε όλοι αδέλφια, ό, τι κι αν γίνει».

                   Μ. Καλόπουλος

 

 

 

 


Παρά τις προσπάθειες δύο αιώνων, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα είδη ζουν στον πλανήτη. Μια διεθνής επιστημονική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ενιαίου καταλόγου με τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη ξεπέρασε το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου ειδών, με την προοπτική να φτάσει τα 1,75 εκατομμύρια είδη το 2011.

Διαβάστε περισσότερα: Ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο είδη ο Κατάλογος της Ζωής στη Γη

Ποτέ στο παρελθόν δεν παρατηρήθηκε τέτοιας έκτασης μείωση του πληθυσμού των μελισσών και αυτό ανησυχεί για πολλούς λόγους την χώρα. Από το 1980 υπάρχει σταθερή πτώση του πληθυσμού των μελισσών, φτάνοντας να έχουν σήμερα 25 % λιγότερες μέλισσες από ότι το 1980

Διαβάστε περισσότερα: SOS - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ -Μυστήριο μαζικής εξαφάνισης μελισσών στις Η.Π.Α.

Μια υπόγεια εγκατάσταση όπου θα φυλάσσονται σπόροι από εκατομμύρια ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη Δευτέρα σε ένα απομονωμένο νορβηγικό νησί, ώστε να λειτουργήσει σαν Κιβωτός του Δευκαλίωνα στην περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής.

Διαβάστε περισσότερα: «Κιβωτός Διάσωσης» για τα φυτά του κόσμου κατασκευάζεται στην Αρκτική